Το Υφ. Πολιτισμού εκφράζει βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της Νόνας Μολέσκη


Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της κριτικού θεάτρου Νόνας Μολέσκη.

Η Νόνα Μολέσκη γεννήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας το 1956 και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοβ της Μόσχας. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη συγκριτική γλωσσολογία αρχαίων βαλκανικών γλωσσών στο Ινστιτούτο Σλαβικών και Βαλκανικών Σπουδών.

Στην Κύπρο ζούσε μόνιμα από το 1982 και εργαζόταν ως φιλόλογος σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Άρχισε να ασχολείται με την κριτική θεάτρου από το 1989 και από το 1993 διατηρούσε μόνιμη στήλη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Διετέλεσε για δυο θητείες μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου καθώς και μέλος της Επιτροπής Βραβείων Θεάτρου. Έχει μεταφράσει θεατρικά έργα από τα ρωσικά για παραστάσεις που ανέβηκαν από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Ένα, το Θέατρο Σκάλα και άλλα θεατρικά σχήματα, ενώ πληθώρα παραστάσεων ανέβασε και με τους μαθητές της στα σχολεία.

Τα αμέτρητα κείμενά της, οι μοναδικές αναλύσεις και «αναγνώσεις» των θεατρικών παραστάσεων του τόπου μας συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα καθώς και στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για το κυπριακό θέατρο και τη δημιουργική του διαδικασία.

Η αγάπη της και η αφοσίωσή της στο θέατρο ήταν αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά της και η απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον πολιτισμό του τόπου μας.
Comments (0)

Add a new comment:Newsletter


572