Ανοικτό κάλεσμα για το Πρόγρ. Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Χορού στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης


Περίοδος: Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2023 | Προθεσμία αιτήσεων: 15 Ιουνίου 2023

Το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με τη Στέγη Χορού Λευκωσίας, ανακοινώνουν Ανοικτό Κάλεσμα προς επαγγελματίες καλλιτέχνες χορού-περφόρμερ για συμμετοχή σε Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης-Majestic, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023.

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο τις συνέργειες τεχνών στο πλαίσιο λειτουργίας της Κρατικής Πινακοθήκης, την ανάδειξη της πολυτροπικότητας των έργων της μόνιμης έκθεσης καθώς και των εναλλακτικών τους αφηγήσεων, την προσέλκυση διαφορετικών ομάδων κοινού και την προβολή του έργου των σύγχρονων Κυπρίων καλλιτεχνών. Οι προτάσεις θα πρέπει να σχετίζονται και να επικοινωνούν με τη μόνιμη έκθεση της Κρατικής Πινακοθήκης (έργα και καλλιτέχνες) ή και το χώρο (αρχιτεκτονική, ιστορία και λειτουργία). Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται τακτικά, να αφουγκράζονται και να περνούν χρόνο στους χώρους της Κρατικής Πινακοθήκης, εξελίσσοντας την έρευνα και πρακτική τους σε διάλογο με τη μόνιμη έκθεση.

Αίτηση συμμετοχής μπορεί να υποβληθεί από επαγγελματίες χορού-περφόρμερ οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι ή καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Κύπρο κατά τα τελευταία 5 χρόνια. Η αίτηση μπορεί να αφορά Σόλο, Ντουέτο ή Ομαδικό έργο.

Οι καλλιτέχνες που θα υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να είναι σε θέση να επισκέπτονται την Κρατική Πινακοθήκη - Majestic για την έρευνά τους για τουλάχιστον 15 ώρες την εβδομάδα και να υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους τρεις δημόσιες δράσεις: ένα σεμινάριο/συμμετοχικό εργαστήριο, μια συζήτηση/διάλεξη και μια παράσταση (σε εξέλιξη) στο τέλος του Προγράμματος Φιλοξενίας.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες ενθαρρύνονται να παρευρεθούν σε μια από τις ενημερωτικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κρατική Πινακοθήκη - Majestic, το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 (10:00-12:00) και τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 (10:00-12:00). Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα δοθεί η ευκαιρία για γνωριμία με τον χώρο της Πινακοθήκης και τη μόνιμη έκθεση. 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΩΝ:

Κάθε φιλοξενία θα έχει διάρκεια δυο μήνες.

1η φιλοξενία: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2023  
2η φιλοξενία: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Το πρόγραμμα θα παρέχει φωτογράφιση όλων των δράσεων και συναντήσεις με μέντορα-δραματουργό για την εξέλιξη της πρακτικής των καλλιτεχνών, ο ορισμός του οποίου θα γίνεται από την επιτροπή σχεδιασμού του προγράμματος ανάλογα με τις ανάγκες της πρότασης. Επιπλέον, η κάθε επιλεγμένη πρόταση θα λάβει:

Για σόλο συμμετοχή:

Συνολική Αμοιβή Καλλιτέχνη: 2000 ευρώ 
Έξοδα Παραγωγής (Αγορά Υλικών ή και Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης): μέχρι 500 ευρώ *

Για ντουέτο/ομαδική συμμετοχή:

- Συνολική Αμοιβή Καλλιτεχνών: 4000 ευρώ 
- Έξοδα Παραγωγής (Αγορά Υλικών ή και Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης): μέχρι 500 ευρώ * 

* σε συνεννόηση με την ομάδα της Κρατικής Πινακοθήκης

Σημειώσεις:

  1. Σε ότι αφορά την τεχνική υποστήριξη, θα πρέπει κατά την αίτηση να γίνει αναφορά πιθανών τεχνικών αναγκών, οι οποίες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας του χώρου της Κρατικής Πινακοθήκης. Ευθύνη για τη χρήση και την εύρυθμη λειτουργία του τεχνικού εξοπλισμού έχουν οι αιτητές.
  2. Η βιντεογράφηση των δράσεων γίνεται με έξοδα και ευθύνη των αιτητών και μετά από εξασφάλιση συγκατάθεσης από το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού. 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ:

  • Ποιότητα και καθαρότητα πρότασης
  • Σύνδεση της πρότασης με τη μόνιμη έκθεση της Κρατικής Πινακοθήκης - Majestic (έργα και καλλιτέχνες), τον χώρο και την αρχιτεκτονική του κτηρίου
  • Διαθεματικότητα της πρότασης
  • Πλάνο προσέλκυσης κοινού 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:

H υποβολή αιτήσεων συμμετοχής μπορεί να γίνει διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου εδώ, μέχρι την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023.

Η επιλογή των προτάσεων θα γίνει από την επιτροπή σχεδιασμού του προγράμματος: τον Πέτρο Κονναρή (Κ.Δ Στέγης Χορού Λευκωσίας, performance artist), τη Μαρία Καμπέρη (χορογράφο, ερευνήτρια) και την Έλενα Παναγιώτου (συντονίστρια του προγράμματος και των εκδηλώσεων της Κρατικής Πινακοθήκης, μουσειοπαιδαγωγό). Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις σχετικά με την αίτηση συμμετοχής και το ανοιχτό κάλεσμα οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: stategallery@culture.moec.gov.cy ή director@dancehouselefkosia.com.


Συνοδευτικές φωτογραφίες:

1η:   #NoFilterNeeded: Μια περφόρμανς διαρκείας στην Κρατική Πινακοθήκη – με την Κωνσταντίνα Σκαλιώντα | Φωτο: Παναγιώτης Μηνά 
2η:  Aroundand Αbout: ένα έργο χορού για την Κρατική Πινακοθήκη – με την Μπελίντα Παπαβασιλείου | Φωτο: Βάσια Ζησίμου

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1478