Μουσική παράσταση: Ο ήχος μιας πόλης: Αφιέρωμα στη Μουσική/Καλλιτεχνική Σκηνή της Θεσσαλονικης


Στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2022 

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, στo πλαίσιo του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Ο Ήχος μιας πόλης» με το Μουσικό Σχήμα «Μακρύδρομος». Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μουσική σχολή της Θεσσαλονίκης. Μια πόλη – φωνή, που αγκάλιασε και έθρεψε γενιές καλλιτεχνών και που καλύπτει ένα ευρύτατο πεδίο τεχνών: ποίηση, λογοτεχνία, μουσική, παραστατικές τέχνες όλων των ειδών.

Μια πόλη κοιτίδα πολιτισμού στην οποία χώρεσαν και συνυπήρξαν μουσικές παραδόσεις από τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολή, τη Μικρά Ασία αλλά και φωνές σύγχρονων δημιουργών όπως του Τσιτσάνη, Κουγιουμτζή, Σαββόπουλου, Παπάζογλου, Ρασούλη, Ζερβδουδάκη, Καζαντζή, Βαγιόπουλου, Μάλαμα, Αγγελάκα, Παυλίδη, Αλαγιάννη, Ξυδάκη, κ.ά.

Οι ήχοι αυτής της πόλης εξιστορούν τον κοινωνικό βίο μιας πολυπολιτισμικής «γειτονιάς» με εμφανή επιρροή από πολλά και διάφορα ηχοτοπία με αποτέλεσμα τη γένεση νέων ηχητικών τάσεων και γενικότερα καλλιτεχνικών καινοτομιών. Η μουσική παράσταση «Ο ήχος μιας πόλης» έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει την πολύπλευρη καλλιτεχνική ζωή και κληρονομιά της πόλης σε ένα χρονολογικό ταξίδι που παρουσιάζει την πορεία και την εξέλιξη της από τον 20ό στον 21ο αιώνα.

Ο «Μακρύδρομος» είναι ένα δεκαμελές καλλιτεχνικό σχήμα το οποίο δημιουργήθηκε από νέους Κύπριους καλλιτέχνες με την προσδοκία προαγωγής του πολιτισμού του τόπου μας, αρχής γενομένης από την παράδοση μέχρι και τη σύγχρονη αντίληψη της πολιτιστικής δημιουργίας. Κύριο μέλημά του είναι η δημιουργία μιας συλλογικής καλλιτεχνικής σκηνής και αισθητικής που αφορά τους νέους καλλιτέχνες του τόπου.

Ερμηνεύουν οι: Φρειδερίκη Τομπάζου, Δημήτρης Μεσημέρης, Κατερίνα Παράσχου, Ανδρέας Ελεσνίτσαλης, Δημήτρης Σουρουλλάς και Πάρης Παράσχος. Οργανοπαίκτες: Γιώργος Δημητρίου (μπουζούκι), Κώστας Χαλλούμας (κοντραμπάσο), Γιώργος Χατζήπαπας (κλαρίνο), Μαρίνος Γεωργιάδης (κιθάρες), Γιώργος Ζένιος (τύμπανα).

Το έργο παρουσιάστηκε ήδη στη Βαβατσινιά και στο Πέρα Χωριό Νήσου με τεράστια επιτυχία και θα παρουσιαστεί στη Ξυλοφάγου στις 28/8, στις 20:30 (Χώρος Συσκευαστηρίου Πατάτας), στη Βορόκληνη στις 6/9, στις 20:30 (Παλιά Γειτονιά) και στο Κελλακι στις 11/9, στις 20:00 (Πολιτιστικό Κέντρο Κελλακίου).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1804