Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Majestic: Νοέμβριος 2022


Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνουν το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης – Majestic για τον μήνα Νοέμβριο 2022. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει περφόρμανς σύγχρονου χορού και εργαστήρια τέχνης, μουσειολογίας, κινησιολογίας και θεάτρου για παιδιά/οικογένειες και ενήλικες. 

1.    Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, 17:00-20:00

«Όταν η προσωπική μου αφήγηση συναντιέται με έναν πίνακα: Βιωματικό εργαστήριo για ενήλικες στην Κρατική Πινακοθήκη»

Τι κοινό μπορεί να έχω με έναν πίνακα; Πώς μια δική μου εμπειρία συναντάει το αφήγημα του πίνακα και πώς αυτά τα δύο δημιουργούν μαζί μια νέα ιστορία;

Ακολουθώντας τη μεθοδολογία που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, η ηθοποιός, περφόρμερ και θεατροπαιδαγωγός Νάγια Τ. Καρακώστα προτείνει μία σειρά θεατρικών παιχνιδιών και δημιουργικής γραφής, που στόχο έχουν την αφήγηση πραγματικών ιστοριών (ντοκουμέντα) σε ένα διάλογο με τα έργα της μόνιμης έκθεσης της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης- Majestic. Αντλώντας έμπνευση από τα έργα της έκθεσης, το κάθε άτομο που θα συμμετέχει θα κληθεί να εντοπίσει έναν πίνακα που για οποιοδήποτε λόγο την/τον συγκινεί. Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας, η ομάδα θα δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα με βάση τις πραγματικές ιστορίες και τους πίνακες.

-Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη: την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022. Συστήνεται η συμμετοχή και τις δυο μέρες για την ολοκλήρωση του εργαστηρίου. 

- Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου παρακαλούνται να φέρουν μαζί τους ένα αγαπημένο αντικείμενο.

- Σχεδιασμός και υλοποίηση εργαστηρίου: Νάγια Τ. Καρακώστα (ηθοποιός, περφόρμερ, θεατροπαιδαγωγός).

- Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (10). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Κρατήσεις απαραίτητες, στο τηλ. 22458228. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

2.    Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 10:00-11:45 και 15:00-16:45 και Σάββατο 12 Νοεμβρίου, 15:00-16:45

«Εκεί που Συναντιούνται Δυο Γραμμές: Παράσταση σύγχρονου χορού και εργαστήρι δημιουργικής κίνησης για οικογένειες»

Η δράση “Εκεί που Συναντιούνται Δυο Γραμμές” αποτελείται από μια παράσταση σύγχρονου χορού και ένα εργαστήρι δημιουργικής κίνησης για οικογένειες με παιδιά 4-11 ετών. Η δράση εμπνέεται από εικαστικά στοιχεία που παρατηρούνται σε έργα της μόνιμης έκθεσης της Κρατικής Πινακοθήκης, όπως επαναλαμβανόμενες γραμμές, γεωμετρικά σχήματα και συμμετρία. Πώς αυτά μπορούν να ζωντανέψουν στον χώρο;

Μέσα από τη δράση, οι οικογένειες θα έχουν αρχικά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παράσταση σύγχρονου χορού και τα παιδιά να συμμετέχουν έπειτα σε ένα εργαστήρι δημιουργικής κίνησης. Τα παιδιά θα ενσωματώσουν τα εικαστικά στοιχεία που παρατήρησαν, θα εξερευνήσουν μέσα από αυτοσχεδιασμούς και θα δημιουργήσουν μια δική τους κινησιολογική σύνθεση.

- Η δράση αποτελείται από 3 μέρη και θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης.

- Εμψυχώτριες εργαστηρίου: Ζωή Γιωργαλλή και Melissa Garcia Carro (χορογράφοι και εκπαιδευτικοί χορού).

- Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (12). Τα παιδιά κάθε οικογένειας θα πρέπει να συνοδεύονται από έναν ενήλικα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Κρατήσεις απαραίτητες, στο τηλ. 22458228.

3.    Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, 16:00-18:00

«Η Πινακοθήκη αλλιώς: Γνωρίζουμε το Λεξικό της Μουσειολογίας μαζί με παιδιά 7-11 ετών»

Πώς θα έμοιαζε, άραγε, η μόνιμη έκθεση της Κρατικής Πινακοθήκης αν αφήναμε τα παιδιά να επιλέξουν ποια έργα θα εκθέσουν, με ποιο τρόπο θα ήταν τοποθετημένα στις αίθουσες, ποιους διαφορετικούς τίτλους θα είχαν και πώς αλλιώς θα παρουσιάζονταν οι ετικέτες τους;

Τα παιδιά, εμπλεκόμενα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με τα έργα της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης και να γνωρίσουν τις μουσειακές λειτουργίες που συντελούν στην πραγμάτωση μιας έκθεσης, όπως η οργάνωση, η επιλογή, η παρουσίαση των έργων κ.α. Γνωρίζοντας το Λεξικό της Μουσειολογίας, θα εφαρμόσουν αυτές τις λέξεις–έννοιες σε αρχιτεκτονική μακέτα που θα τους δοθεί. Συγκεκριμένα, θα εμπλακούν σε δραστηριότητες που προσομοιάζουν τις μουσειακές λειτουργίες που εκτελούνται από το ανθρώπινο προσωπικό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας εικαστικής έκθεσης, όπως η δημιουργία ετικετών, η οργάνωση των θεματικών της έκθεσης, η διαμόρφωση των έργων στον χώρο κ.α. Γενικός σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να προτείνουν ένα νέο βιωματικό «περίπατο» στον χώρο της Πινακοθήκης, να δώσουν τις δικές τους ενναλακτικές ερμηνείες για τα έργα, να δημιουργήσουν τις δικές τους αφηγήσεις και να έρθουν σε επαφή με την έννοια του μουσειοποιημένου περιβάλλοντος.

- Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος: Έλενα Παναγιώτου (μουσειοπαιδαγωγός) και Κυριάκος Θεοχάρους (καλλιτέχνης).

- Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (12 παιδιά). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Κρατήσεις απαραίτητες, στο τηλ. 22458228.

4.    Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 16:00-18:00

«Γράφω – Σβήνω – Σχεδιάζω»: Εικαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 5-10 ετών»

Εμπλεκόμενα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να αλληλεπιδράσουν με έργα από τη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης στα οποία οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν ως κύριο υλικό το κάρβουνο και τα οποία κινούνται σε ένα μονοχρωματικό φάσμα.

Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει στα παιδιά ευκαιρίες για παιγνιώδεις εξερευνήσεις και πειραματισμούς με αφετηρία τα έργα, εστιάζοντας περισσότερο στη δημιουργική διαδικασία παρά στο τελικό αποτέλεσμα, ενθαρρύνοντας τις διαδικασίες «δοκιμής και λάθους», καθώς και την επανάληψη. Τα παιδιά, με ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, θα αποβάλουν τον δισταγμό που συχνά αισθάνονται για το σχέδιο, θα εξοικειωθούν με τον σχεδιασμό με κάρβουνο, θα γνωρίσουν την ομορφιά του μαυρόασπρου, την τονικότητα του γκρίζου ενδιάμεσου κόσμου και κάποιες συνθετικές αξίες. Επίσης χρησιμοποιώντας απλούς όρους της τέχνης, θα δώσουν τις δικές τους ερμηνείες για μη παραστατικά έργα, θα ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους και θα εκφράσουν τις ιδέες και τα συναισθήματα τους.

- Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος: Έλενα Παναγιώτου (μουσειοπαιδαγωγός) και Κυριάκος Θεοχάρους (καλλιτέχνης).

- Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (10 παιδιά). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Κρατήσεις απαραίτητες, στο τηλ. 22458228.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










938