Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη του Μιχάλη Πιερή με τίτλο «Εκεί που σμίγουν οι καιροί»


Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Μιχάλη Πιερή, το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας – Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Σπίτι της Κύπρου – η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: το Τμήμα Φιλολογίας, το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Εκεί που σμίγουν οι καιροί».

Ο Μιχάλης Πιερής (1952-2021) υπήρξε μια πολυδιάστατη προσωπικότητα: πανεπιστημιακός δάσκαλος, ποιητής, μεταφραστής, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας. Εξίσου πολυδιάστατο είναι το ερευνητικό του έργο: περιλαμβάνει μελέτες και εκδόσεις κειμένων από τη μεσαιωνική γραμματεία μέχρι τις μέρες μας. Σταθερά του ενδιαφέροντα, η ποίηση και το θέατρο. Σε αυτά τα δύο πεδία θα επικεντρωθούν οι ανακοινώσεις του συνεδρίου. Εκεί που σμίγουν οι καιροί: ο στίχος του Μιχάλη Πιερή χρησιμοποιείται ως τίτλος του συνεδρίου, επειδή απηχεί τη βαθιά του πεποίθηση ότι τα λογοτεχνικά κείμενα διέπονται από μια δυναμική που τους επιτρέπει να σχηματίζουν έναν τόπο οικείο και απρόσμενο, φιλόξενο και διαρκώς μεταβαλλόμενο: εκεί συναιρούνται οι εποχές και συναντιούνται οι άνθρωποι, σε έναν διαρκώς ανοιχτό διάλογο.

Στο Συνέδριο λαμβάνουν μέρους καθηγητές και ερευνητές από 15 Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού. Συγκεκριμένα συμμετέχουν: Δημήτρης Αγγελάτος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μάρθα Βασιλειάδη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Κώστας Γουλιάμος (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Fatima Eloeva (Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης), Diana Haas (Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών), Hero Hokwerda (Νεοελληνιστής, μεταφραστής), Στέφανος Κακλαμάνης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Matthias Kappler (Πανεπιστήμιο Ca’Foscari, Βενετία), Βρασίδας Καραλής (Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ), Χ. Λ. Καράογλου (Ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Κατερίνα Καρατάσου (Πανεπιστήμιο Frederick), Διονύσης Καψάλης (Ποιητής, μεταφραστής), Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος (Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Ελένα Κουτριάνου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Renata Lavagnini (Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου του Παλέρμο), Σταματία Λαουμτζή, (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Βασίλης Λεντάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιάννης Λεοντάρης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Μαριλίζα Μητσού (Ecole des hautes études en sciences sociales, Παρίσι), Paola Maria Minucci (Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Sapienza Ρώμης), Ulrich Moennig (Πανεπιστήμιο Αμβούργου), Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), Νάντια Στυλιανού (Νεοελληνίστρια), Έλλη Φιλοκύπρου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου και ώρα 10:00. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Κυριάκος Κενεβέζος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τάσος Χριστοφίδης Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Νάντια Στυλιανού Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου, ο Νικόλαος Ηρειώτης Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και η Θεοδώρα Αντωνοπούλου Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου και ώρα 20:00 θα παρουσιαστεί η παράσταση «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου - Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1166