Για μια νέα δημιουργική εποχή στην πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου


Συνάντηση Υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κα Λίνα Μενδώνη

Για μια νέα δημιουργική εποχή στην πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου συζήτησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζής και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κα Λίνα Μενδώνη, η οποία ολοκλήρωσε χθες την επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο.

Το πρωί της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου η κα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου.  

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας επισκέφθηκαν την αναπαράσταση του προσφυγικού καταυλισμού στο Δάσος Άχνας, όπου με διαδραστικό τρόπο αναβιώνουν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων μετά την τουρκική εισβολή του 1974, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές/τριες και στρατιώτες.

Ακολούθως, μετέβησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια, όπου είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Σίμο Ιωάννου, ο οποίος από τον εξώστη του Κέντρου τους έδειξε την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Το μεσημέρι οι δύο αξιωματούχοι, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, ξεναγήθηκαν στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, στο οποίο θα εκτίθεται μόνιμα τα επιστραφέντα έργα Κύπριων και Ελλαδιτών δημιουργών, τα περισσότερα από τα οποία ανήκαν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου.  

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού δήλωσε τα ακόλουθα:

«Εδώ, ανάμεσα σε αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης που ανήκουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου, θα ήθελα να καλωσορίσω την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη και να την ευχαριστήσω θερμά για την επίσκεψή της στην Κύπρο. Είναι η πρώτη Υπουργός Πολιτισμού που επισκέπτεται το νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Αυτές τις δύο μέρες είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού και με τους συνεργάτες της, ενεργοποιώντας μια δυναμική ανταλλαγή μεταξύ των υπουργείων μας.

Η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου είναι αυτονόητη. Έχουμε θέσει πάρα πολλούς στόχους, ώστε και η Κύπρος και η Ελλάδα να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν στον δύσκολο αυτό χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου τόσο η πολιτιστική κληρονομιά όσο και ο σύγχρονος πολιτισμός θεωρούμε ότι πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο, ώστε η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και η ανάπτυξη και η προώθηση του σύγχρονου μας πολιτισμού, να γίνουν εφαλτήριο για την περαιτέρω ενεργή παρουσία των χωρών μας στη γύρω περιοχή, αλλά και στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Από πλευράς της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας ανέφερε τα εξής:

«Ευχαριστώ τον φίλο Υφυπουργό Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιάννη Τουμαζή για την πρόσκληση να επισκεφθώ την Κύπρο. Η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία πορεύονται μαζί και στον τομέα του πολιτισμού. Η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να συστήσει, για πρώτη φορά, Υφυπουργείο Πολιτισμού είναι μια εξαιρετικά σημαντική πολιτική πρωτοβουλία. Έτσι αναγνωρίζεται, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, η σημαντικότατη συμβολή του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου.

Ήδη, σε ευρεία σύσκεψη, παρουσία των συνεργατών μας, δημιουργήσαμε τον οδικό χάρτη για τις προσεχείς ενέργειες μας, τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να δημιουργήσουν μια πολιτιστική φυσιογνωμία, στην οποία να αναδεικνύεται η κοινή πολιτιστική μας ταυτότητα, ενώ παράλληλα να δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε αυτό που αναγνωρίζεται διεθνώς, ο πολιτισμός ως ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης, να μπορεί να γίνει κι εδώ πράξη».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη που είχε προηγηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, αλλά και τον προσφυγικό καταυλισμό στην Άχνα, η κα Μενδώνη σημείωσε:

«Δεν μπορεί παρά ο οποιοσδήποτε συνειδητοποιημένος πολίτης κατ’ αρχήν και, σε κάθε περίπτωση, ο κάθε ένας Έλληνας να νοιώθει συγκλονισμένος όταν βρίσκεται μπροστά στο θέαμα της Αμμοχώστου και βέβαια βιώνοντας στην ουσία, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον προσφυγικό συνοικισμό της Άχνας, αυτά τα οποία περίπου 50 χρόνια πριν συνέβησαν εδώ. Το είπα και εκεί, είμαστε 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή και περίπου μισό αιώνα από τη μεγάλη εισβολή στην Κύπρο. Επομένως, οφείλουμε να θυμόμαστε, οφείλουμε να μην ξεχνάμε, γιατί όποιος λησμονεί το παρελθόν του στην ουσία απορρίπτει τις ρίζες του, άρα δεν μπορεί να έχει ένα στέρεο μέλλον».

Το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας πραγματοποίησαν σύντομες επισκέψεις στο Πάρκο Γλυπτικής και το Μεσαιωνικό Μοναστήρι στην Αγία Νάπα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










794