Νέο χορηγικό Πρόγραμμα του Υφ. Πολιτισμού για τη στήριξη Φεστιβάλ Τεχνών σε εφαρμογή το 2023


Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζής παρουσίασε σήμερα το νέο, εξειδικευμένο χορηγικό Πρόγραμμα του Υφυπουργείου για τη στήριξη του θεσμού της διοργάνωσης μονοθεματικών και πολυθεματικών φεστιβάλ τεχνών στην Κύπρο. Πρόκειται για το Πρόγραμμα «ΚΥΠΡΙΑ – Χορηγικό Πρόγραμμα Φεστιβάλ Τεχνών», η εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει σε πιλοτική βάση από το 2023.

Ανταποκρινόμενο στην ανάγκη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της φεστιβαλικής σκηνής της Κύπρου, το Υφυπουργείο Πολιτισμού επιδιώκει, μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του συγκεκριμένου αυτού Προγράμματος, την αναθεώρηση της προηγούμενης πολιτικής σε σχέση με τη διοργάνωση και στήριξη φεστιβάλ τεχνών. Το ίδιο το Πρόγραμμα αποτελεί τη θεσμική μετεξέλιξη του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ, το οποίο λειτούργησε για 30 χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μη κερδοσκοπικούς φορείς που διοργανώνουν φεστιβάλ τεχνών.

Στους ειδικούς στόχους του Προγράμματος εντάσσεται, μεταξύ άλλων, η ενδυνάμωση και στήριξη της οργανωτικής υποδομής φορέων που διοργανώνουν φεστιβάλ τεχνών, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και να ενισχύεται η αειφορία τόσο των υφιστάμενων φεστιβάλ τεχνών όσο και αυτών που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται σε σχέση με την ικανότητά τους να αναπτύσσουν τον δικό τους στρατηγικό σχεδιασμό και να είναι σε θέση να θέτουν τα ίδια, ως θεσμικές διοργανώσεις, τις βάσεις για την περαιτέρω πορεία και εξέλιξή τους.

Δυνητικοί δικαιούχοι του Προγράμματος είναι φορείς που διοργανώνουν μονοθεματικά ή πολυθεματικά φεστιβάλ τεχνών, δηλαδή φεστιβάλ που αφορούν στις παραστατικές  τέχνες του θεάτρου, του χορού και της μουσικής, όπως επίσης και τις τέχνες της λογοτεχνίας, τις εικαστικές και τις εφαρμοσμένες τέχνες, καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Πρέπει να είναι φεστιβάλ που θα στηρίζονται σε συγκεκριμένο σκεπτικό διοργάνωσής τους, να δίνουν ώθηση στη σύγχρονη κυπριακή καλλιτεχνική δημιουργία και έμφαση στη συμμετοχή Κύπριων δημιουργικών συντελεστών μέσα από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τους, όπως επίσης και να προάγουν την καλλιτεχνική παιδεία και πολιτιστική εξωστρέφεια του κυπριακού κοινού, φέρνοντάς το σε δημιουργική και γόνιμη επαφή με καλλιτεχνικά δρώμενα από το εξωτερικό.

(ΕΛ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










521