Συνάντηση Κασσιανίδου με την Μενδώνη στην Αθήνα


Η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, από τις 30 Αυγούστου μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Συναντήθηκε με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κα Λίνα Μενδώνη, ενώ είχε και σειρά επαφών σε σημαίνοντα πολιτιστικά ιδρύματα.

Κατά τη συνάντησή τους, η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας συζήτησαν θέματα διμερούς, περιφερειακής και διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας. Ειδικότερα, συζήτησαν το θέμα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, ζητήματα της ευρύτερης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και θέματα σύγχρονου πολιτισμού. Συμφωνήθηκαν συνεργασίες και δράσεις για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών σε διάφορους τομείς του πολιτισμού, της διατήρησης και της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περαιτέρω, η Υφυπουργός επισκέφθηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της λειτουργίας και διαχείρισης των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών και των σχετικών προκλήσεων.

Κατά την επίσκεψη της Δρος Κασσιανίδου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, συζητήθηκαν μέθοδοι και αναγκαίες υποδομές για τη συγκέντρωση, την οργάνωση και τη διαφύλαξη της πνευματικής παραγωγής και πώς διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στο ευρύ κοινό. Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει των σχεδίων αναδιοργάνωσης και ανάδειξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Υφυπουργός και η Διεύθυνση του Μουσείου συζήτησαν το θέμα των κυπριακών συλλογών και του τρόπου διαχείρισης των θεμάτων που αναφέρονται στις συνομολογηθείσες συμφωνίες για παραχώρηση των συλλογών.

Κατά τις επισκέψεις της Υφυπουργού στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την Εθνική Πινακοθήκη, συζητήθηκαν βέλτιστες πρακτικές ανάδειξης και υποστήριξης της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής αλλά και της προώθησης της καλλιτεχνικής παιδείας στο ευρύ κοινό.

Η επίσκεψη εργασίας της Υφυπουργού Πολιτισμού στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί η υπογραφή επικαιροποιημένου Μνημονίου πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, που θα αντανακλά το αναβαθμισμένο επίπεδο συνεργασίας και στόχων που έχουν τεθεί κατά την επίσκεψη.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


893