ΑΠΚΥ: BABELproject: Προκαλέστε τις οπτικές σας αντιλήψεις!


Επικοινωνούμε με λέξεις που (υποτίθεται ότι) έχουν για όλους μας κοινή σημασία. Όμως, οι λέξεις που χρησιμοποιούμε –άρα ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε– είναι αποτέλεσμα των διαφορετικών εμπειριών, οπτικών, αντιλήψεων, στάσεων, πεποιθήσεων και προσδοκιών που έχουμε. Το BABELproject αποτελεί μέρος του ερευνητικού έργου της Δρ. Βίκυς (Βάγιας) Καραΐσκου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας και Ακαδημαϊκής Υπεύθυνης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει στόχο την ανίχνευση των διαφορετικών μας αντιδράσεων και ερμηνειών σε πανομοιότυπα λεκτικά και οπτικά ερεθίσματα, αμφισβητεί τη βεβαιότητα της μιας και μοναδικής «πραγματικότητας» και πραγματεύεται την επιλογή πολλών διαφορετικών εκδοχών της.

Συγκεκριμένα, το BABELproject διερευνά τις πολλές και διαφορετικές πραγματικότητες που μπορεί να υπάρχουν –εξ αιτίας του τρόπου σκέψης μας– και τη δύναμη της επιλογής που πάντα έχουμε. Αφορά το παρόν και το μέλλον και αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και γεφυρώνει την τέχνη, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τη νευροεπιστήμη και, τελικά, τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής κοινότητας, όπου τα μέλη της συνδέουν λέξεις/έννοιες με φωτογραφίες που ήδη έχουν ή θα τραβήξουν με ό,τι γι’ αυτούς τις αντιστοιχεί. Το φωτογραφικό υλικό θα αναρτάται στη σελίδα του BABELproject στο Facebook: https://www.facebook.com/BABELprojectOUC/. Μέρος από αυτές τις φωτογραφίες, με τις λέξεις/έννοιες που τις συνέδεσαν οι δημιουργοί και τα συναισθήματα ή συνειρμούς που τους προκάλεσαν, θα αποτελέσουν μέρος των εκθεμάτων της «γκαλερί» εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, που ήδη υλοποιείται ως μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας, που χρηματοδοτείται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Βίκυ Καραΐσκου είναι ιστορικός τέχνης και η έρευνά της επικεντρώνεται σε θέματα οπτικότητας, πολιτισμικών ταυτοτήτων σε συγκρουσιακές κοινωνίες, μνήμης και ταυτότητας και ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας και την επίδραση που έχουν όλα αυτά στις επιλογές μας. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το BABELproject μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Καραΐσκου στο v.karaiskou@ouc.ac.cy

 

 

 

 

 

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










728