Η Δρ Μαρία Καρανικόλα του ΤΕΠΑΚ συμμετέχει σε διαδικτυακά σεμινάρια ενδυνάμωσης εκπαιδευτικών


Σε θέματα ψυχολογικής στήριξης μαθητών εν μέσω πανδημίας

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και μέλος της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία των πολιτών, Δρ Μαρία Καρανικόλα, ήταν η κύρια ομιλήτρια διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με θέμα «Πανδημία COVID-19: Μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα βιώματα ψυχικής επιβάρυνσης;»

Το σεμινάριο παρακολούθησαν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γύρω στους 180 εκπαιδευτικούς Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, από όλη την Κύπρο  και είχε ως βασικό του στόχο την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν στην ψυχολογική στήριξη των μαθητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στην ομιλία της, η Δρ Καρανικόλα προσπάθησε να καλύψει το θέμα των ψυχοκοινωνικών αναγκών των εφήβων αλλά και των εκπαιδευτικών κατά την περίοδο της πανδημίας, δίνοντας μάλιστα έμφαση στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εκπαιδευτικοί στην έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων έντασης στους μαθητές τους και στη συνεπακόλουθη παραπομπή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στήριξης. Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα όπως παράγοντες κινδύνου εμφάνισης έντασης στους εφήβους και στους εκπαιδευτικούς, τρόποι διαχείρισής τους, καθώς και διαχείριση συμπεριφορών στοχοποίησης, λόγω νόσησης από Covid-19, στο σχολικό περιβάλλον.

Η Δρ. Μαρία Καρανικόλα είναι Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ. Το ερευνητικό έργο της και η κλινική εμπειρία της ως Νοσηλεύτριας σε ποικίλα περιβάλλοντα φροντίδας υγείας είναι πολυετής, συμπεριλαμβανομένων και των δομών ψυχικής υγείας. Στην παρούσα φάση είναι συντονίστρια της τηλεφωνικής γραμμής "Είμαστε Μαζί" που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και φοιτητές για την κάλυψη αναγκών στήριξης και ενδυνάμωσης στην περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, συντονίζει και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα μελέτης των ψυχο-κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας στους επαγγελματίες υγείας, με αντίστοιχες δημοσιεύσεις στον επιστημονικό τύπο .   

Χαιρετισμό στο σεμινάριο απηύθυναν ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς. Τον συντονισμό του σεμιναρίου είχε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. 

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ θα μιλήσει για το ίδιο θέμα και σε δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου και απευθύνεται προς τους καθηγητές του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας.       

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1242