Υπογραφή συμφωνίας για την εγκατάσταση του American University of Βeirut – Mediterraneo στην Πάφο


Υπογράφηκε την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022, στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου, συμφωνία μεταξύ του Δήμου Πάφου και του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB), για την εγκατάσταση του American University of Βeirut – Mediterraneo στην Κύπρο.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού εξασφαλίζεται η παρουσία και λειτουργία ενός πανεπιστημίου με ιστορική παράδοση στην περιοχή μας και έτσι εμπλουτίζεται και ενισχύεται σημαντικά ο πανεπιστημιακός χάρτης της Κύπρου.

Η συμφωνία υπογράφηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη από τον Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος και τον Πρόεδρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού Καθηγητή Fadlo Khuri. Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή της Αμερικανικής Κυβέρνησης, μέσω της  Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις κ. Lee Satterfield.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο Αντιπρόεδρος δρ Imad Baalbaki και ο Πρύτανης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού δρ Dawy Zaher, εκπρόσωποι του Συμβουλίου Επιτρόπων του AUB, η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο κ. Judith G. Garber, Πρέσβεις άλλων χώρων και πλήθος επισήμων.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η απόφαση για εγκαθίδρυση του Πανεπιστημίου της Βηρυτού στην Κύπρο «δίνει μια άλλη διάσταση στην πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση όσον αφορά στην μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο αριστείας, σε κέντρο παιδείας» και συνεχάρη θερμά τους συντελεστές αυτής της επιτυχίας.

Ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος στον δικό του χαιρετισμό σημείωσε ότι «η έλευση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού στην Πάφο, μας τοποθετεί στον παγκόσμιο χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Πρόσθεσε ότι λίγα είναι τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο που έχουν την παράδοση, την ιστορία και την επιρροή που έχει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ενώ σημείωσε ότι το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πάρα τις δυσκολίες και τους ανταγωνισμούς που αντιμετωπίζει κατά καιρούς παραμένει ανάμεσα στα 220 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, Καθηγητής Fadlo R. Khuri αναφέρθηκε στην επιτυχή πορεία των 155 χρόνων λειτουργίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν ιδρύσαμε ένα πανεπιστήμιο πέρα από τις ακτές του Λιβάνου. Ποτέ μέχρι σήμερα». Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «η εγκατάσταση του νέου πανεπιστημίου στην Κύπρο θα εμπλουτίσει την ανταλλαγή ιδεών και γνώσης».

Στη συνέχεια, το μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων και Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού, Πρέσβης Frank G. Wisner, στην ομιλία του ανέφερε ότι το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού ανοίγει τις πόρτες του στην Πάφο, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Αμερικής έχουν ενισχυθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και ότι «σήμερα ανοίγουμε μια ζωτικής σημασίας νέα σελίδα».

Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις κ. Lee Satterfield από πλευράς της ανέφερε ότι «η σημερινή είναι μια ιστορική μέρα για το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, για τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την παγκόσμια ανώτατη εκπαίδευση». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε, «είναι πλήρως αφοσιωμένες στη διεθνή εκπαίδευση, υποστηρίζοντας τον στόχο της Κύπρου να γίνει εκπαιδευτικός κόμβος στην Ευρώπη και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού να γίνει ένα πραγματικά διεθνές ίδρυμα».

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου και η τελετή έκλεισε με την υπογραφή της συμφωνίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2089