Συμμετοχή της Κύπρου στη διεθνή έρευνα PIRLS 2021


Διευθυντές/Διευθύντριες

Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

Θέμα: Συμμετοχή της Κύπρου στη διεθνή έρευνα PIRLS 2021 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει στον επόμενο κύκλο της διεθνούς έρευνας PIRLS 2021 (Διεθνής Έρευνα Προόδου στον Γραμματισμό στην Κατανόηση Κειμένου - Progress in International Reading Literacy Study) για δεύτερη φορά. Η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στην έρευνα PIRLS το 2001. Η συμμετοχή της Κύπρου στην PIRLS 2021 θα πραγματοποιηθεί με τον μαθητικό πληθυσμό της Δ' Δημοτικού.

Η έρευνα PIRLS είναι μία διεθνής έρευνα στον χώρο της εκπαίδευσης, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά το 2001 και από τότε διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια. Η έρευνα συντονίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών Επιτευγμάτων (IEA), ο οποίος έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της, ακολουθώντας αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και ποιοτικούς ελέγχους. Επιπλέον, σε κάθε χώρα ορίζεται ένα Συντονιστικό Εθνικό Κέντρο PIRLS. Στην Κύπρο, ο ρόλος αυτός έχει ανατεθεί στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Η έρευνα PIRLS παρέχει διεθνή συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τις αναγνωστικές δεξιότητες των μαθητών και μαθητριών Δ' τάξης Δημοτικού, τις δεξιότητες κατανόησης κειμένων και τις στάσεις και συμπεριφορές τους απέναντι στην ανάγνωση κειμένων. Επιπλέον, η έρευνα αντλεί πληροφορίες για τις εθνικές πολιτικές για την προσέγγιση του γραμματισμού στην κατανόηση κειμένου στο αναλυτικό πρόγραμμα, το εκπαιδευτικό σύστημα, την επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος στη μάθηση των μαθητών/τριών, το σχολικό περιβάλλον, τους παρεχόμενους πόρους και τις διδακτικές πρακτικές που εφαρμόζονται. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιείται με τη χρήση: (α) Δοκιμίου Αξιολόγησης στην ανάγνωση και κατανόηση κειμένου, (β) Ερωτηματολογίου Μαθητή/Μαθήτριας, (γ) Ερωτηματολογίου Εκπαιδευτικού, (δ) Ερωτηματολογίου Σχολείου και (ε) Ερωτηματολογίου Γονέα/Κηδεμόνα.

Η Πιλοτική Φάση της έρευνας PIRLS 2021 θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου 2020 με τη συμμετοχή μικρού αριθμού σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ η Κύρια Φάση την Άνοιξη του 2021. Η επιλογή των σχολείων που θα συμμετάσχουν θα γίνει από τον οργανισμό Statistics Canada, με τη χρήση ειδικού λογισμικού και στη βάση αυστηρών κριτηρίων για όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Το Εθνικό Κέντρο PIRLS 2021 θα επικοινωνήσει σε μεταγενέστερο στάδιο με τις σχολικές μονάδες που θα επιλεγούν, με στόχο να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας στα σχολεία.

Η αξιολόγηση δεν απαιτεί προετοιμασία σε σχέση με την εκμάθηση συγκεκριμένης ύλης του Αναλυτικού Προγράμματος. Ωστόσο, είναι καλό οι μαθητές/μαθήτριες να εξοικειωθούν με τη μορφή και τον τύπο των ασκήσεων που θα κληθούν να απαντήσουν, ώστε να αντιμετωπίσουν την αξιολόγηση με σοβαρότητα και να πιστέψουν ότι έχουν τις δυνατότητες να πετύχουν καλές επιδόσεις. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος της διδασκαλίας των Ελληνικών ή οποιουδήποτε άλλου μαθήματος.

Παραδείγματα ασκήσεων PIRLS και αποδεσμευμένο υλικό είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://keea-pirls.pi.ac.cy/pirls/ (στο μενού Αποδεσμευμένο Υλικό). Παρακαλούμε να παροτρύνετε τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες του σχολείου σας να επισκεφτούν την πιο πάνω ιστοσελίδα και να εξοικειωθούν με το υλικό PIRLS.

Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες και οι Σύμβουλοι για τα Ελληνικά, καθώς και οι λειτουργοί του ΚΕΕΑ παραμένουν στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Για οποιεσδήποτε απορίες/διευκρινίσεις για την έρευνα PIRLS 2021, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Εθνικό Κέντρο PIRLS 2021 (email: pirls@cyearn.pi.ac.cy, Τηλ. 22402317 - Γιασεμίνα Καραγιώργη, Τηλ. 22402473 Αλεξάνδρα Πετρίδου, Τηλ. 22402468 - Βαλεντίνα Θεοδοσίου, Τηλ. 22402472 - Ελένη Παπαϊωάννου). Σχετική πληροφόρηση μπορείτε, επίσης, να αντλήσετε από την ιστοσελίδα του ΚΕΕΑ: http://keea-pirls.pi.ac.cy/pirls/

α. α.

Χρίστος Χατζηαθανασίου                                                                      Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου

Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης                                                      Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2949