Καταργούνται οι γονικές άδειες και οι άδειες για ευπαθείς ομάδες


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ* 

Κυκλοφόρησε πριν από λίγο η εγκύκλιος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ότι ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ (άρα σταματούν) οι ρυθμίσεις που επηρεάζουν όσους δημοσίους υπαλλήλους έλαβαν τα ακόλουθα:  

-   Τους γονείς (που έλαβαν ειδική «γονική» άδεια απουσίας)

-  Το προσωπικό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Β (και έλαβε ειδική άδεια ασθενείας).

Η πιο πάνω εξέλιξη είναι ουσιώδης και επηρεάζει πάρα πολλούς δημοσίους υπαλλήλους.

Εδώ η εγκύκλιος https://www.mof.gov.cy/mof/papd/papd.nsf/All/1010E49459A1B228C22585850047E287/$file/egkyklios_1623.pdf?Openelement

Σημειώνω για μια ακόμη φορά, ότι η εξέλιξη αυτή είναι απαράδεκτη όσον αφορά ειδικά τις ρυθμίσεις για την εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή που τα παιδιά είναι στο σπίτι (μιας και πηγαίνουν σχολείο εναλλάξ ανά βδομάδα) να αναγκάζονται ουσιαστικά και οι δυο γονείς να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Ειδικά για την εκπαίδευση, που ΔΕΝ υπάρχει θεραπεία μέσω «άδειας αναπαύσεως», απευθύνω έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας όπως υιοθετήσει σε εγκύκλιο, παλαιότερη πρόταση της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ για να μετρήσουν οι «άδειες για προσωπικούς λόγους» ως άδεια αναπαύσεως για σκοπούς φροντίδας των παιδιών κάτω των 15 ετών. Επίσης, η άδεια για προσωπικούς λόγους θα μπορούσε να ισχύσει και για τους συναδέλφους στις ευπαθείς ομάδες, εφόσον δεν παρέχεται η άδεια αναπαύσεως στην εκπαίδευση.

---------------------------------------------------

Υ.Γ. Η εξέλιξη αυτή δεν έχει να κάνει με τις διάφορες «ειδήσεις» που κυκλοφόρησαν, ειδικά σε συγκεκριμένη επαρχία, ότι δήθεν η γονική άδεια των δημοσίων υπαλλήλων έχει να κάνει με την ΚΔΠ 235/2020 της 1ης Ιουνίου 2020. Η ΚΔΠ 235/2020 σελ. 1181-1183 αφορά τον ιδιωτικό τομέα και αυτό αναφέρεται σε δυο σημεία (παράγραφος αρ. 3 και παράγραφος 4στ).

*Αντιπρόεδρος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










9174