Επιτήρηση και απασχόληση παιδιών πριν και μετά τη λειτουργία του σχολείου


Διευθυντές/Διευθύντριες

Δημοτικών Σχολείων - Νηπιαγωγείων

Θέμα: Επιτήρηση και απασχόληση παιδιών πριν και μετά τη λειτουργία του σχολείου

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Π.Α.Ν.), έπειτα από διαβουλεύσεις με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, κατέληξε στις πιο κάτω ρυθμίσεις με στόχο την επιτήρηση και απασχόληση των μαθητών/ριών Δημοτικής Εκπαίδευσης πριν και μετά τη λειτουργία του σχολείου.

Α. Επιτήρηση παιδιών πριν από τη λειτουργία του σχολείου (7:00 - 7:30 π.μ.)

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος επιτήρησης που παρουσιάζεται σε αριθμό σχολείων, μεταξύ των ωρών 7:00 π.μ. - 7:30 π.μ., θα πρέπει να γίνουν οι πιο κάτω ρυθμίσεις:

1. Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο, κρίνεται αναγκαία η επιτήρηση των παιδιών κατά τις πιο πάνω ώρες, ο Σύνδεσμος Γονέων του Σχολείου θα πρέπει να υποβάλει αίτημα προς την οικεία Σχολική Εφορεία, η οποία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου, προβαίνουν στις αναγκαίες διευθετήσεις για την παραχώρηση συγκεκριμένων σχολικών αιθουσών ή άλλων χώρων, καθώς και τη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, την καθαριότητα και την υγεία. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε σε συνεργασία Διεύθυνσης Σχολείου, Σχολικής Εφορείας και Συνδέσμου Γονέων, να διασφαλίζονται τα πιο κάτω:

α) Εξεύρεση των απαιτούμενων αιθουσών/χώρων

β) Έλεγχος εισόδου στον σχολικό χώρο (Καθορισμός ατόμου που θα ανοίγει και θα κλείνει το κάγκελο του σχολείου) γ) Τήρηση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων

δ) Καθορισμός τρόπου μετακίνησης των παιδιών στις 7:30 π. μ. από τον χώρο φύλαξης προς τις αίθουσες διδασκαλίας. ε) Απολύμανση των χώρων μετά τη χρήση τους.

2. Με ευθύνη του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου, ορίζεται αριθμός επιτηρητών, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που προσέρχονται στο σχολείο μεταξύ των πιο πάνω ωρών (αναλογία 1 επιτηρητής προς 25 παιδιά).

3. Οι επιτηρητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν και να προσκομίσουν στον οικείο Σύνδεσμο Γονέων τα πιο κάτω πιστοποιητικά:

*Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου

*Πιστοποιητικό που εκδίδεται με βάση τον περί Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο του 2014 [91(Ι)/2014].

4. Όσοι/Όσες αναλάβουν καθήκοντα επιτηρητή, θα πρέπει να τηρούν κατάλογο με τα ονόματα των παιδιών, τηλέφωνα επικοινωνίας και άλλα στοιχεία που ενδεχομένως να χρειάζονται, αφού προηγουμένως ο Σύνδεσμος Γ ονέων εξασφαλίσει τη σχετική γραπτή συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων.

5. Κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο οι γονείς/κηδεμόνες παραδίδουν τα παιδιά τους στον φύλακα του σχολείου, ο οποίος θα μεριμνά για την προσέλευση των παιδιών στον χώρο επιτήρησης. Εκεί όπου το σχολείο δεν διαθέτει φύλακα, το Υ.Π.Π.Α.Ν. είναι έτοιμο να μελετήσει τρόπους οικονομικής ενίσχυσης των αντίστοιχων Συνδέσμων Γονέων, για κάλυψη του κενού που παρατηρείται.

Β. Προστασία και απασχόληση παιδιών μετά τη λειτουργία του σχολείου (μετά τη 1:05 μ.μ.)

Αυτό επιτυγχάνεται με τη λειτουργία Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών στα σχολεία, είτε από τους Συνδέσμους Γονέων είτε από τους Δήμους. Για τη λειτουργία τους, ακολουθούνται οι πιο κάτω διαδικασίες:

  1. Αρμόδια Υπηρεσία για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (Παιδικές Λέσχες) είναι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και, συγκεκριμένα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, όπου ο εκάστοτε φορέας θα πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση.
  2. Στη συνέχεια, ο εκάστοτε φορέας λειτουργίας Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, υποβάλλει αίτημα προς την οικεία Σχολική Εφορεία, η οποία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου, προβαίνουν στις αναγκαίες διευθετήσεις για την παραχώρηση ή μη συγκεκριμένων σχολικών αιθουσών, καθώς και τη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, την καθαριότητα και την υγεία.
  3. Ιδιαίτερα κατά τη φετινή σχολική χρονιά, εκτός των πιο πάνω διευθετήσεων, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων, καθώς και η καθημερινή απολύμανση όλων των χώρων, του εξοπλισμού και των εποπτικών μέσων που θα χρησιμοποιούνται, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, ώστε οι χώροι και τα υλικά να παραδίδονται για ασφαλή χρήση.
  4. Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τη Δημοτική Εκπαίδευση, καθώς και τα συμπληρωματικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα που αφορούν τα Νηπιαγωγεία και τα Ολοήμερα Σχολεία, μπορείτε να τα βρείτε στον ιστοχώρο του Υ.Π.Π.Α.Ν. (http://www.moec.qov.cv/covid 19.html). Παράλληλα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να τηρείται το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστοχώρο των Υπηρεσιών Κοινωνική Ευημερίας.

(http://www.mlsi.qov.cv/mlsi/sws/sws.nsf/All/1CF291 F62FB29A24C225856E00285C BA?OpenDocument).

Το Υ.Π.Π.Α.Ν. καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συνεργαστούν ώστε να επιλυθεί, το ταχύτερο δυνατό, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αριθμός γονέων αναφορικά με την επιτήρηση των παιδιών τους πριν από τη λειτουργία των σχολείων, αλλά και για την προστασία και απασχόληση των παιδιών τους μετά τη λειτουργία των σχολείων.

Δρ Μάριος Στυλιανίδης

Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










7014