Πού θα φτάσουν οι διορισμοί φέτος; Μια πολύ δύσκολη εξίσωση για προβλέψεις


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Πολλοί είναι οι συνάδελφοι που ρωτούν ως ποιο αριθμό θα φτάσουν οι διορισμοί στους καταλόγους Διοριστέων και Διορισίμων, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων καταλόγων Διοριστέων 2021. Απάντηση: πολύ δύσκολο παζλ, με πολλά στοιχεία που πρέπει να ενωθούν!

1. Οι διορισμοί εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων όπως:

Α. Τον αριθμό των τμημάτων που θα έχουμε την επόμενη σχολική χρονιά (θα είναι περισσότερα ή λιγότερα τα τμήματα φέτος; ).

Β. Τον αριθμό των αφυπηρετούντων (θα έχει φέτος αρκετές αφυπηρετήσεις ή θα είναι πιο λίγες λόγω του ότι πέρσι είχε προσφερθεί σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης;)

Γ. Τον αριθμό των συναδέλφων που δικαιούνται φέτος μείωση δυο ωρών στο διδακτικό τους χρόνο, λόγω του ότι είναι στο 15ο και 21ο έτος.

Δ. Τον αριθμό των συναδέλφων που θα πάρουν φέτος προαγωγή ως ΒΔ (διότι έχουν μείωση δυο ωρών στον διδακτικό τους χρόνο, μιας και πέρσι δεν είχαν γίνει προαγωγές ΒΔ λόγω παγοποίησης των θέσεων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα των πρόωρων αφυπηρετήσεων, εξ’ ού και φέτος είναι αυξημένες οι προαγωγές).

Ε. Τον αριθμό των αλλόγλωσσων παιδιών που δικαιούνται να βρίσκονται στο σχετικό πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας (θα έχει φέτος αρκετούς μαθητές ή θα είναι μειωμένοι λόγω και της μείωσης των ξένων εργαζομένων που είναι στην πατρίδα μας; ).

Δ. Τις διεκδικήσεις της ΠΟΕΔ (π.χ. υπεύθυνος τμήματος που προσφέρει περίπου 12-13 θέσεις για κάθε τάξη που εξασφαλίζεται δεύτερη ώρα υπεύθυνου τμήματος).

Ε. Εξαγγελίες που στηρίζουν τα σχολεία και αυξάνουν τους διορισμούς (π.χ. ενίσχυση μικρών σχολείων υπαίθρου που εξαγγέλθηκε και πιθανότατα θα δώσουν μικρό αριθμό επιπλέον συμβάσεων).   

Στ. Προδημοτική: επέκταση υποχρεωτικής Προδημοτικής προς τα κάτω (φέτος αναμένονται περισσότερα τμήματα).

2. Μέχρι ποιο αριθμό θα φτάσουν οι κατάλογοι διοριστέων και διορισίμων;

Το παζλ γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο, μιας και στην εξίσωση μπαίνουν και άλλοι παράγοντες:

Α. Ανάλογα με τις ανάγκες σε σύμβαση, προτεραιότητα έχουν οι συνάδελφοι που είναι αορίστου χρόνου (να έχουν, δηλαδή, τουλάχιστον 30 μήνες με συνεχόμενη σύμβαση με βάση τα έως τώρα ισχύοντα).

Β. Αφού δοθούν οι συμβάσεις για τους αορίστου χρόνου, όλες οι υπόλοιπες διαθέσιμες συμβάσεις μοιράζονται μεταξύ των δυο καταλόγων με ποσοστό 50-50%.

Γ. Από εκεί και πέρα, ουδείς γνωρίζει ως ποιον αριθμό θα φτάσει ο κάθε κατάλογος γιατί εξαρτάται αφενός από τον αριθμό των συμβάσεων, από το πόσοι και ποιοι θα κάνουν αίτηση για διορισμό με σύμβαση, από τυχόν απορρίψεις συμβάσεων, από ποιον κατάλογο είναι πιο «ψηλά» οι αορίστου χρόνου κ.ά

Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι προχωράει πιο γρήγορα ο κατάλογος διοριστέων (γιατί είναι πιο πολλοί οι αορίστου χρόνου από αυτόν τον κατάλογο, αλλά έχει και άτομα στους καταλόγους διοριστέων που δεν αιτούνται διορισμό με σύμβαση γιατί εργάζονται αλλού).

Επομένως, είναι αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο παζλ, με πολλές παραμέτρους και ασφαλώς εδώ θα είμαστε να ενημερώνουμε υπεύθυνα τους συναδέλφους, όπως πράττουμε ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ για χρόνια!

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


5728