Εδώ κτυπά ο παλμός της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου


2012-2021, πέρασαν ήδη 9 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας .  Εννιά χρόνια γεμάτα ενθουσιασμό, σκληρή δουλειά, γνώση, εμπειρία, προκλήσεις και λύσεις. Πάνω απ’ όλα όμως αυτά τα 9 χρόνια έφεραν στο ΙΝΓΚ νέο αέρα και μια μεταμορφωτική, ανατρεπτική δύναμη! Είναι σπουδαίο πράγμα να βλέπεις κάτι να δημιουργείται, να αναπτύσσεται και να ωριμάζει μέσα από κάθε καινούρια εμπειρία.

Ο κόσμος του ΙΝΓΚ υποδέχτηκε την ομάδα του Γραφείου Εκπαίδευσης της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου εγκάρδια και σε σύντομο χρονικό διάστημα νοιώσαμε σαν μέλη της οικογένειας. Όντες τα «καινούρια παιδιά της τάξης», νοιώσαμε δέος και θαυμασμό για αυτό τον χώρο. Για το έργο του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, για το εύρος και το επίπεδο της έρευνας που διεξάγουν τα τμήματα, για τις υπηρεσίες που παρέχονται, για την φροντίδα των ασθενών στις κλινικές, στον θάλαμο και στο φυσιοθεραπευτήριο.  Νοιώσαμε περήφανοι που ανήκαμε πλέον σε αυτό τον αξιόλογο οργανισμό, αναγνωρισμένο διεθνώς. 

Ξεκινήσαμε δουλειά με ζήλο, με κύριο μέλημά μας να μάθει όλος ο κόσμος για το ΙΝΓΚ και παράλληλα να χαράξουμε μια καινοτόμα πορεία εκπαίδευσης για τη νέα γενιά επιστημόνων. Μια φρέσκια επιλογή για μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Κύπρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, βασισμένη στις πρόνοιες της Κυπριακής νομοθεσίας και στα διεθνή, υψηλού επιπέδου πρότυπα και κανονισμούς λειτουργίας καταξιωμένων Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων διεθνώς. Ανάμεσα στα επιτεύγματα μας μετράμε τις εγχώριες διαπιστεύσεις που έχουμε λάβει από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), οι οποίες καθιστούν τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που εκδίδει η Σχολή ως ισότιμους με τους πανεπιστημιακούς. Πέραν των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης σημαντικό επίτευγμα είναι και οι διαπιστεύσεις από ξένες/τρίτες χώρες (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Σουλτανάτο του Ομάν, Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας).

Τα 4 μεταπτυχιακά προγράμματα με τα οποία ξεκινήσαμε το 2012 στη Μοριακή Ιατρική και Ιατρική Γενετική σε επίπεδο MSc και  PhD, έγιναν 7 με την προσθήκη των προγραμμάτων της Νευροεπιστήμης σε επίπεδο MSc και PhD και τις Βιοιατρικής Έρευνας σε επίπεδο MSc. Ακόμη μια εξέλιξη στην πορεία μας, αφού διευρύναμε τη γκάμα προγραμμάτων. Η προσθήκη νέων προγραμμάτων είναι συνάμα συναρπαστικό εγχείρημα αλλά και δύσκολο, αφού εμπερικλείει πολλές διαδικασίες για την μικρή ομάδα του Γραφείο Εκπαίδευσης, από το στήσιμο του προγράμματος, τη λειτουργικότητα του, την προώθηση του αλλά και την απαραίτητη διαπίστευση από τους αρμόδιους φορείς. Τα καταφέραμε και σε αυτό μας το εγχείρημα και επιφυλασσόμαστε για τα επόμενα επεκτατικά μας βήματα, όπου και πάλι θα προσφέρουμε νέες προτάσεις για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε ανερχόμενους τομείς. 

Στο Γραφείο Εκπαίδευσης κτυπά ο παλμός της Σχολής.  Ζούμε την κάθε στιγμή των φοιτητών μας, τον ενθουσιασμό, τους προβληματισμούς, την αγωνία, τις χαρές, τα μικρά και τα μεγάλα βήματα τους  (ακόμη και τους γάμους τους!) Το μεγαλύτερο κίνητρο για όλη την ομάδα είναι η στιγμή που βλέπουμε τον φοιτητή να μεταμορφώνετε σε ανεξάρτητο επιστήμονα. Αυτή η διαπίστωση γίνετε, πέραν της τελετής αποφοίτησης, τη στιγμή αυτή που παρ΄όλες τις δυσκολίες στην έρευνα του, παίρνει μια βαθιά ανάσα και συνεχίζει απτόητος το ταξίδι της έρευνας, της ανακάλυψης, το ταξίδι αυτό που με τη δική του συνδρομή, θα βελτιώσει τις ζωές των συνανθρώπων μας. Η χαρά μας ξεχειλίζει όταν βλέπουμε δικούς μας απόφοιτους να είναι πλέον συνάδελφοι εδώ στο ΙΝΓΚ, ή όταν μαθαίνουμε για την κατάκτηση κάποιας θέσης σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Τα δικά μας παιδιά, του Ινστιτούτου και της Κύπρου, να μας εκπροσωπούν επάξια στα εργαστήρια των μεγαλύτερων, παγκοσμίου φήμης κέντρων. 

Η ομάδα των 5 στο Γραφείο Εκπαίδευσης έχει πλέον γίνει ομάδα των 6, αλλά είναι γεγονός ότι νοιώθουμε την ομάδα μας πολύ, μα πολύ μεγαλύτερη. Δίπλα μας και καθοδηγώντας με όραμα το σκοπό της Σχολής μας είναι ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού, ο Κοσμήτορας μας, Καθ. Κυριάκος Κυριάκου, οι Υπεύθυνοι Προγραμμάτων, Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου, Καθ. Μαρίνα Κλεάνθους, Καθ. Κλεόπας Κλεόπα και Καθ. Μάριος Καριόλου και όλοι οι πολύτιμοι Ακαδημαϊκοί, Ερευνητές και Διοικητικοί μας οι οποίοι απαρτίζουν τη Σχολή και μεταφέρουν διάχυτα τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους και την καθοδήγηση τους σε εμάς και στους φοιτητές μας.

 Έχουμε δει με πολλή χαρά, στις αρχές του 2021, ένα μέλος της δικής μας ομάδας, τη Μαρία Λαγού, από Λειτουργός να ανελίσσεται στη θέση της Προϊστάμενης του Γραφείου και να κρατά πλέον τα ηνία της Σχολής. Η Μαρία υπήρξε για πολλά χρόνια το άτομο-κλειδί για φοιτητές και καθηγητές, αποκτώντας δεξιότητες, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συγκεκριμένη θέση.  Την υπόλοιπη ομάδα απαρτίζουν, η Βιβλιοθηκάριος μας Μαρία Έλληνα, πάντα πρόθυμη να βοηθήσει φοιτητές και συναδέλφους να εντοπίσουν τα επιστημονικά άρθρα, απαραίτητα για τη μελέτη τους. Η Ελευθερία Ιωάννου, η οποία εντάχθηκε στην ομάδα της Σχολής ως Γραμματέας, αλλά πολύ νωρίς ανακαλύψαμε ότι είναι πολυτάλαντη σε θέματα τεχνολογίας και με ιδιαίτερα χαρίσματα στις γραφικές τέχνες.  Τα νέα μέλη της ομάδας μας είναι οι Λειτουργοί Μαρία Αυγουστή-Ιωάννου (σε μερική απασχόληση) και η Ίρις Βογαζιανού οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης στην Κύπρο και ασχολούνται με τη διαδικασία εισδοχής των φοιτητών και τις καθημερινές λειτουργίες (Admissions & Operations) της Σχολής, αποτελούν πρώτο σταθμό για φοιτητές και Καθηγητές. Τέλος, η Άντρια Ιωακείμ, Λειτουργός Επικοινωνίας και Προώθησης των προγραμμάτων της Σχολής, ασχολείται με την προβολή της Σχολής σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις διάφορες εκδηλώσεις της Σχολής και με θέματα στρατηγικής επικοινωνίας και διεθνοποίησης. Είμαστε μια πολυσύνθετη, πολυδιάστατη ομάδα, με δεξιότητες που αλληλοσυμπληρώνουν και εξελίσσουν η μια την άλλη.

Ως Γραφείο Εκπαίδευσης είμαστε στην προνομιακή θέση να εμπλεκόμαστε παντού μέσα στο Ινστιτούτο και συνεργαζόμαστε με όλα τα τμήματα. Ως εκ τούτου συχνά-πυκνά συμμετέχουμε σε διάφορα projects και ομάδες. Όπου υπάρχει κινητικότητα, σίγουρα θα βρείτε και μέλος της ομάδας μας.

Την πανδημία τη νοιώσαμε με έντονο τρόπο, στερηθήκαμε την παρουσία των φοιτητών μας στο Γραφείο και στους διαδρόμους του ΙΝΓΚ, αφού μεταφέραμε τα μαθήματα μας διαδικτυακά. Περισσότερο από όλα όμως μας έλειψαν οι εκδηλώσεις μας, οι αποφοιτήσεις γεμάτες έντονη συγκίνηση, όπου μαζί με τους φοιτητές μας, τις οικογένειές τους και όλη την οικογένεια του ΙΝΓΚ, γιορτάζαμε τα επιτεύγματα της νέας γενιάς επιστημόνων. Η επόμενη χρονιά θα αποτελέσει ορόσημο για τη Σχολή αφού το 2022 θα είναι η δέκατη χρονιά λειτουργίας της. Ήδη ετοιμάζουμε πολλές δραστηριότητες για να γιορτάσουμε τη δέκατη μας χρονιά, με σημαντικές εξελίξεις για τη Σχολή, τις οποίες ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας και ελπίζουμε να μας το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, να γιορτάσουμε όπως πραγματικά αξίζει σε όλους οι οποίοι πίστεψαν και εργάστηκαν για τη δημιουργία της Σχολής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου και σε όσους πίστεψαν σε εμάς και μας έδωσαν την ευκαιρία να ενταχθούμε σε αυτή την ομάδα. Έπεται συνέχεια, με αέρα ανανέωσης. Άλλωστε η εξέλιξη είναι στο DNA μας!

Γραφείο Εκπαίδευσης του ΙΝΓΚ
 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










888