Πρόκληση ΥΠΠΑΝ η αφαίρεση του δικαιώματος για άδεια μητρότητας δεκάδων γυναικών στα ΑΒΠ


ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ*

Μετά λύπης, διαπιστώνουμε ότι φέτος το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αφαίρεσε το δικαίωμα σε άδεια μητρότητας δεκάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται στα απογευματινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας (Κ.Ι.Ε., ΔΡΑΣΕ, Επιμορφωτικά, Ολοήμερα κτλ.).

Συγκεκριμένα, μέχρι και την περσινή χρονιά, για να πάρει κανείς ολόκληρη μονάδα διδακτικής εμπειρίας στα προγράμματα αυτά, θα έπρεπε να εργάζεται σε αυτά για πέντε (5) μήνες, οπόταν οι νέες μητέρες προγραμμάτιζαν την άδεια μητρότητας για τέσσερις (4) μήνες και εργάζονταν τους υπόλοιπους πέντε (5) ώστε να μη χάσουν την αρχαιότητα τους στα μητρώα. Φέτος, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, χωρίς κανένα διάλογο και χωρίς ίχνος ευαισθησίας στις νέες μητέρες, ότι για να πάρει κάποιος τη μονάδα ολόκληρης σχολικής χρονιάς θα έπρεπε οι  εκπαιδευτικοί να εργάζονταν για έξι (6) μήνες, αδιαφορώντας παντελώς ότι τόσα χρόνια οι μητέρες εκπαιδευτικοί ρύθμιζαν με τέτοιο τρόπο  την άδεια μητρότητας ώστε να εργάζονται πέντε (5) μήνες για να μην επηρεαστεί η θέση τους στην εργασία.

Συνέπεια αυτού του «νέου» όρου (ο όποιος τίθεται σε  ισχύ  για 3 χρόνια) είναι οι μητέρες εκπαιδευτικοί να απολέσουν μόρια από προηγούμενες σχολικές χρονιές διότι  βρίσκονταν σε  άδεια μητρότητας και επομένως να βρίσκονται σε δυσμενή θέση από άλλους υποψήφιους. Και επιπλέον, από τη φετινή χρονιά οι νέες μητέρες που γεννούν θα αναγκάζονται να επιστρέψουν πιο γρήγορα από τους τέσσερις μήνες άδειας μητρότητας για να μη χάσουν τα μόρια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Είναι ντροπή για ένα κράτος το οποίο προαγγέλλει επέκταση της άδειας μητρότητας, κίνητρα για να αμβλυνθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας  αλλά και μέτρα που αποσκοπούν στην επίτευξη  της ισότητας των φύλων, να υιοθετεί πρακτικές με αντίθετα αποτελέσματα. Παρακαλώ τους ιθύνοντες να εξετάσουν το θέμα και έστω και την υστάτη , στα τελικά μητρώα  να δοθούν πίσω τα μόρια στις μητέρες εκπαιδευτικούς που ήταν σε άδεια μητρότητας. 

*Εκπαιδευτικός




Comments (2)

  1. Adamos Christofidis:
    Sep 20, 2021 at 11:26 AM

    Γεια σας, μπορω να ξερω σε ποια εγκυκλιο αναφερονται τα παραπανω; Ευχαριστω.

  2. Angeliki Andreou:
    Sep 27, 2021 at 02:06 PM

    Γεια σας , τα πιο πάνω αναφέρονται στις νέες προκηρύξεις για εργοδότηση εκπαιδευτικών στα προγράμματα του ΥΠΠ (2021-22) των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης , ΔΡΑΣΕ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ, Μεταλυκειακά , Σύστημα μαθητείας, Ολοήμερα.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2930