Η θέση της ΔΗΑΝΑ για εργαλείο αποτίμησης σε επιδιώξεις Γλωσσικής Αγωγής στην Προδημοτική


H ΔΗΑΝΑ παραθέτει τη θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕΔ για το θέμα: Δραστηριότητες/έργα αποτίμησης της ανταπόκρισης των παιδιών Προδημοτικής σε επιδιώξεις Γλωσσικής Αγωγής (Εργαλείο Αξιολόγησης στην Προδημοτική).

«Ξεκινώντας να πούμε πως ως Κίνηση είμαστε υπέρ της αξιολόγησης των παιδιών όταν αυτή αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον Εκπαιδευτικό να προσφέρει στα παιδιά του την σωστή ανατροφοδότηση.

Η φιλοσοφία όμως του Αναλυτικού Προγράμματος του Νηπιαγωγείου και της Προδημοτικής Εκπαίδευσης πρέπει να διέπει το οποιοδήποτε τέτοιο εργαλείο.

Σε σχέση όμως με το συγκεκριμένο για το οποίο γίνεται σήμερα η συζήτηση έχουμε να καταγράψουμε τα εξής:

1)    Είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης για το οποίο ως Κίνηση ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙΣΤΕΙ πως συνάδει με την φιλοσοφία του Αναλυτικού Προγράμματος του Νηπιαγωγείου που πρέπει να διέπει ένα οποιοδήποτε τέτοιο εργαλείο. Το γεγονός πως έγκριτοι ακαδημαϊκοί, που έχουν μάλιστα διαμορφώσει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, δηλώνουν δημόσια πως το εργαλείο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη Φιλοσοφία του Αναλυτικού Προγράμματος δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά και μεγάλη αμφισβήτηση ως προς την χρησιμοποίησή του.

2)    Να θυμίσουμε πως ως ΠΟΕΔ έχουμε δώσει οδηγία στα μέλη μας ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ στη Σχολική Έκθεση Προόδου το κομμάτι που αφορά τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά αφού κάτι τέτοιο οδηγεί σε Σχολιοποίηση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και έρχεται σε αντίφαση με τη Φιλοσοφία του Αναλυτικού Προγράμματος του Νηπιαγωγείου. Θα είμαστε ανακόλουθοι αν ενώ συνεχίζει να ισχύει η συγκεκριμένη οδηγία συμπληρώσουμε ένα άλλο εργαλείο που φαίνεται να κάνει ακριβώς το ίδιο…

3)    Και να ήταν κατάλληλο το συγκεκριμένο εργαλείο, η χρονική στιγμή που έχει δοθεί στις Νηπιαγωγούς (σημειώνουμε πως υπάρχουν Νηπιαγωγεία που ακόμη δεν το έχουν παραλάβει ) είναι τέτοια που καθιστά τη συμπλήρωση του, σε μια περίοδο με βεβαρημένο το πρόγραμμα των σχολείων, πολύ δύσκολη.

4)    Το γεγονός πως η πιλοτική εφαρμογή του περιορίστηκε στο να δοκιμαστεί από 5!! μόνο συναδέλφους των οποίων μάλιστα οι παρατηρήσεις δεν φαίνεται να λήφθηκαν και σοβαρά υπόψη, επίσης είναι ένα στοιχείο το οποίο καταγράφουμε για να ληφθεί υπόψη στην όποια απόφαση.

5)    Η συμπλήρωση του συγκεκριμένου εργαλείου απαιτεί από τον εκπαιδευτικό την ατομική ή σε ομάδες αξιολόγηση παιδιών, αγνοώντας τα προβλήματα ασφάλειας που παρουσιάζονται αφού τα υπόλοιπα παιδιά θα είναι χωρίς επιτήρηση.

6)    Τέλος η συμπλήρωση του Εργαλείου τη φετινή Σχολική χρονιά και οι όποιες «αδυναμίες» αυτό εντοπίσει δεν θα έχουν κάποια χρηστική αξία αφού η στελέχωση ήδη έχει προχωρήσει και δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας στα παιδιά αυτά που την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι στην Α΄τάξη. Δίνεται η εντύπωση πως γίνεται απλά για να γίνει…

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω θεωρούμε πως για τη φετινή χρονιά θα πρέπει να ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ.  Θεωρούμε πως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα πρέπει σε συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς που έχουν καταρτίσει το Αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου να τροποποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο (ή να δημιουργήσουν άλλο) με τρόπο που αυτό να συνάδει με τη φιλοσοφία του  Αναλυτικού Προγράμματος του Νηπιαγωγείου . Όταν αυτό γίνει θα πρέπει την  επόμενη σχολική χρονιά να αποσταλεί στα σχολεία ΕΓΚΑΙΡΑ,  έτσι ώστε να υπάρχει και ο κατάλληλος χρόνος συμπλήρωσης του από τον/την Εκπαιδευτικό. Η 2η ώρα του Υπεύθυνου τμήματος που ως Κίνηση θεωρούμε ΔΕΔΟΜΕΝΟ πως θα δοθεί τη φετινή χρονιά θα επιλύσει και τα προβλήματα ασφάλειας που δημιουργούνται αφού η Νηπιαγωγός θα μπορεί να κάνει τις αξιολογήσεις αξιοποιώντας και μέρος του χρόνου αυτού».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










972