Εφαρμογή της προσέγγισης CLIL τη σχολική χρονιά 2022-2023


Διευθυντές/Διευθύντριες Διευθύνοντες/Διευθύνουσες
Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων

Θέμα: Εφαρμογή της προσέγγισης CLIL τη σχολική χρονιά 2022-2023

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα πληροφορείστε ότι το Συντονιστικό Κέντρο CLIL, έχει ως στόχο τη στήριξη και προώθηση της εφαρμογής της προσέγγισης CLIL (Content and Language Integrated Learning) στην Κύπρο. Η προσέγγιση CLIL αναφέρεται στη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων ή θεματικών ενοτήτων μέσω μίας ξένης γλώσσας.

 1. Οι δράσεις του Συντονιστικού Κέντρου CLIL εστιάζονται κυρίως στη στήριξη των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν την προσέγγιση, καθώς επίσης και στην ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων και του ευρύτερου κοινού και τη δημιουργία συνεργασιών, με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού. Σχετικές επιμορφώσεις πραγματοποιούνται τόσο στο πλαίσιο του Διήμερου Εκπαιδευτικού, όσο και στο πλαίσιο της εις βάθος επιμόρφωσης (Προδημοτική), μέσα από τα προαιρετικά σεμινάρια που προσφέρονται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αλλά και μέσω των συμβούλων σε σχολική βάση.

  2. Η εγγραφή των σχολικών μονάδων στο μητρώο του Κέντρου θεωρείται απαραίτητη, καθώς διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε δίκτυα σχολείων CLIL και σε ποικίλες δράσεις που διοργανώνονται από το Συντονιστικό Κέντρο. Oι σχολικές μονάδες που ήδη εφαρμόζουν την προσέγγιση, αλλά και οι σχολικές μονάδες που έχουν πρόθεση να την εφαρμόσουν θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στο μητρώο του Συντονιστικού Κέντρου 2022-2023, στους ακόλουθους συνδέσμους το αργότερο μέχρι τις 18/11/2022:

             α) για Προδημοτική Εκπαίδευση https://forms.office.com/r/GEm6xEy7xX

             β) για Δημοτική Εκπαίδευση https://forms.office.com/r/m371erq6Pw

3. Τη φετινή σχολική χρονιά 2022-2023, το Συντονιστικό Κέντρο CLIL προτίθεται να προχωρήσει στη θεσμοθετημένη πλέον ανά διετία, απονομή διακρίσεων συνυπολογίζοντας τις δράσεις των σχολικών χρονιών 2021-2022 και 2022-2023. Τα κριτήρια έχουν αναθεωρηθεί και επισυνάπτονται στο Παράρτημα Α για την Προδημοτική και στο Παράρτημα Β για τη Δημοτική, ενώ για την υποβολή αιτήσεων θα ακολουθήσει ενημέρωση σε ευθετότερο χρόνο.

4. Για περαιτέρω ενημέρωση για τις δράσεις και το έργο του Συντονιστικού Κέντρου, προτρέπονται οι σχολικές μονάδες όπως επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://clil.schools.ac.cy/index.php/el/, ενώ για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με λειτουργούς του Κέντρου στο τηλέφωνο 97620286 ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου clilcentre@schools.ac.cy.

5. Συγχαίρουμε ξανά όλες τις σχολικές μονάδες που εφαρμόζουν την προσέγγιση CLIL προωθώντας τις βασικές δεξιότητες της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικότητας, οι οποίες είναι πλέον κρίσιμης σημασίας σε όλα τα πεδία της ζωής του σύγχρονου πολίτη.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

Δρ Μάριος Στυλιανίδης

Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2027