Παρέμβαση για την απόφαση της Βουλής: ένα πρώτο βήμα προς την ομαλότητα


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Ένα από τα στοιχεία που επιβάλλεται να υπάρχει στην πολιτική σκηνή του τόπου είναι και η δημοσιοποίηση απόψεων και μάλιστα, έγκαιρα. Αυτό θα βοηθήσει στο να υπάρχει λόγος και αντίλογος, αλλά και ανταλλαγή επιχειρημάτων, που μοναδικό στόχο θα έχουν την λήψη ορθότερων αποφάσεων.

Προσωπικά, τα προηγούμενα χρόνια, είχα δημοσιοποιήσει αρκετές από τις απόψεις μου αναφορικά με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ως επίσης και της κλίκας που υποστήριζε τον προηγούμενο Υπουργό και τις πολιτικές του.

Έγκαιρα και πάλι, προέβαλα και υποστήριξα την άποψη ότι, οι πολιτικές και πρακτικές που ακολουθούσαν θα προκαλούσαν τεράστιο πρόβλημα στην απελθούσα Κυβέρνηση. Και όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι το Βατερλό της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν τα θέματα Παιδείας. Στο σημείο αυτό, προτίθεμαι να επανέλθω σε επόμενη αρθρογραφία μου.

Η κατάσταση με το εξεταστικό πλέγμα στη Μέση Εκπαίδευση είναι τραγική. Η διαχείριση του από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και την κλίκα της, εξίσου τραγική. Δεκάδες διαγωνίσματα κάθε μήνα, με τα παιδιά των Γυμνασίων και Λυκείων να έχουν ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό πρόγραμμα από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο και από τον Μάρτιο ως το τέλος Μάϊου. Χωρίς ανάσα, χωρίς διακοπές. Για τα προβλήματα, ευστόχως μίλησαν φορείς όπως το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η πλειοψηφία της ΟΕΛΜΕΚ, οι οργανωμένοι γονείς κ.ά.   

Μέσα στο πιο πάνω πλαίσιο, ευτυχώς, πέρασε χθες Πέμπτη 6/4/23 από τη Βουλή, η εισήγηση για μια λύση (υπό τις περιστάσεις) καλύτερη από την υφιστάμενη. Αν και το ποσοστό που θα προσμετρούν οι εξετάσεις δεν έχει τόση σημασία (πλην των τελειοφοίτων του Λυκείου ασφαλώς), εντούτοις είναι ιδιαίτερα σημαντική η μείωση της εξεταζόμενης ύλης. Είναι και μια μικρή νίκη της νέας Υπουργού Παιδείας και πρέπει να της πιστωθεί. Αναμένουμε και την πρόταση για τις επόμενες χρονιές.

Η χθεσινή εξέλιξη, είναι λοιπόν, η αρχή, μια μικρή νίκη κόντρα στις απέλπιδες προσπάθειες της κλίκας του παλαιοεκπαιδευτικού κατεστημένου να διατηρήσει ένα σύστημα που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικογένειες, που δεν λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για μάθηση και ουσιαστική εκπαίδευση. Ναι, θέλουμε και επιζητούμε την αξιολόγηση, θέλουμε και επιζητούμε όμως και την ουσία.  Παν μέτρο άριστον, λοιπόν.

Όσο αφορά την απόφαση της Βουλής, πρέπει να σχολιαστεί η (μετά λύπης) απόφαση που έλαβε πλειοψηφικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός να ψηφίσει εναντίον των νέων κανονισμών. Δυστυχώς, κάποιοι και κάποιες εκεί στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν έμαθαν από τα προεκλογικά λάθη και από την απόσταση που δημιούργησε μεταξύ κοινωνίας και Δημοκρατικού Συναγερμού η γνωστή κλίκα του παλαιοεκπαιδευτικού κατεστημένου. Με τα εκλογικά αποτελέσματα να είναι εκεί.

Η προσπάθεια να αλλάξουν πράγματα πρέπει να συνεχιστεί. Προσωπικά θα επιμένω, όπως επέμενα για το λανθασμένο επιλογών στην Εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια. Δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε την κλίκα να διοικεί από το παρασκήνιο.

*Εκπαιδευτικός

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










762