Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα «Δεξιότητες 21ου αιώνα στο Nηπιαγωγείο»


Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (ΠΙΚ), του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Δεξιότητες 21ου αιώνα στο Nηπιαγωγείο» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Προσχολικής Εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων και εστίασε στη ανάδειξη των βασικών δεξιοτήτων του Αναλυτικού Προγράμματος του νηπιαγωγείου.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας περιλάμβανε χαιρετισμό από τη Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρα Έλενα Χατζηκακού, τον οποίο ανέγνωσε η δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου- Λοϊζίδου, Προϊστάμενη του Τομέα Επιμόρφωσης του ΠΙΚ. Στον χαιρετισμό της η δρ Έλενα Χατζηκακού ανέφερε ότι το Αναλυτικό Πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, το οποίο εστιάζει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, συνάδει με τη φιλοσοφία και τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η οργάνωση της διδασκαλίας στο νηπιαγωγείο έχει ως αφετηρία τις βασικές γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και εμπειρίες που αναμένεται να κατακτήσει το κάθε παιδί σε διαφορετικά πλαίσια οργάνωσης της μάθησης.

Ακολούθησαν κεντρικές εισηγήσεις από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρα Ελένη Λοΐζου και τη Λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου Δρα Μαρία Ηρακλέους. Η Δρ Λοίζου ανέπτυξε το θέμα «Παιχνίδι: Ανταγωνισμός και προετοιμασία για τα γνωστά και άγνωστα επαγγέλματα του μέλλοντος». Στην εισήγησή της, η κ. Λοίζου αναφέρθηκε στην αξία του παιχνιδιού ως τρόπου οργάνωσης της μάθησης που προετοιμάζει τα παιδιά για τα άγνωστα επαγγέλματα του μέλλοντος, αξιοποιώντας παράλληλα τις προϋπάρχουσες εμπειρίες του του παρελθόντος και εστιάζοντας στις αναδυόμενες δεξιότητές του παρόντος.

Στη συνέχεια η Δρ Μαρία Ηρακλέους ανέπτυξε το θέμα «Δεξιότητες του παρόντος και του μέλλοντος: Ακούγοντας τη φωνή των παιδιών». Στην εισήγησή της, η Δρ Ηρακλέους ανέδειξε τη σημασία της υποστήριξης των νηπιαγωγών στο να γίνονται τα παιδιά ‘ορατά’ στη μαθησιακή διαδικασία και να ακούγεται η φωνή τους. Εστίασε σε παραδείγματα στα οποία αναδεικνύεται η υποστήριξη των νηπιαγωγών στην ανάδυση της φωνής των παιδιών και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που ορίζονται ως βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα. Τα παραδείγματα προέκυψαν μέσα από την πορεία που ακολούθησαν τρία νηπιαγωγεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ακολούθησε συζήτηση, που επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα σχολεία κατά την εφαρμογή του Αναλυτικού Προγράμματος και σε εισηγήσεις για την επιμόρφωση των νηπιαγωγών.

Στη συνέχεια, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε παράλληλα εργαστήρια, στα οποία υπήρχε σύνδεση των συγκεκριμένων δεξιοτήτων με γνωστικά αντικείμενα και πτυχές του Αναλυτικού Προγράμματος του νηπιαγωγείου.

Το πρώτο Εργαστήριο είχε θέμα τη Γλωσσική αγωγή για επικοινωνία, κριτική, δημιουργία και προσφέρθηκε από τη Δρα Σταυρούλα Κοντοβούρκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη Θεώνη Νεοκλέους, Ειδικό Εκπαιδευτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το δεύτερο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρα Λουκά Λουκά και είχε θέμα τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στο νηπιαγωγείο μέσω της μοντελοποίησης και την ανάγκη για ενίσχυση της δημιουργικότητας και την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης.

Το τρίτο εργαστήριο προσφέρθηκε από τη Δρα Άνθια Μιχαηλίδου και είχε τίτλο: «Μια μάγισσα, μα τι μάγισσα;: Το εκπαιδευτικό δράμα, ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης δεξιοτήτων παιχνιδιού στις νηπιαγωγούς». Το τέταρτο εργαστήριο είχε τίτλο: «Ένα βιβλίο - Χίλιες Ιδέες: Πώς ζωντανεύουμε ένα παιδικό βιβλίο και πώς δημιουργούμε με αυτό». Το πρόσφερε η Δρ Άννα Κουππάνου, Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Η κ Μαρία Καμπέρη (χοροπαιδαγωγός, χορογράφος) και ο κ. Δημήτρης Γιασεμίδης (μουσικός, συνθέτης) συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση του εργαστηρίου κίνησης με ζωντανή μουσική, το οποίο είχε τίτλο: «Δημιουργική κίνηση μέσα στην τάξη, εργαλεία και παραδείγματα» . Τέλος η Παναγιώτα Ιωάννου, Λειτουργός Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου πραγματοποίησε το εργαστήρι: «Χτίζοντας την ψηφιακή ικανότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσα από παιγνιώδεις εκπαιδευτικές δραστηριότητες».

Τόσο οι παρουσιάσεις στην ολομέλεια όσο και τα παράλληλα βιωματικά εργαστήρια στόχευαν στο να δώσουν την ευκαιρία στις νηπιαγωγούς να επωφεληθούν από το συνδυασμό θεωρίας και πράξης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1485