Αιτήσεις συμμετοχής στις Παγκυπριες Εξετασεις από τελειοφοιτους μαθητές δημ. σχολείων


Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις Παγκυπριες Εξετασεις από τελειοφοιτους μαθητές δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1.1   Περίοδος υποβολής Αιτήσεων

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Π.Α.Ν.) ανακοινώνει ότι η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020 θα γίνεται από την Τετάρτη, 4 Μαρτίου μέχρι και την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020.

Μετά την παρέλευση της καθορισμένης προθεσμίας, η Υπηρεσία Εξετάσεων θα επιτρέψει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις την εκπρόθεσμη υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων, κατόπιν υποβολής πλήρως αιτιολογημένου αιτήματος από τον υποψήφιο προς τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εξετάσεων και έγκρισής του, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, 16/3/2020 και ώρα 3:00 μμ.

Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ καμία υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων.

1.2   Διαδικασία υποβολής Αιτήσεων από τελειόφοιτους μαθητές Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

Οι τελειόφοιτοι μαθητές Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (μαθητές/τριες Γ' τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών) θα υποβάλουν την αίτησή τους στο Κέντρο Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ) του Σχολείου τους, σύμφωνα με διευθετήσεις που θα καθοριστούν από τη Διεύθυνση του κάθε Σχολείου, με στόχο την ομαλή λειτουργία του.

Νοείται ότι όλες οι διαδικασίες υποβολής, τροποποίησης, οριστικοποίησης ή απόσυρσης αιτήσεων πρέπει αυστηρά να ολοκληρώνονται εντός της καθορισμένης προθεσμίας με καταληκτική ημερομηνία την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020.

Όλοι οι τελειόφοιτοι μαθητές Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης πρέπει να υποβάλουν αίτηση, ακόμη κι αν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης.

Τονίζεται ότι οποιαδήποτε λάθη στη συμπλήρωση της αίτησης βαρύνουν τον υποψήφιο, ο οποίος με την υπογραφή του επικυρώνει την ορθότητα των επιλογών του.

Επισημαίνεται ότι καμία ευθύνη δεν φέρουν οι καταχωρητές και οι υπεύθυνοι των ΚΣΑ για τις επιλογές των Πλαισίων Πρόσβασης, των εξεταζόμενων μαθημάτων και των Σχολών/Τμημάτων των ΑΑΕΙ στις/στα οποίες/α επιθυμεί εισαγωγή ο υποψήφιος.

1.3   Δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι τελειόφοιτοι μαθητές Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

Κατά την προσέλευσή τους στο ΚΣΑ του Σχολείου τους, οι υποψήφιοι που είναι Κύπριοι υπήκοοι πρέπει να παρουσιάζουν:

  1. Κυπριακή ταυτότητα
  2. Απόδειξη πληρωμής των τελών συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020 (εκτός και αν παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020 μόνο για απόλυση)

Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν είναι Κύπριοι υπήκοοι αλλά είναι πολίτες χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να παρουσιάσουν την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους και απόδειξη πληρωμής των τελών (εκτός και αν λαμβάνουν μέρος στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης).

Οι πολίτες τρίτων χωρών πρέπει να παρουσιάσουν την ταυτότητα αλλοδαπού ή το διαβατήριό τους και απόδειξη πληρωμής των τελών (εκτός και αν λαμβάνουν μέρος στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης).

1.4    Τέλη Εξετάσεων για σκοπούς πρόσβασης στα ΑΑΕΙ

Οι υποψήφιοι καταβάλλουν τέλη για να συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις για σκοπούς πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και της Ελλάδας, τα οποία καθορίζονται για το 2020 σε €25.00 για κάθε εξεταζόμενο μάθημα πρόσβασης. Για την εξέταση της Πρακτικής Δοκιμασίας το τέλος εξέτασης ανέρχεται στα €50.00

Σημειώνεται ότι τα τέλη δεν επιστρέφονται στους υποψηφίους σε περίπτωση απόσυρσης και μη επαναϋποβολής της αίτησής τους.

Οι υποψήφιοι, τελειόφοιτοι των Δημόσιων Σχολείων, θα καταβάλουν τα τέλη των εξετάσεων στη Γραμματεία του Σχολείου τους και θα προσκομίσουν την απόδειξη κατά την υποβολή της αίτησής τους στα ΚΣΑ.

Από την καταβολή τελών εξαιρούνται οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης.

Τα παιδιά των εγκλωβισμένων απαλλάσσονται από τα εξεταστικά τέλη, αφού προσκομίσουν σχετικό πιστοποιητικό από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υ.Π. Π.Α.Ν. (Αρ.Φακ.7.2.25.19/5, ημερομηνίας 21/11/2019, yppl 0044),

μαθητές με οικονομικές ανάγκες, μετά από εισήγηση των Διευθύνσεων των σχολείων τους, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τελών για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020.

1.5   Αίτηση για παροχή διευκολύνσεων σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες (παράγραφος 15 της Αίτησης)

Οι υποψήφιοι που εντάσσονται στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν οποιεσδήποτε διευκολύνσεις, θα πρέπει:

  1. να συμπληρώσουν την παράγραφο 15 στην Αίτηση,
  2. να επισυνάψουν, μαζί με την αίτηση συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020 και ειδική έντυπη αίτηση προς την Υπηρεσία Εξετάσεων (Βλ. Οδηγό Παγκύπριων Εξετάσεων 2020, Τόμος Α', σελ. 78), προσκομίζοντας όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά για διεκδίκηση διευκολύνσεων κατά τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020.

Στις περιπτώσεις που θα εγκριθεί από την Ειδική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων η παροχή συγκεκριμένων διευκολύνσεων, ενημερώνεται σχετικά ο υποψήφιος και οι αποφάσεις κοινοποιούνται στην αρμόδια Επιτροπή του Εξεταστικού Κέντρου, η οποία και θα μεριμνήσει για την εφαρμογή τους.

1.6   Αιτήσεις για Στρατιωτικές Σχολές (παράγραφος 17 της Αίτησης)

Οι ενδιαφερόμενοι για εισδοχή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) της Ελλάδας, αφού συμπληρώσουν την παράγραφο 17 (17-17στ) της Αίτησης, θα πρέπει να υποβάλουν στο Υπουργείο Άμυνας ή να αποστείλουν μέσω Ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, 1432, Λευκωσία (Τηλ. 22807540, 22807787), και όχι αργότερα από τις 13 Μαρτίου 2020, τα ακόλουθα:

α) Αντίγραφο της αίτησης/μηχανογραφικού δελτίου συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020 της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υ.Π. Π.Α.Ν.

β) Πιστοποιημένο φωτοαντίγραφο Κυπριακής ταυτότητας, στην οποία αναγράφεται ως Ιθαγένεια η Κυπριακή, το οποίο μπορούν να πιστοποιούν μόνο οι Επαρχιακές Διοικήσεις και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ)

γ) Πρόσφατο πιστοποιημένο φωτοαντίγραφο (όχι πέραν του ενός μηνός) του Ατομικού Φακέλου του Οπλίτη ή Βεβαίωση από τη Μονάδα που υπηρετεί ή σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις Πρωτότυπο Πιστοποιητικό Τύπου «Α» από τα Στρατολογικά Γραφεία.

δ) Πρωτότυπο και πρόσφατο (με ημερομηνία έκδοσης όχι πέραν του ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής των         αιτήσεων) Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου από την Αστυνομία.

Τονίζεται ότι, κάθε υποψήφιος/α θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίσει έγκαιρα στο Υπουργείο Άμυνας τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο. Σε αντίθετη περίπτωση, το Υπουργείο Άμυνας θα αποκλείσει την υποψηφιότητά του/της για συμμετοχή στη διαδικασία διεκδίκησης θέσης σε Στρατιωτική Σχολή.

1.7   Τμήμα Καλών Τεχνών Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) και Σχολές/Τμήματα Καλών Τεχνών Ελλάδας

Οι διαδικασίες εξέτασης και διεκδίκησης θέσης στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.), στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν περιλαμβάνονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες υποβολής αίτησης και διεξαγωγής των Εξετάσεων για εισαγωγή στις πιο πάνω Σχολές/Τμήματα, καθώς και άλλες σχετικές πληροφορίες, θα ανακοινωθούν από την Υπηρεσία Εξετάσεων σε μεταγενέστερο στάδιο, γι' αυτό οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται να παρακολουθούν για ενημέρωσή τους την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εξετάσεων.

1.8   Διεκδίκηση θέσης για τα ΑΑΕΙ Ελλάδας

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας για το έτος 2019, στην κατηγορία αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) υπάγονται οι απόφοιτοι σχολείων για τους οποίους συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς των υποψηφίων δεν έχει την Ελληνική καταγωγή

β) έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.

Οι υποψήφιοι που πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια βάσει της πιο πάνω οδηγίας, μπορούν να εισαχθούν στα Ελληνικά ΑΑΕΙ μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων, με την κατηγορία αλλοδαπών- αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Κυπριακών Σχολείων Ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι δεν πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις, εισάγονται στα Ελληνικά ΑΑΕΙ με ξεχωριστή διαδικασία η οποία αποφασίζεται και ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΣΑ) ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Η Διεύθυνση κάθε Σχολείου θα πρέπει να ορίσει ομάδα λειτουργίας ΚΣΑ για υποβολή των αιτήσεων των μαθητών του Σχολείου. Η ομάδα πρέπει να αποτελείται από:

  • Βοηθό Διευθυντή (Β.Δ.) ή αρμόδιο καθηγητή που θα εργαστεί ως Υπεύθυνος ΚΣΑ,
  • Καθηγητή Πληροφορικής, που θα έχει την ευθύνη της τεχνικής υποστήριξης του ΚΣΑ (μπορεί να ορισθεί το ίδιο άτομο και ως Υπεύθυνος ΚΣΑ),
  • Καθηγητή ΣΕΑ του Σχολείου για παροχή Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής,
  • Ένα, δύο ή και περισσότερους λειτουργούς της Γραμματείας ή καθηγητές του Σχολείου, που θα εργαστούν ως καταχωρητές στο ΚΣΑ.

Τα Σχολεία μπορούν να ορίσουν περισσότερα από ένα άτομα ως Υπεύθυνους ΚΣΑ, καθώς επίσης και καθηγητές Πληροφορικής για τεχνική υποστήριξη.

Κάθε Σχολείο, οφείλει να ενημερώσει μέχρι τις 24/2/2020 την Υπηρεσία Εξετάσεων για τη σύσταση της ομάδας ΚΣΑ (Υπεύθυνος/νοι ΚΣΑ και καθηγητής/τές Πληροφορικής για Τεχνική Υποστήριξη), συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας ηλεκτρονικά το έντυπο ΚΣΑ01 που επισυνάπτεται, στη διεύθυνση ypexetaseon@schools.ac.cy

Στο αρχείο που επισυνάπτεται με θέμα "Πληροφορίες για τη λειτουργία των Κέντρων Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ)", υπάρχουν αναλυτικά πληροφορίες για τα καθήκοντα των μελών της ομάδας ΚΣΑ του Σχολείου, καθώς και τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί.

Επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση κάθε Σχολείου έχει την ευχέρεια να καθορίσει η ίδια το πρόγραμμα λειτουργίας του ΚΣΑ, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Σχολείου.

Για σκοπούς αποτελεσματικότερης λειτουργίας της ομάδας ΚΣΑ του Σχολείου, οι υποψήφιοι προτού προσέλθουν για την υποβολή της αίτησής τους, θα πρέπει να έχουν συμπληρωμένη την έντυπη αίτηση, ειδικά τα σημεία εκείνα που αφορούν τις επιλογές τους (Πλαίσια Πρόσβασης, μαθήματα απόλυσης, μαθήματα πρόσβασης, σχολές προτίμησης).

Αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ΚΣΑ (12 Μαρτίου 2020) για όλους τους μαθητές του Σχολείου, τα συγκεντρωθέντα στοιχεία θα τοποθετηθούν σε φακέλους ασφαλείας, οι οποίοι θα αποσταλούν σε κάθε Σχολείο από την Υπηρεσία Εξετάσεων. Ακολούθως θα μεταφερθούν στο Συντονιστικό Σχολείο κάθε επαρχίας (13 Μαρτίου 2020, μέχρι 11:00 πμ), όπου θα παραληφθούν από εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Εξετάσεων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Η Υπηρεσία Εξετάσεων, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 27/2/2020, θα ενημερώσει ηλεκτρονικά τους Υπεύθυνους των Κέντρων Συγκέντρωσης Αιτήσεων για τις απαιτούμενες διαδικασίες καθώς και για τις ημερομηνίες παραλαβής όλου του σχετικού υλικού.

  1. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΛΛΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

4.1   Όλοι οι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων, καθώς και οι τελειόφοιτοι Ιδιωτικών Σχολείων, Δημόσιων Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων και Δημόσιων Εσπερινών Τεχνικών Σχολών θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους από την Τετάρτη, 4 Μαρτίου μέχρι και την Πέμπτη, 12 Μαρτίου

2020.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020 των υποψηφίων των πιο πάνω κατηγοριών αναφέρονται στην εγκύκλιο του Υ.Π.Π.Α.Ν. με θέμα «Υποβολή Αιτήσεων συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020 από τελειόφοιτους Δημόσιων Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων, τελειόφοιτους Δημόσιων Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, τελειόφοιτους Ιδιωτικών Σχολείων και απόφοιτους προηγούμενων χρόνων» Αρ. Φακ. Υ.Ε.7.2.06.4, ημερομηνίας 13/2/2020.

4.2   Υποψήφιοι οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής τους στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020 σε έντυπη μορφή μέσω ταχυδρομείου, από την Τετάρτη, 4 Μαρτίου μέχρι και την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 (ημερομηνία με ευκρινή σφραγίδα ταχυδρομείου) στη διεύθυνση:

Υπηρεσία Εξετάσεων, Ταχ. Θυρίδα: 28777 2082, Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

Μαζί με την αίτηση πρέπει να επισυνάπτονται:

α) Πιστοποιημένο φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου,

β) Πιστοποιημένο φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου ή, στην περίπτωση που είναι τελειόφοιτοι, βεβαίωση ατομικών στοιχείων από το Σχολείο τους,

γ) Ταχυδρομική επιταγή (όχι προσωπική) με τα απαραίτητα τέλη για συμμετοχή στις εξετάσεις. Η ταχυδρομική επιταγή να εκδίδεται προς: Γενικό Διευθυντή Υ.Π.Π.Α.Ν.

Ο υποψήφιος έχει την υποχρέωση να αποστείλει και με τηλεομοιότυπο (00357 22311288 ή 00357 22319180) στην Υπηρεσία Εξετάσεων την αίτησή του μέχρι και την Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Για παροχή Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής, οι υποψήφιοι καλούνται να απευθύνονται στον καθηγητή Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) του Σχολείου τους, στην Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υ.Π.Π.Α.Ν. (Τηλ. 22800931) ή στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής σε εργάσιμες μέρες και ώρες.

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020 (Πρόγραμμα Εξετάσεων, προϋποθέσεις πρόσβασης, έντυπες αιτήσεις, εξεταστέα ύλη και εξεταστικά δοκίμια) δημοσιεύονται στον Οδηγό Παγκύπριων Εξετάσεων 2020, που διατίθεται στην αποθήκη του Υ.Π.Π.Α.Ν., στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εξετάσεων.

www.moec.gov.cy/ypexams

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Εξετάσεων στο τηλέφωνο 22582900 ή την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής στο τηλέφωνο 22800931.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Έντυπο ΚΣΑ01 - Ομάδα Λειτουργίας Κέντρων Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1071