Στιγματισμός λόγω COVID 19 – Αντιμετώπιση του: Εισηγήσεις για γονείς


ΤΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*

Είναι ευρέως αποδεκτό πλέον ότι ο COVID 19 έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και δεν κάνει διακρίσεις. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και πλέον σχεδόν όλοι εντοπίζουν πιο εύκολα γνωστούς, φίλους, συναδέλφους που τους ανακοινώνουν ότι είναι θετικοί στον ιό. Αν και η αρχική εξάπλωση του COVID-19 συνέβη στην Κίνα, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τα παιδιά με κατάλληλο αναπτυξιακό τρόπο ότι η ασθένεια συνδέεται με μια γεωγραφική τοποθεσία και όχι με μια φυλή ή εθνικότητα.

Τα παιδιά προσβλέπουν σε ενήλικες για καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε αγχωτικά γεγονότα. Οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της μεταχείρισης όλων των ανθρώπων με αξιοπρέπεια και να μην συσχετίζουν ολόκληρες ομάδες ανθρώπων με γεγονότα που συμβαίνουν σε διαφορετικά μέρη της χώρας ή του κόσμου. Ο ιός COVID-19 δεν αναγνωρίζει φυλή ή εθνικότητα, ηλικία ή φύλο. Η τρέχουσα πανδημία προκάλεσε κοινωνικό στίγμα για τα άτομα που είναι θετικοί στον ιό. Επιπλέον, οι ασθενείς ή άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα μπορεί να εκδηλώσουν ντροπή, ενοχή ή στίγμα (εσωτερικευμένο στίγμα).

 Οι ακριβείς πληροφορίες είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση του άγχους σχετικά με το COVID-19 και τη διασφάλιση ότι τα άτομα που νοσούν από τον ιό δεν στοχεύονται ή στιγματίζονται άδικα. Για να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια, οι ενήλικες πρέπει να υποδείξουν την αποδοχή και τη συμπόνια στα λόγια και τη συμπεριφορά τους.

Εισηγήσεις για γονείς:

  • Πρότυπο αποδοχής και συμπόνιας.

Τα παιδιά παίρνουν τα συναισθηματικά τους στοιχεία από τους σημαντικούς ενήλικες στη ζωή τους.

  • Αποφύγετε να κάνετε αρνητικές δηλώσεις σχετικά με οποιαδήποτε φυλετική, εθνοτική ή θρησκευτική ομάδα.
  • Επικοινωνήστε με τους γείτονές σας και τους συναδέλφους σας που μπορεί να αισθάνονται ότι κινδυνεύουν λόγω της εθνικότητας, της θρησκείας ή άλλων χαρακτηριστικών τους δείχοντας στα παιδιά σας ότι νοιάζεστε για αυτά τα άτομα.
  • Παρέχετε χρήσιμες πληροφορίες.

Οι ακριβείς πληροφορίες για τους ανθρώπους, τα γεγονότα, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα είναι ενδυναμωτικές.

  • Χρησιμοποιήστε γλώσσα που είναι αναπτυξιακά κατάλληλη για τα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πληροφορίες είναι αληθινές.
  • Αναφερόμαστε σε «ανθρώπους, που έχουν κορονοϊό», «ανθρώπους, που λαμβάνουν θεραπεία για τον κορονοϊό» ή «άνθρωπους, που αναρρώνουν από τον κορονοϊό».
  • Μιλήστε με ακρίβεια για τον κίνδυνο από τον κορονοϊό, βάσει επιστημονικών δεδομένων και τελευταίων επίσημων κατευθυντήριων γραμμών υγείας.

Ö Δεν αναφερόμαστε σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, ως άτομα που «μεταδίδουν τον COVID-19», «μολύνουν τους άλλους» ή «εξαπλώνουν τον ιό», καθώς υπονοείται σκόπιμη μετάδοση και υποδηλώνει κατηγορία. Οι εκφράσεις αυτές δημιουργούν την εντύπωση ότι τα άτομα με τη νόσο έχουν την πρόθεση να μεταδώσουν τον ιό ή είναι «λιγότερο άνθρωποι» από τους υπόλοιπους.

Ö Μην επαναλάβετε ή μοιράζεστε ανεπιβεβαίωτες φήμες και αποφύγετε τη χρήση υπερβολικής γλώσσας, που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί φόβο, όπως «πανούκλα» κλπ

  • Αποφύγετε τα στερεότυπα ανθρώπων ή χωρών.

Τα παιδιά μπορούν εύκολα να γενικεύσουν αρνητικές δηλώσεις στους μαθητές στις τάξεις και στην κοινότητά τους.

Ö Η εστίαση στην εθνικότητα, την εθνικότητα, τις σχέσεις ή την εμφάνιση όσων ζουν από όπου προέρχεται το COVID-19 μπορεί να προκαλέσει προκατάληψη, θυμό και δυσπιστία για αθώες ομάδες ανθρώπων.

  • Να είστε ξεκάθαροι για τις δηλώσεις και τις προκαταλήψεις σας και να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν τις προκαταλήψεις τους.
  • Σταματήστε αμέσως κάθε είδους παρενόχληση ή εκφοβισμό.
  • Καταστήστε σαφές ότι τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Συζητήστε με τα εμπλεκόμενα παιδιά σχετικά με τους λόγους της συμπεριφοράς τους.
  • Προσφέρετε εναλλακτικές μεθόδους έκφρασης θυμού, σύγχυσης ή ανασφάλειας.
  • Μιλήστε με συνέπεια εάν ακούτε, βλέπετε ή διαβάζετε σχόλια που εισάγουν διακρίσεις και εξηγείτε στα παιδιά γιατί η συμπεριφορά ή η δήλωση ήταν προσβλητική.
  • Μιλήστε θετικά και υπογραμμίστε την αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης και θεραπείας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή είναι μια ασθένεια, που μπορούν να ξεπεράσουν. Υπάρχουν απλά βήματα, που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε ασφαλείς τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας και τους πιο ευάλωτους.

Ö Μην δίνετε έμφαση και μην εστιάζετε στο αρνητικό ή σε μηνύματα απειλής.

  • Πρέπει να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους να νιώσουν και να παραμείνουν ασφαλείς.
  • Εξερευνήστε τους φόβους των παιδιών.

Ακόμη και τα παιδιά που κατανοούν πληροφορίες σχετικά με το COVID-19 μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσουν φόβους, να διατυπώσουν ερωτήσεις ή να περιγράψουν υποθέσεις ή συμπεράσματα που μπορεί να έχουν κάνει.

  • Χρησιμοποιήστε δραστηριότητες, παιχνίδι ρόλων και συζητήσεις για να εξερευνήσετε τους φόβους τους για το ξέσπασμα και τα συναισθήματά τους για διάφορες ομάδες από διαφορετικούς πολιτισμούς ή τρόπους ζωής.
  • Διαβάστε βιβλία με τα παιδιά σας που αντιμετωπίζουν προκατάληψη, μίσος και ρατσισμό.
  • Υπάρχουν πολλές ιστορίες κατάλληλες για διάφορες ηλικιακές ομάδες που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να σκεφτούν και να καθορίσουν τα συναισθήματά τους σχετικά με αυτά τα θέματα. Το σχολείο ή ο τοπικός βιβλιοθηκάριος μπορεί να κάνει συστάσεις. (π.χ Ο Νταβίντ δεν ήρθε για διακοπές, Έρικα, Ο μεγάλος λυκός και ο μικρός λύκος κ.α )

Θυμηθείτε, όλοι είναι μαζί σε αυτό. Η πανδημία COVID-19 θα τελειώσει νωρίτερα εάν οι φόβοι και οι φήμες αντικατασταθούν από γεγονότα, σωστή δράση και αμοιβαία υποστήριξη.

Βιβλιογραφικές παραπομπές:

  1. Supporting Vulnerable Students in Stressful Times: Tips for Parents and Promoting Compassion and Acceptance in Crisis. Contributors: Sheila Desai, Kathy Cowan, Cixin Wang, Danielle Guttman-Lapin, and Tiffany Lee.
  2. The Center of Addiction and Mental Health. Stigma and Prejudice. Retrieved from: https://www.camh.ca/en/health-info/mental-health-and-covid-19#stigma
  3. UNICEF, the World Health Organization (WHO) and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC). Social stigma associated with the coronavirus disease. Retrieved from: https://www.unicef.org/documents/social-stigma-associated-coronavirus-disease-covid-19

*Ειδικευόμενη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

(Υπό την εποπτεία της Μαρίνας Κωνσταντίνου

Εκπαιδευτική Ψυχολογός, ΥΠΠΑΝ/ΥΕΨ)




Comments (1)

  1. Νick Nicolaoi:
    Oct 26, 2020 at 05:41 AM

    Τα παιδιά μας έχουν χάσει τις ισσοροπιες τους ή έγνοια μου δεν ει αι τι θα πω για άλλους και άλλες χώρες αυτά έπρεπε να μας πείτε τι να κάνουμε.... Τα παιδιά μας εχου. Χάσει όλες τις δραστηριότητες τους δεν ξέρουν τι κάνουν η έννοια σου εσένα οι άλλοι.... Έλα ξανά δοκίμασε ο ρατσισμός και το μπουλλινγκ πουλάνε... Τα παιδιά μας δεν πάνε καλά
    Κυρία μου άστο. Ρατσισμο


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3384