Aνοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία στην Ελλάδα


Την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει κανονικά στα άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, εισάγοντας αλλαγές στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Τρίτης, στην οποία συμμετείχε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Συγκεκριμένα, το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο που θα υιοθετηθεί στα σχολεία συνίσταται κυρίως στην αύξηση των προβλεπόμενων δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με περαιτέρω εξειδικεύσεις σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος σε τμήμα.
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε ως «αναμενόμενη» την αύξηση των κρουσμάτων, με δεδομένο ότι «η μετάλλαξη Όμικρον που κυριαρχεί πλέον στη χώρα είναι η πλέον μεταδοτική».
Σημειώνοντας ότι η δια ζώσης εκπαίδευση είναι απαραίτητη, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν «με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλής για όλα τα παιδιά και τους εργαζομένους».
«Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου», είπε η Υπουργός Υγείας της Ελλάδας Νίκη Κεραμέως.
Όπως ανέφερε η ίδια, η δια ζώσης εκπαίδευση είναι καίριας σημασίας, καθώς σχετίζεται τόσο με την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού έργου, όσο και με την ομαλή ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, το πλαίσιο μέτρων που προβλέπεται για τα σχολεία προσφέρει ένα «αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο που θα ισχύσει για τη λειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές βασίζεται στις εισηγήσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον.
«Η επικαιροποίηση βασίζεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων: Ακόμα περισσότερα τεστ στα σχολεία μας προς όφελος των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας», ανέφερε η Υπουργός Παιδείας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι εισάγονται τρεις βασικές προσαρμογές.
Πρώτον, προβλέπεται η διενέργεια ενός επιπλέον δωρεάν self- test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Κατά συνέπεια, την πρώτη εβδομάδα θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self-test.
H δεύτερη αλλαγή που προβλέπει το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σχολεία είναι ότι τα δωρεάν δύο self-test θα διενεργούνται πλέον και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
Το τρίτο μέτρο, είναι ότι σε περίπτωση κρούσματος σε ένα τμήμα, παύει η «λογική του σταυρού», δηλαδή οι έλεγχοι στα παιδιά που κάθονται κοντά στον μαθητή/τρια. Αντίθετα, θα διενεργούνται έλεγχοι σε όλους τους ανεμβολίαστους μαθητές με δωρεάν self-test κάθε μέρα για πέντε μέρες. Επίσης, σε περίπτωση κρούσματος, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα διενεργούν και αυτοί πέντε self-test επί πέντε ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία self-test στη διάρκεια των πέντε ημερών, εάν εντοπιστεί κρούσμα στο τμήμα.

Τέλος, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι όλες οι άλλες υφιστάμενες προβλέψεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια rapid test από μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα ξεχωριστά διαλείμματα και την αναστολή εκδρομών, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3673