Υπ. Υγείας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, είτε αφορά γραφείο, είτε κοινωνικό χώρο


Έκκληση  προς νέους: Εάν οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία τους, ας σκεφτούν τους γονείς και τους παππούδες τους

Κρατάμε τη ζωή μας στα χέρια μας, και παρά την κόπωση που αισθανόμαστε όλοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την τήρηση των μέτρων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποίησε με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, «τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά τη χθεσινή ημέρα, και μια ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εκτροχιασμού της κατάστασης. Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο και είναι θέμα χρόνου να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να μετρούμε θύματα».

Τις τελευταίες εβδομάδες, είπε συνεχίζοντας ο κ. Υπουργός, έγιναν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσεις ότι «η επιδημιολογική εικόνα είναι εξαιρετικά εύθραυστη και από την ανάλυση των δεδομένων φαινόταν ότι δεν υπάρχει και δεν υπάρχει ακόμα πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων». Αναφερόμενος στους συμπτωματικούς ασθενείς που αγνοούν τα συμπτώματα για αρκετές μέρες προτού υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση, ενώ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις στενές επαφές που δεν δηλώνονταν στην ιχνηλάτηση, αλλά και στις περιπτώσεις ατόμων που προσπαθούσαν να ξεγελάσουν τα μέτρα. «Για παράδειγμα, ποδοσφαιρικές ομάδες που έκλειναν γήπεδα σε άλλες Επαρχίες για να μην χάσουν “τα μωρά” την προπόνηση», ανέφερε.

Ακολούθως, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι είναι κατανοητή και αντιληπτή η κόπωση και η κούραση όλων, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου. Ωστόσο, υπογράμμισε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αφού «έχουμε να κάνουμε με ένα ιό, ο οποίος είναι εδώ, είναι ανάμεσα μας και είναι θανατηφόρος. Εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο και δεν προβλέπεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και δεν υπάρχει στοχευμένη θεραπεία, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων. Χέρια-Μάσκες-Αποστάσεις και τα άλλα πρωτόκολλα. Η ευθύνη για περιορισμό, εν ολίγοις είναι στα χέρια μας».

Απευθυνόμενος στους νέους, ο Υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση όπως τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Εάν οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία τους, ας σκεφτούν τους γονείς τους, τους παππούδες, τις γιαγιάδες τους, τους ευάλωτους ή ας σκεφτούν τους επαγγελματίες υγείας που το επόμενο διάστημα θα κληθούν να αναλάβουν τους ασθενείς στα νοσοκομεία με κίνδυνο τη δική τους την υγεία», είπε χαρακτηριστικά.

 Μέτρα υπάρχουν. Κρατάμε τις ζωές μας αλλά και των συμπολιτών μας

Στη συνέχεια, επανέλαβε την έκκληση προς τους εργοδότες όπως διασφαλίσουν ότι θα τηρούνται τα πρωτόκολλα που υπάρχουν και τα οποία έχουν απλοποιηθεί. Σημείωσε ότι προγραμματίστηκε συνάντηση την Παρασκευή για να επεξηγηθούν ξανά τα πρωτόκολλα αυτά. «Κάνω έκκληση και στις επιχειρήσεις. Να ενεργοποιηθούν οι υπεύθυνοι ασφάλειας και να μην περιμένει κανένας από τους επιθεωρητές ή από την Αστυνομία. Αυτό το πράγμα θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και αν δεν υπάρξει συνεργασία από όλους και από το σύνολο των πολιτών δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Μέτρα υπάρχουν. Κρατάμε τις ζωές μας αλλά και των συμπολιτών μας στα χέρια μας», είπε.

Σε σχέση με τη σημερινή έκτακτη συνάντηση με την επιδημιολογική ομάδα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έγινε αξιολόγηση της κατάστασης, τόσο γεωγραφικά όσο και ποιοτικά. «Θεωρούμε ότι τα μέτρα που υπάρχουν τώρα σε ισχύ, είτε στη Λεμεσό, όπου υπάρχει το πρόβλημα είναι αρκετά, αλλά και στη Λευκωσία που ακολουθεί μετά. Εκείνο που επιβάλλεται είναι η τήρηση των μέτρων. Έχει αποφασιστεί όπως υιοθετηθεί η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όχι μόνο εκεί που υπάρχει εξυπηρέτηση κοινού και θα εκδοθεί ανακοίνωση εντός της ημέρας. Δηλαδή, εκεί που υπάρχουν πέραν των δύο ατόμων σε κλειστό χώρο να φοράμε τη μάσκα. Υπάρχει αντίληψη της επιδημιολογικής ομάδας ότι το σημαντικό δεν είναι να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, αλλά η τήρηση των μέτρων. Να αντιληφθούμε ότι θα έχουμε να κάνουμε με αυτό τον ίο για μήνες διότι εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι έχουμε μια έξαρση, παίρνουμε μέτρα, υπάρχει ύφεση και χαλάρωση και ξαναέχουμε μετά έξαρση. Πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας», τόνισε ο κ. Υπουργός. 

Ήδη την περασμένη εβδομάδα έγινε μια σύσκεψη για την εμπλοκή όλων των υπηρεσιών για την επιτήρηση των μέτρων, σημείωσε, όχι για να επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά για παρακολούθηση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν και άλλες συναντήσεις για να υπάρξει απαραίτητη ευαισθησία για τήρηση των μέτρων και των πρωτόκολλων. Αρχίζει και μια εκστρατεία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με φιλμάκια, πρόσθεσε.

Από πλευράς του, το μέλος της ΣΕΕ Γιώργος Νικολόπουλος επανέλαβε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, «διότι αυτές οι συρροές που βλέπουμε και μπορούμε να τις διερευνήσουμε προς το παρόν ως ένα επίπεδο, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα γενικευμένο επίπεδο μετάδοσης στην κοινότητα».

«Η προσοχή μας είναι και για το τι θα γίνει αργότερα, όσον αφορά θανάτους και νοσηλείες, χρειάζεται μια συμμαχία από όλους μας ώστε να αποφύγουμε, εάν προλαβαίνουμε, ένα τέτοιο φαινόμενο. Είναι απλά πράγματα τα οποία είναι στο χέρι μας, δεν είναι μόνο η Πολιτεία να έρθει να επιβάλει πράγματα. Νομίζω ότι αν όλοι τα ακολουθήσουμε θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη χώρα μας, στις σκληρές εκβάσεις, τις νοσηλείες και τους θανάτους σε χαμηλά επίπεδα και να βγούμε ως πετυχημένο μοντέλο στο τέλος», υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος.

Με τη σειρά του, ο δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, μέλος της ΣΕΕ, σημείωσε ότι «τα έχουμε καταφέρει σε δύο σημαντικές εξάρσεις μέχρι τώρα διότι ο καθένας ανέλαβε το ρόλο του. Επομένως και τώρα, είναι μια κρίσιμη στιγμή. Έχουμε κάποια νούμερα, τα οποία ίσως πάρουν και πιο σοβαρές διαστάσεις και ο καθένας μας πρέπει να προσαρμόσει τις επιλογές και την καθημερινότητά του, να μειώσουμε τις επαφές μας, πράγματα που δεν είναι απαραίτητα, να τα μειώσουμε ή να τα αναβάλουμε. Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα οπόταν από τώρα πρέπει να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας και τον χρόνο εργασίας μας, να δημιουργήσουμε τις δικές μας κοινωνικές ομάδες και παράλληλα να τηρούμε τα μέτρα και για την δική μας προστασία αλλά και των οικείων μας».

Συμπλήρωσε πως τα περιστατικά που βλέπουμε αυτές τις μέρες δεν είναι απλά νούμερα, «είναι άνθρωποι και κάποιοι θα κάνουν συμπτώματα, κάποιοι θα χρειαστούν νοσηλεία, κάποιοι θα κάνουν σοβαρή νόσο και θα χρειαστούν υπηρεσίες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και άρα πρέπει όλοι να προσέξουμε για να μην φθάσουμε στις πιο δύσκολες καταστάσεις».

Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο

Ακολούθως, ερωτηθείς εάν αυτή είναι η τελευταία έκκληση προς τους πολίτες για να συμμορφωθούν στα μέτρα, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. «Το έχουμε πει και παλιά ότι η κατάσταση είναι θέμα ημερών να ξεφύγει και τώρα είμαστε ακριβώς στο σημείο που μπορεί να ξεφύγει και ο καθένας πρέπει να λάβει τα μέτρα του. Μέτρα λαμβάνουμε, εάν ο κόσμος συμμορφωθεί και συνεργάζεται δεν θα έχουμε προβλήματα, αν ο κόσμος δεν συνεργάζεται και δεν παίρνει μέτρα τότε θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορούμε να κάνουμε. Και μέτρα λήφθηκαν και επιτήρηση γίνεται, δεν μπορούμε να είμαστε όμως συνεχώς παντού. Κρατάμε τις ζωές μας στα χέρια μας», απάντησε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να πει περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι, με εξαίρεση τις ιδιωτικές οικίες, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους είτε αφορά γραφείο, είτε κοινωνικό χώρο κ.ο.κ., παραπέμποντας σε δελτίο Τύπου που θα εκδοθεί αργότερα.

Τέλος, κληθείς να πει εάν τα μέτρα που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο θα εφαρμοστούν σε παγκύπρια κλίμακα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι υπό παρακολούθηση και συνεχή αξιολόγηση και εκεί και όπου χρειάζεται, λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. «Σκοπός μας δεν είναι να τιμωρούμε αλλά να αναχαιτίσουμε στοχευμένα τη διασπορά του ιού», είπε καταληκτικά ο κ. Υπουργός.

_________________

Υπουργείο Υγείας

14 Οκτωβρίου 2020




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










5566