Η αίθουσα των Φιλικών στο Παγκύπριο θα αποκατασταθεί θα γίνει ορατή και επισκέψιμη


Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, σήμερα στο Υπουργείο, προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τον υπόγειο χώρο που έχει αποκαλυφθεί κατά τις εργασίες αποκατάστασης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου σημείωσε: «Θέλω να επαναλάβω ότι στις εργασίες αποκατάστασης που γίνονται αυτόν τον καιρό στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, έχει αποκαλυφθεί ένα υπόγειο που μέχρι τώρα ήταν άγνωστο, ήταν κρυμμένο κάτω από κτίσματα.

Αυτός ο χώρος, ο οποίος γειτνιάζει με την καμαρόσκεπη αίθουσα -εκείνη την εμβληματική καμάρα, την οποία έχουμε και σε ένα από τα γραμματόσημα που έχουν εκδοθεί επετειακά για τα 200 χρόνια από την έναρξη της  Ελληνικής Επανάστασης- θεωρείται ότι ήταν η κρύπτη των Φιλικών που επισκέπτονταν την Κύπρο για επαφές με το μέλος της Φιλικής Εταιρείας που ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο οποίος είναι κι εκείνος που ίδρυσε το σχολείο ως Ελληνική Σχολή το 1812, προτού γίνει Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Αποφασίστηκε λοιπόν από το ΥΠΠΑΝ ότι η αίθουσα αυτή θα αποκατασταθεί θα γίνει ορατή και επισκέψιμη με την αποπεράτωση των εργασιών που γίνονται στο σχολείο. Αρά, λοιπόν, από τούδε και στο εξής συμπεριλαμβάνεται στις εργασίες η αποκατάσταση αυτής της αίθουσας, όπως επίσης και η φροντίδα για μια κυστέρνα, δεξαμενή, ίχνη της οποίας έχουν βρεθεί με τις εργασίες στο προαύλιο του σχολείου.

Επομένως, θα γίνουν αυτές οι εργασίες για να αναδειχθεί καλύτερα η παρουσία, η συμμετοχή και η συμβολή του ιστορικότερου αυτού σχολείου της Κύπρου στην επανάσταση του 1821 και στην κινητοποίηση των Ελλήνων-Κυπρίων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1808