Υπ Υγείας: Σε 3 φάσεις θα γίνει βαθμιαία η αποκλιμάκωση των μέτρων, μέχρι την 1η Ιουνίου


Παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για τις αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριοποίησης:

"Mετά από αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας και έχοντας λάβει υπόψη ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες καταγράφουν τις τελευταίες μέρες σταθεροποίηση, ενώ άρχισε σταδιακά η μείωση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ψες μια σειρά μέτρων για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Όπως ενημερωθήκατε ήδη από χθες, η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι βαθμιαία και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα όπως θα εξελίσσεται. Η άρση των διάφορων περιορισμών στόχο έχει την ψυχολογική ανάταση των πολιτών μετά από τις πολύμηνες θυσίες. Η επιστροφή όμως σε πιο φυσιολογικές συνθήκες πρέπει να γίνει με ασφάλεια και προσοχή. Για αυτό τον λόγο, δεν μπορούν στο παρόν στάδιο να καταργηθούν εντελώς όλοι οι περιορισμοί. Προσαρμόζονται όμως στα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε τώρα.

Ως εκ τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ήταν η δέσμευση προ 2 εβδομάδων, αποφάσισε να προχωρήσει σε βαθμιαίο ξεκλείδωμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιουνίου, αποφασίστηκε η αποκλιμάκωση να γίνει βαθμιαία σε τρεις φάσεις, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σταθεροποίησης των επιδημιολογικών δεικτών, με την παράλληλη επίσπευση των εμβολιασμών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης εμβολίου σε πέραν του 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στην 1η φάση και μέχρι τη 16η Μαΐου, επαναφέρονται τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου με τους ίδιους περιορισμούς και υγειονομικά πρωτόκολλα. Στόχος είναι η ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση από τις 17 Μαΐου, οπότε και θα επαναλειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις και θα επιτρέπονται περισσότερες χαλαρώσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, από 17 Μαΐου, αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός σε χώρους πολιτισμού και σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, επιτρέπεται η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις, επαναλειτουργούν επιχειρήσεις που παρέμεναν για μήνες κλειστές, όπως οι παιδότοποι, τα λούναπαρκ, τα καζίνο, ζωολογικοί κήποι, εκδρομικοί χώροι.

Στη συνέχεια και νοουμένου ότι η επιδημιολογική εικόνα θα είναι βελτιωμένη με τη συμβολή των εμβολιασμών, από την 1η Ιουνίου θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις που θα είναι πιο κοντά στις συνθήκες που γνωρίζαμε πριν την πανδημία.

Επιπλέον, για να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη εναρμόνιση, αποφασίστηκε η κατάργηση του μέτρου για αποστολή γραπτού μηνύματος για σκοπούς μετακίνησης. Στο εξής, για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς κατά την παρουσία μας σε συγκεκριμένους χώρους που παρατηρείται συγχρωτισμός και αυξημένη παρουσία ατόμων, παράλληλα με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας, αποφασίστηκε ότι σε χώρους συγχρωτισμού (π.χ. εμπορικά κέντρα, υποστατικά εστίασης, εκκλησίες, κτλ), θα πρέπει να ισχύει μια από τις πιο κάτω προϋποθέσεις:  

  1. Να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή
  2. Να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, ή
  3. Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα.

Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές μας επαφές γίνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και για τη Δημόσια Υγεία. Στόχος, την ίδια ώρα, είναι να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία μέσω των εμβολιασμών.

Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες θα δοθούν εντός της ημέρας.

Διευκρινίζεται επίσης ότι την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου δεν την έχουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται από τους αρμόδιους Λειτουργούς της Αστυνομίας ή των Υπουργείων και Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Η περίοδος που διανύουμε είναι κομβικής σημασίας και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά μας. Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Τα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς έχουν αρχίσει να δείχνουν θετική μεταβολή στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη χώρα μας. Έχοντας ξεπεράσει το 33% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με την 1η δόση των αδειοδοτημένων εμβολίων, βλέπουμε ήδη τα οφέλη αφού τα περιστατικά σοβαρής νόσησης και οι νοσηλείες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, απόρροια της πολύ υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει με προσήλωση για την υλοποίηση του Εμβολιαστικού Πλάνου, έχοντας αυξήσει τη δυνατότητα για διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών ανά ημέρα. Η ανταπόκριση από τους πολίτες για εμβολιασμό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες χαλαρώσεις. Βλέπουμε τις νεαρότερες ηλικίες να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Μόνο με συλλογική προσπάθεια θα πετύχουμε την ανοσία και θα πάρουμε τη ζωή μας ξανά στα χέριά μας.

Ο στόχος που έχουμε θέσει για τον εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση ποσοστού πέραν του 60% μέχρι τα τέλη Ιουνίου είναι υλοποιήσιμος και εφικτός. Παράλληλα, όμως, χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και σωστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Τα μέτρα προσωπικής προφύλαξης είναι απλά και δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Ο συνδυασμός της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και του εμβολιασμού είναι το όχημά μας για έξοδο από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Ο ορίζοντας του Ιουνίου και το τέλος των πρωτόγνωρων συνθηκών είναι κοντά. Μπορούμε και θα καταφέρουμε γρήγορα να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

 

 



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2474