Γ. Εισαγγελέας: Η απόφαση για πειθαρχική δίωξη Γ. Γαβριήλ δεν λήφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά από το ΥΠΠΑΝ


*Eίναι με έκπληξη που άκουσα τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, καθώς και τις δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας

 *Το θέμα των ποινικών ευθυνών είναι καθαρά αποκλειστική αρμοδιότητα της Νομικής Υπηρεσίας και έχουμε αποφασίσει πως δεν θα προχωρήσουμε με ποινική έρευνα. Το θέμα των πειθαρχικών είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επέλεξε να κάνει πειθαρχική διαδικασία. 

Απάντηση στις σημερινές δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου σε σχέση με την απόφαση για πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού κ. Γιώργου Γαβριήλ, έδωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης.

Ερωτηθείς σχετικά μετά από το πέρας συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στην οποία προσεκλήθη για συζήτηση του θέματος της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, ο κ. Σαββίδης ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, πως οι πολιτικές αποφάσεις για την έναρξη ή ανάκληση πειθαρχικής διαδικασίας, με βάση τον νόμο, εναπόκεινται στην αρμόδια Αρχή που, στην προκείμενη, είναι το Υπουργείο Παιδείας. Εμείς, ως Νομική Υπηρεσία, αποφασίζουμε για ποινικές ευθύνες και στην συγκεκριμένη περίπτωση αποφασίσαμε πως δεν θα προχωρήσουμε με ποινική έρευνα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε: «Πρέπει να πω ότι είναι με έκπληξη που άκουσα τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, καθώς και τις δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Θέλω να είμαι φειδωλός στην απάντηση: Η δικαιοδοσία έναρξης πειθαρχικής διαδικασίας, με βάση τον νόμο, εναπόκειται στην αρμόδια Αρχή. Αυτό καλύπτει και το στάδιο διαταγής για πειθαρχική έρευνα, και το στάδιο της καταχώρησης πειθαρχικής υπόθεσης, και το στάδιο ανάκλησης, εάν κριθεί ότι πειθαρχική υπόθεση κακώς εγέρθη.»

Η Νομική Υπηρεσία είναι ο δικηγόρος της εκτελεστικής εξουσίας, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης. «Και πιστεύω, δεν μπορεί να αποδοθεί ότι η πολιτική απόφαση της όποιας ενέργειας που έχει σχέση με την όποια πειθαρχική διαδικασία, σε όποιο από τα τρία στάδια έχω αναφέρει, (δηλαδή είτε της διεξαγωγής πειθαρχικής έρευνας, είτε της έναρξης πειθαρχικής διαδικασίας, είτε της ανάκλησης –εάν υπάρχει τέτοια βούληση- πειθαρχικής διαδικασίας), είναι απόφαση του δικηγόρου. Η απόφαση είναι του πελάτη. Και πελάτης εδώ είναι το Υπουργείο Παιδείας. Εμείς, ως Νομική Υπηρεσία, αξιολογήσαμε, ως είχαμε υποχρέωση να πράξουμε, εκείνο το μαρτυρικό υλικό που συνέλλεξε η πειθαρχική διαδικασία που έκανε το Υπουργείο Παιδείας και βάλαμε κάποια γεγονότα σε νομικό πλαίσιο. Δεν παίρνουμε εμείς πολιτικές αποφάσεις για την έναρξη ή την ανάκληση οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας. Δηλαδή, μπορεί κάποια πράξη ή ενέργεια, τυπικά και αυστηρά ομιλούντες μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των Κανονισμών, να εμπίπτει σε μια ενέργεια που να δημιουργεί πειθαρχικές, ή ποινικές, ή άλλες ευθύνες. Δεν σημαίνει ότι αυτό από μόνο του, αυταπόδεικτα, οδηγεί στην έναρξη της οποιασδήποτε διαδικασίας. Υπάρχει η διακριτική ευχέρεια στο Σώμα εκείνο το οποίο πρέπει να κρίνει την οποία συμπεριφορά και εναπόκειται στο Σώμα εκείνο, να αποφασίσει για την έναρξη ή την ανάκληση της οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας. Και αυτό είναι το Υπουργείο Παιδείας.»

Αποσαφηνίζοντας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «το θέμα των ποινικών ευθυνών είναι καθαρά αποκλειστική αρμοδιότητα της Νομικής Υπηρεσίας και έχουμε αποφασίσει πως δεν θα προχωρήσουμε με ποινική έρευνα. Το θέμα των πειθαρχικών είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επέλεξε να κάνει πειθαρχική διαδικασία. Μας έστειλε το αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας, ζήτησε νομική γνωμάτευση, δώσαμε τη νομική γνωμάτευση, αλλά, επαναλαμβάνω, η πολιτική απόφαση της έναρξης ή της λήξης μιας πειθαρχικής διαδικασίας εναπόκειται στο Υπουργείο Παιδείας, που είναι η αρμόδια Αρχή βάσει νόμου. Άρα απορρίπτω τη θέση της μετατόπισης ευθυνών από το Υπουργείο Παιδείας προς τη Νομική Υπηρεσία.»

Κληθείς τέλος ο Γενικός Εισαγγελέας να πει κατά πόσον το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να απευθυνθεί στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για να προχωρήσει με την πειθαρχική διαδικασία, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι η Νομική Υπηρεσία συμμετέχει στην παρουσίαση της πειθαρχικής υπόθεσης, στο πλαίσιο διεξαγωγής μιας πειθαρχικής διαδικασίας. «Είμαστε οι δικηγόροι της αρμοδίας Αρχής και ως τέτοιοι ενεργούμε, χωρίς να παίρνουμε εμείς τις πολιτικές αποφάσεις. Αν η υπόθεση αυτή θα προωθηθεί ή αν η απόφαση θα ανατραπεί, και θα ανακληθεί η πειθαρχική διαδικασία που άρχισε, είναι θέμα καθαρά της αρμοδίας Αρχής. Όχι της Νομικής Υπηρεσίας.»

ΠΗΓΗ: ΓΤΠ
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


2124