Εισαγωγή του Test to Stay στα σχολεία θα θέσει o υπ. Υγείας ενώπιον του Υπουργικού -2-


Η εφαρμογή του Test to Stay,  προνοεί τα συνεχή προληπτικά τεστ από μαθητές και κυρίως όσα απαιτούνται μετά τον εντοπισμό κρούσματος εντός της τάξης. 

Διάφορες εισηγήσεις, μεταξύ των οποίων, η εισαγωγή του Test to Stay στα σχολεία θα θέσει αύριο Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς έγκριση ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος παρακάθισε το απόγευμα σε σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους επιδημιολόγους βρέθηκε η κατάσταση στα σχολεία, και  στο τραπέζι τέθηκε και η εισήγηση για την εφαρμογή του Test to Stay, το οποίο προνοεί τα συνεχή προληπτικά τεστ από μαθητές και κυρίως όσα απαιτούνται μετά τον εντοπισμό κρούσματος εντός της τάξης. 

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης,  ο Υπουργός Υγείας είπε πως η εν λόγω εισήγηση θα τεθεί αύριο ενώπιον του Υπουργικού.  Επίσης, σημείωσε πως δεν υπάρχει εισήγηση των επιδημιολόγων για αυστηρότερα μέτρα, αλλά ούτε και κάποια εισήγηση που να αφορά στους μη εμβολιασμένους.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις που θα τεθούν αύριο ενώπιον του Υπουργικού, είναι και η εισήγηση που αφορά στην είσοδο συγγενών σε γηροκομεία με αρνητικό rapid test 24 ωρών. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στις ποδοσφαιρικές ομάδες, και εάν δεν ακολουθήσουν τα μέτρα οι φίλαθλοι τότε θα προχωρήσουν με κλείσιμο των γηπέδων. 
Σημειώνεται το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 09:30. 

Υπήρξε εισήγηση για 4η δόση

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για χορήγηση 4ης δόσης και στην Κύπρο, συζήτηση που άνοιξε ήδη στην Ελλάδα, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι υπήρξε μία εισήγηση από τον Δρα Πέτρο Καραγιάννη για 4η δόση στους ηλικιωμένους. Όπως είπε, του ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες και αυτό το θέμα είναι κάτι που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα κατά τη σημερινή συνεδρία αποφάσισαν, να εντάξουν ένα νέο μέτρο που λέγεται Test to Stay, εξηγώντας πως αφορά σε rapid test σε όλα τα παιδιά της Δημοτικής και της Μέσης εκπαίδευσης, που είναι επαφές στην τάξη του σχολείου. Σημείωσε ότι εάν  δεν υπάρξει δυνατότητα να κάνουν rapid test όλα τα παιδιά θα γίνονται και self test.

Επίσης, είπε πως  έγινε εισήγηση από τους επιστήμονες στα γηροκομεία να επιτρέπεται η είσοδος στους συγγενείς, νοουμένου ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με την παρουσίαση αρνητικού rapid test 24 ωρών.

Επιπροσθέτως, είπε πως αποφάσισαν να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία σε όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες, γιατί έχουν παρακολουθήσει αγώνες, κατά τους οποίους οι φίλαθλοι δεν φορούν τις προστατευτικές μάσκες. «Σε περίπτωση», είπε, «που οι οδηγίες των ειδικών δεν ακολουθηθούν από τους φιλάθλους, τότε δεν θα διστάσουμε να εισηγηθούμε στο Υπουργικό, το κλείσιμο των γηπέδων, να μην επιτρέπεται δηλαδή η είσοδος των φιλάθλων στα γήπεδα».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, αποφασίστηκε ακόμα όπως καθημερινώς αξιολογούν τα κρούσματα και τις νοσηλείες στην Κύπρο, για να συμπληρώσει πως σε περίπτωση που δουν έξαρση του ιού θα υπάρξει έκτακτη  συνεδρία της ΣΕΕ και αν πρέπει θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει εισήγηση για πιο αυστηρά μέτρα. Υπάρχει εισήγηση να  παρακολουθήσουμε τα υφιστάμενα μέτρα και μετά να αποφασίσουμε», είπε.

Πως θα γίνονται τα Test to Stay

Ερωτηθείς εάν τα Test to Stay θα γίνονται στο σχολείο, ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε πως «το Υπουργείο Υγείας πρέπει να επεξεργαστεί μέχρι αύριο τον τρόπο υλοποίησης αυτής της διαδικασίας και αν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο σίγουρα θα ενημερώσουμε».

Υπενθύμισε ότι δύο φορές την εβδομάδα μονάδες του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται στα σχολεία για ελέγχους, για να σημειώσει πως οι σκέψεις που γίνονται για τις υπόλοιπες μέρες είναι να πηγαίνουν κινητές μονάδες ή να δοθούν self test στα παιδιά ή να ανοίξουμε κάποια κέντρα διεξαγωγής rapid test από τις 06:30, ώστε κάποια από τα παιδιά που είναι επαφές, να κάνουν το τεστ πριν πάνε στο σχολείο.

Μεγάλες ποσότητες self test στην αγορά από το Σάββατο

Σε ερώτηση αν υπάρχουν self test στην αγορά, αφού κάποιοι διαμαρτύρονται, είπε πως από το Σάββατο έχουν εξοπλίσει τα φαρμακεία με μεγάλες ποσότητες και τις επόμενες εβδομάδες θα παραλάβουν και άλλες ποσότητες. Σχετικά με τους νοσήσαντες από Όμικρον στα νοσοκομεία, είπε πως υπάρχουν  4 νοσηλείες στο Μακάρειο Νοσοκομείο και υπάρχει και μια νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Για την  νοσηλεία που αναφέρθηκε σε ΜΜΕ νωρίτερα, είπε ότι τελικά δεν αφορά ασθενή, αλλά καθαρίστρια του Νοσοκομείου Λεμεσού.

Καθημερινό το ρίσκο της νόσησης, λέει ο Δρ. Τσιούτης

Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, είπε πως η κατάσταση παρακολουθείται καθημερινά, για να προσθέσει πως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει ένα τεράστιο φορτίο στην κοινωνία, ενώ και στα νοσοκομεία υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες.

«Θέλει μια στενή παρακολούθηση και η πρόθεσή μας από την αρχή ήταν να προσεγγίσουμε αυτήν την έξαρση με μέτρα και με τέτοιο τρόπο, ώστε να επηρεάσουμε την καθημερινότητα μας όσο το δυνατόν λιγότερο. Ωστόσο, η καθημερινότητα μας πάλι επηρεάζεται, όταν έχουμε τόσο περιστατικά κάθε μέρα», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε πως «δεν παύει να υπάρχει ρίσκο καθημερινά κάποιος από εμάς να κολλήσει, αφού καθημερινά έχουμε πολλές μεταδόσεις και γι’ αυτό πρέπει να μπει στο πετσί μας η καθημερινή προστασία». Ο Δρ. Τσιούτης είπε πως παραμένουν οι παράγοντες κινδύνου σοβαρής νόσησης, σημειώνοντας ότι εκτός από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες βλέπουμε και νέους ανθρώπους να καταλήγουν στο νοσοκομείο.

«Γιατί όταν έχεις τόσα πολλά περιστατικά καθημερινά δεν μπορείς να ξέρει ποιος θα κάνει πιο σοβαρά συμπτώματα και να χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο. Δεν μπορείς να ξέρεις τι έκταση μπορεί να πάρει αυτό και ποιους μπορεί να επηρεάσει», ανέφερε.

Σημείωσε, δε, πως δεν υπάρχουν καν ακόμα βάσιμα και δυνατά στοιχεία και δεδομένα ότι όντως η παραλλαγή Όμικρον κάνει ήπια νόσο και ότι θα φέρει μια συλλογική ανοσία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1536