Στον καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής Κυριάκο Αθανασίου το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας 2023


Επιπλέον, απονεμήθηκαν τα Οίκοθεν Βραβεία της Ακαδημίας στον κεραμίστα Βαλεντίνο Χαραλάμπους και στον Καθ. Χρίστο Χατζηχριστοδούλου, καθώς και το Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη στη χορεύτρια του Κρατικού Μπαλέτου της Όπερας της Βιέννης, Ιωάννα Αβραάμ.

Στον Καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής, Κυριάκο Α. Αθανασίου, απονεμήθηκε το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2023, στο πλαίσιο της πανηγυρικής συνεδρίασης της Κυπριακής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Το Αριστείο απένειμε στον Καθηγητή Αθανασίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επιπλέον, απονεμήθηκαν τα Οίκοθεν Βραβεία της Ακαδημίας στον κεραμίστα Βαλεντίνο Χαραλάμπους και στον Καθηγητή Χρίστο Χατζηχριστοδούλου, καθώς και το Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη στη χορεύτρια του Κρατικού Μπαλέτου της Όπερας της Βιέννης, Ιωάννα Αβραάμ.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τα μέλη της Ολομέλειας της Κυπριακής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. 

«Μεγάλη και μελένια τιμή», είπε ο Κυριάκος Α. Αθανασίου

Το σκεπτικό της βράβευσης του Καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής, Κυριάκου Α. Αθανασίου, ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Αριστείου της Τάξης των Θετικών Επιστημών, Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του τιμωμένου, χαρακτηρίζοντάς τον ως «διακεκριμένη μορφή στον τομέα της βιοϊατρικής μηχανικής». 

Ο κ. Κωστρίκης σημείωσε ότι η έρευνα του Κυριάκου Α. Αθανασίου προάγει αναπτυξιακές και καινοτόμους λύσεις. Ο Καθηγητής Αθανασίου, όπως είπε, ανέπτυξε πρωτοποριακές μεθόδους ανάπλασης των ιστών, ενώ πρωτοπορεί και στον τομέα των βιοϋλικών. «Είναι διαρκής η αφιέρωσή του στην επιστημονική αριστεία», πρόσθεσε. «Τιμώντας τον Κυριάκο Α. Αθανασίου, η Ακαδημία απονέμει δίκαιο έπαινο για την προσφορά του», επεσήμανε. 

Λαμβάνοντας το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έτος 2023 από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Κυριάκος Α. Αθανασίου έκανε λόγο για «μεγάλη και μελένια τιμή», την οποία αποδέχεται «με χαρά, συγκίνηση και ταπεινότητα». Αφότου συνεχάρη και τους άλλους τιμώμενους, ο Καθηγητής Αθανασίου αναφέρθηκε σε κομβικούς σταθμούς της πορείας του. 

«Αν κάποιος έχει τις κατάλληλες πνευματικές δυνατότητες, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το αριστεύειν», υπέδειξε ο Καθηγητής Αθανασίου. Παράλληλα, προέτρεψε τους παρευρισκομένους να αντλούν ευχαρίστηση από τη δουλειά τους, να μη φοβούνται τις αποτυχίες τους και να έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

«Παγκόσμιας εμβέλειας» το ερευνητικό έργο του Χρήστου Χατζηχριστοδούλου

Ο ακαδημαϊκός Σωτήρης Καλογήρου, Πρόεδρος της Τάξης των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας, ανέγνωσε το σκεπτικό της βράβευσης του Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου. Αρχικά, αναφέρθηκε στο βιογραφικό του τιμωμένου, ο οποίος γεννήθηκε στην Κάτω Ζώδια το 1961. Όπως είπε, ο Καθηγητής Χατζηχριστοδούλου «βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό την πατρίδα του». 

Εν συνεχεία, ο κ. Καλογήρου σημείωσε ότι η ερευνητική δραστηριότητα του Καθηγητή Χατζηχριστοδούλου αναγνωρίζεται σημαντικά διεθνώς. «Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου βραβεύεται από την Ακαδημία για το παγκόσμιας εμβέλειας ερευνητικό του έργο και τη συμβολή του στη σύγχρονη παγκόσμια ιατρική επιστήμη, ιδιαίτερα στον τομέα της δημόσιας υγείας και επιδημιολογίας», εξήγησε. 

Αποδεχόμενος το Οίκοθεν Βραβείο, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη βράβευσή του και αναφέρθηκε σε σταθμούς της προσωπικής και επαγγελματικής πορείας του. «Ευχαριστώ τον Θεό για ό,τι απλόχερα μού προσέφερε», κατέληξε.

Η συνεισφορά του Βαλεντίνου Χαραλάμπους στην κεραμική

Ο ακαδημαϊκός Κυριάκος Δημητρίου, Πρόεδρος της Τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας, ανέγνωσε το σκεπτικό της βράβευσης του Βαλεντίνου Χαραλάμπους. Όπως είπε, ο τιμώμενος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1929 και εργάστηκε στη Βαγδάτη μέχρι την αφυπηρέτησή του. Το 1985 επαναπατρίστηκε στην Κύπρο. Έργα του Βαλεντίνου Χαραλάμπους εκτίθενται σε διάφορες χώρες του κόσμου, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, ο οποίος εξήρε τη συνεισφορά του βραβευθέντος στην κυπριακή και την ιρακινή κεραμική.

Αντί αντιφώνησης, προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με τη ζωή και το έργο του τιμωμένου καλλιτέχνη.

Η Ιωάννα Αβραάμ «στις κορυφαίες χορεύτριες μπαλέτου διεθνώς»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











4006