Το θέμα αξιολόγησης του μαθητή συζήτησαν Υπ. Παιδείας και οργανωμένοι γονείς Μέσης


Χαμπιαούρης: «Έχουμε καλέσει επανειλημμένα την ΟΕΛΜΕΚ να μας φέρει γραπτώς τις διαφωνίες της. Δεν έχουν ανταποκριθεί και ούτε ξέρουμε πού διαφωνούν»

ΚΥΠΕ- Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει προχωρήσει στον προγραμματισμό για να εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά τον θεσμό της αξιολόγησης του μαθητή, στα πλαίσια των τετραμήνων, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Κώστας Χαμπιαούρης, σε σημερινές του δηλώσεις.  

«Έχουμε καλέσει επανειλημμένα την ΟΕΛΜΕΚ να μας φέρει γραπτώς τις διαφωνίες της. Μέχρι αυτή την στιγμή, δεν έχουν ανταποκριθεί και ούτε ξέρουμε πού διαφωνούν. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα της αξιολόγησης του μαθητή που τίθεται σε εφαρμογή με τη νέα σχολική χρονιά.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, είπε ότι φεύγουν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και πρόσθεσε ότι θεωρούν ότι μπορεί να δουλέψει η αξιολόγηση του μαθητή.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε δηλώσεις του είπε ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει στον προγραμματισμό για να εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το θεσμό της αξιολόγησης του μαθητή, στα πλαίσια των τετραμήνων.

«Έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι αποτέλεσμα διαλόγου και κοινής συμφωνίας τα όσα έχουν ψηφιστεί και τα όσα έχουμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Έχουμε καλέσει επανειλημμένα την ΟΕΛΜΕΚ να μας φέρει γραπτώς τις διαφωνίες της. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν ανταποκριθεί και ούτε ξέρουμε πού διαφωνούν», πρόσθεσε.

Οι γονείς, συνέχισε ο κ. Χαμπιαούρης, σήμερα ήρθαν και έθεσαν κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα «και έχουμε δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις».

Που είναι το πρόβλημα;

«Εάν έχουν κάποιες εποικοδομητικές εισηγήσεις οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, και αναφέρομαι στην ΟΕΛΜΕΚ, που θεωρούν ότι θα βοηθήσει την εφαρμογή του θεσμού δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τις υιοθετήσουμε. Που είναι το πρόβλημα; Τους ζητώ αυτή τη στιγμή, και δημόσια τους καλώ και αυτή τη στιγμή, αν θέλουν να έρθουν στο γραφείο μου να τους συναντήσω. Τι τους δυσκολεύει; Γιατί δεν μας αποστέλλουν πού διαφωνούν; Ειλικρινά, είναι για να διερωτάται κανείς. Και επαναλαμβάνω είναι νομοθεσία. Τι άλλο να πω. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουμε πάρει καμία επιστολή που να λέει ότι διαφωνούμε στο άλφα ή στο βήτα», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας, επανέλαβε ότι «και αυτή τη στιγμή αν θέλουν να έρθουν στο Υπουργείο, θα αλλάξω το πρόγραμμα μου και θα τους δεχθώ με όλη μου την αγάπη και το σεβασμό να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους και να είστε σίγουροι ότι θα βρούμε λύσεις».

«Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται αυτή η αχρείαστη ένταση και να την πληρώνουν τα παιδιά μας, να αναστατώνουμε την κοινωνία, γιατί και διάλογος έχει γίνει και συμφωνία προϋπήρξε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση ΟΕΛΜΕΚ και Προέδρου οργανωμένων γονιών Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι «εμείς σεβόμαστε τον οποιονδήποτε όποιο φορέα εκπροσωπεί είτε είναι γονέας, είτε εκπαιδευτικός είτε μαθητής, ακόμα και τον πιο απλό πολίτη».

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του είπε ότι συζήτησαν με τον Υπουργό Παιδείας το θέμα της αξιολόγησης του μαθητή που τίθεται σε εφαρμογή με τη νέα σχολική χρονιά.

«Ανταλλάξαμε απόψεις, δόθηκαν διάφορες διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση», σημείωσε. Όπως είπε, φεύγουν από το Υπουργείο Παιδείας ικανοποιημένοι.

«Από εκεί και πέρα, εντός των ημερών θα γίνει μια δημοσιογραφική διάσκεψη όπου θα παραθέσουμε όλα τα γεγονότα και ότι έχει σχέση με τα τεκταινόμενα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Αυτό, το οποίο θέλω να βγάλω προς τα έξω είναι ότι συμφωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν σε κάθε Επαρχία συγκεντρώσεις για να ενημερωθούν οι γονείς για τον νέο τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, να ακούσουν αλλά και να θέσουν τις ερωτήσεις τους προς το Υπουργείο Παιδείας και να γίνει κατανοητό πώς θα αξιολογούνται πλέον οι μαθητές όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία», συμπλήρωσε.

Νικηφόρου Η εγκύκλιος είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Σε ερώτηση αν έχουν δει την εγκύκλιο την οποία έχει αποστείλει το Υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες για το νέο τρόπο αξιολόγησης του μαθητή, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι παρόλο που δεν είναι αποδέκτες, την έχει δει.

Ερωτηθείς αν διαφωνούν με την ΟΕΛΜΕΚ ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τους κανονισμούς, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι θεωρεί καταρχήν ότι η εγκύκλιος είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου.

«Από εκεί και πέρα, ζητήσαμε διευκρινίσεις από το Υπουργείο σήμερα, μας δόθηκαν οι διευκρινίσεις. Θεωρούμε ότι μπορεί να δουλέψει η αξιολόγηση του μαθητή. Αυτό που θέλω να καλέσω όλους και πρώτα τους φίλους της ΟΕΛΜΕΚ είναι να έρθουν στο Υπουργείο Παιδείας να αναλύσουν τις απορίες, τα προβλήματα και αν υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα που πιθανόν είτε εμείς να μην το είδαμε είτε ακόμα και το Υπουργείο σήμερα να μην το έχει δει, να δούμε πώς διορθώνουμε αυτή την κατάσταση. Σίγουρα ο θεσμός πρέπει να δουλέψει και οποιοδήποτε πρόβλημα να διορθωθεί σταδιακά για το καλό πρώτα απ΄ όλα των παιδιών μας και του δημόσιου σχολείου», πρόσθεσε.

Είναι θέμα της ΟΕΛΜΕΚ το τι θα κάνει

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της ΟΕΛΜΕΚ με τον Πρόεδρο των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, με αφορμή και την πρωινή αποχώρηση της ΟΕΛΜΕΚ από τη συνεδρία της Επιτροπής Κανονισμών, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι «εμείς θα μεταβαίνουμε σε όλες τις συναντήσεις, είναι θέμα της ΟΕΛΜΕΚ το τι θα κάνει».

«Νομίζω, ότι όμως πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οι ώρες που περνά η παιδεία είναι δύσκολες. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι με τον τρόπο μας και να συνεργαστούμε με τρόπο που να βοηθήσουμε πρώτα απ΄ όλα τα παιδιά μας, αφήνοντας μακριά την οποιανδήποτε προσωπική ή οποιανδήποτε άλλη διαφορά έχουμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να γίνονται κάποιες συναντήσεις με κάποιο άλλο εκπρόσωπο από την Συνομοσπονδία για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα με την ΟΕΛΜΕΚ, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι την Παγκύπρια Συνομοσπονδία εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της «και αυτό τον ρόλο θα τον διαδραματίσω μέχρι την ημερομηνία που θα λήξει η θητεία μου».

«Από εκεί και πέρα, ξαναλέω ότι οποιαδήποτε προσωπική διαφορά θα πρέπει να παραμεριστεί και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Όμως, θέλω να τονίσω ότι ακόμα και σήμερα η ΟΕΛΜΕΚ εάν ψάχνει για συκοφάντες, θα πρέπει να ψάξει στους κόλπους της και όχι στους δικούς μας κόλπους», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση αν αυτό είναι αιχμές για τον Αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί επιλεκτικά να επιλέγεις ότι με αυτόν τον άνθρωπο έχω πρόβλημα ή με τον άλλο δεν έχω, «όταν εδώ και καιρό από πλευράς μελών της ΟΕΛΜΕΚ, βγαίνουν συκοφαντίες, οι οποίες ούτε σχολιάζονται ούτε μέτρα παίρνουν όταν φορά μέλη τους».

«Άρα, δεν μπορεί να είναι επιλεκτική αυτή η απόφαση. Από την άλλη, ούτε μπορεί να επεμβαίνεις εσύ όπως εμείς δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της ΟΕΛΜΕΚ και να απαιτείς την αντικατάσταση είτε του συνομιλητή είτε του Προέδρου της Συνομοσπονδίας γιατί σε εσένα δεν σου αρέσει», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










955