Προδρόμου: Θα ήταν ολέθριο σφάλμα το Υπουργείο να ασχολείται με μια τμηματική εξέταση


«Πολλές από αυτές τις εισηγήσεις, μπορώ να πω από τώρα, ότι κρίνεται ότι είναι χρήσιμο να γίνουν αποδεκτές και θα δούμε πως αναπροσαρμόζουμε τη διαδικασία»

ΚΥΠΕ- Οι νέες διαδικασίες αξιολόγησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, εφαρμόζονται σταδιακά, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινές του δηλώσεις.
 
Ερωτηθείς για το θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ΠΣΕΜ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η έμφαση από το Υπουργείο δίνεται, όπως είναι και η πραγματικότητα, στη συνεχή παρακολούθηση στο έργο των εκπαιδευτικών που αφορά και το 60% της αξιολόγησης, το οποίο βεβαίως θα ανατροφοδοτηθεί και με τα αποτελέσματα αυτής της γραπτής εξέτασης. «Θα επιμείνουμε ότι είναι λάθος να επικεντρωθούμε σε μια μερική και τελικά συμπτωματική αντιμετώπιση των πραγμάτων», πρόσθεσε. Η ουσία, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «είναι το ότι εφαρμόζουμε νέα αναλυτικά προγράμματα, νέες διαδικασίες αξιολόγησης, οι οποίες έχουν μελετηθεί επιστημονικά για χρόνια, έχουν εγκριθεί και δεν πρόκειται να κάνουμε ξανά τις ίδιες συζητήσεις που έγιναν και κατέληξαν πριν από χρόνια».
 
«Αυτή την στιγμή το Υπουργείο έχει καταγράψει, συλλέξει παρατηρήσεις από τους πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης, τους Διευθυντές των Σχολείων, τους καθηγητές, τους εκπαιδευτικούς τους ίδιους, έχουμε ακούσει και γονείς και παιδιά και βεβαίως έχει δεκτή και εισηγήσεις από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις τόσο της Τεχνικής εκπαίδευσης όσο και της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Είμαστε τώρα στη διαδικασία αυτού του διαλόγου», συμπλήρωσε. Όπως είπε, θα έχουν τις επόμενες μέρες και εισηγήσεις από τους οργανωμένους γονείς και στη συνέχεια, θα δουν πού χρειάζονται αναπροσαρμογές, τυχών βελτιωτικές αλλαγές.
 
«Αλλά θα επαναλάβω ότι δεν πρόκειται και θα ήταν ολέθριο σφάλμα το Υπουργείο και το εκπαιδευτικό σύστημα να συνεχίσει να ασχολείται με μια τμηματική εξέταση την ώρα που έχουμε πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία αφορούν την ποιότητα του δημόσιου σχολείου, την ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών, την προστασία του σχολείου από φαινόμενα, τα οποία δυστυχώς παράγει η σημερινή κοινωνία», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση ότι οι εξετάσεις τετραμήνων παραμένουν, ο κ. Προδρόμου διερωτήθηκε «ποιός έθεσε το ερώτημα αυτό» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ερώτημα.
 
«Έχουν γίνει αυτές οι συζητήσεις τα προηγούμενα χρόνια και θα ήταν χρήσιμο στην Κύπρο να διδαχθούμε, για παράδειγμα, από την πολύ σημαντική αλλαγή που έγινε στον τρόπο επιλογής των εκπαιδευτικών που επιτέλους μετά από δεκαετίες υιοθετήσαμε το αυτονόητο, αξιοκρατική επιλογή των εκπαιδευτικών και βεβαίως, εκεί η μέθοδος της αξιοκρατίας και αυτό νομίζω πρέπει να διδάξει όλους είναι οι εξετάσεις. Αλλά πρέπει να διδαχθούμε από το ότι για δεκαετίες συζητούσαμε και τελικά το κάναμε με μεγάλη καθυστέρηση. Δεν ωφελεί να συζητάμε συνέχεια τα ίδια πράγματα. Έχουν γίνει συζητήσεις, διεξοδικά. Έχουν εκφραστεί απόψεις. Είναι σεβαστό το ότι όλοι έχουν άποψη και κάποιοι διαφορετικές απόψεις και έχουν ληφθεί αποφάσεις από την Κυβέρνηση, από την Βουλή», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχουν για την άλλη εβδομάδα προγραμματισμένες συναντήσεις για το θέμα των τετραμήνων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι έχουν συνάντηση με τους οργανωμένους γονείς και πρόσθεσε ότι θα γίνουν και νέες συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις «και το συντομότερο δε θα μας πάρει πολλές μέρες, θα καταλήξουμε».
 
«Πολλές από αυτές τις εισηγήσεις, μπορώ να σας πω από τώρα, ότι κρίνεται ότι είναι χρήσιμο να γίνουν αποδεκτές και θα δούμε πως αναπροσαρμόζουμε τη διαδικασία. Επαναλαμβάνω επειδή πρέπει να ασχοληθούμε πολύ περισσότερο με το υπόλοιπο, αν θέλετε, και της αξιολόγησης αλλά και της πραγματικότητας που είναι η παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου. Είναι αντιπερισπασμός το να ασχολούμαστε με μια τμηματική εξέταση τόσο πολύ, δίνοντας οι ίδιοι το μήνυμα ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι οι εξετάσεις. Όχι, άλλα πράγματα μας ενδιαφέρουν. Αυτό που κάνουν αυτή την στιγμή μου μιλάμε όλα τα παιδιά της Κύπρου μαζί με τους εκπαιδευτικούς μέσα στα σχολεία. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί για να εφαρμόσουν τα νέα, σύγχρονα, αλλά και απαιτητικά αναλυτικά προγράμματα. Τι δυσκολίες μπορεί να έχουν τα παιδιά και τι προβλήματα μπορεί  να μεταφέρονται μέσα στο σχολείο από την ευρύτερη κοινωνία», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1524