Προδρόμου: Η αναβολή ψήφισης των Κανονισμών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων


Το Υπουργείο Παιδείας,Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κατέθεσε στη Βουλή πρόταση αναθεώρησης των Κανονισμών της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζονται σε περιπτώσεις επιδημίας, όπως αυτή που γνωρίσαμε, κάποιες  έκτακτες συνέπειες και να διασφαλιστούν οι μαθητές και οι μαθήτριες. Αυτή η εισήγηση για τροποποίηση των Κανονισμών έγινε μετά από συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοση Διατάγματος. Η τροποποίηση αυτή καλύπτει μόνο έκτακτες συνθήκες, σε περίπτώση επιδημίας, φυσικής καταστροφής και εμπόλεμης κατάστασης.

Η τροποποίηση των Κανονισμών δεν φέρνει κάτι καινούριο. Είναι απαραίτητη προκειμένου να εφαρμοστούν ρυθμίσεις, οι οποίες εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση και έχουν κατ’επανάληψη συζητηθεί με τους ενδιαφερόμενους και ιδιαίτερα με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την προστασία των μαθητών και οι μαθητριών από στασιμότητα, τη ρύθμιση της αξιολόγησής τους κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες, χωρίς εξετάσεις κ.ά. Πρόκειται ακόμα για ρυθμίσεις που προστατεύουν και τους εκπαιδευτικούς από τυχόν μηχανική εφαρμογή των υφιστάμενων Κανονισμών που προβλέπουν π.χ. για τη Δημοτική Εκπαίδευση την αναπλήρωση του χαμένου χρόνου διδασκαλίας «εξ ολοκλήρου»– δηλαδή του διμήνου μεταξύ 13 Μαρτίου και 21 Μαϊου. Η τροποποίηση των Κανονισμών είναι επίσης απαραίτητη για να γίνουν οι εργασίες απόλυσης των τελειόφοιτων των Λυκείων και Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών.

Η αναβολή της ψήφισής τους από τη Βουλή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων σε αυτό το κρίσιμο διάστημα στο τέλος του χρόνου.

 

Η απόπειρα όμως κάποιων να δώσουν και πολιτικο-κομματικές διαστάσεις στο όλο ζήτημα είναι εξαιρετικά ατυχής και δείχνει αδυναμία να κατανοήσουν την κρισιμότητα των διαδικασιών για τους μαθητές/μαθήτριες και για τους γονείς.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1387