Για στελέχωση και προετοιμασία των σχολείων συζήτησαν ΥΠΠΑΝ και ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ


«Θετική εξέλιξη.η ψήφιση των Κανονισμών για τα τετράμηνα από Ολομέλεια»

Θέματα που αφορούν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, συζήτησαν ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, σε συνάντησης τους την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι είχε σήμερα συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, με την ηγεσία των εκπαιδευτικών της Δημοτικής, της Μέσης και της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, κατά την οποία έγινε μια ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων και την προετοιμασία, την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και όλων των ετοιμασιών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία σχολική χρονιά, βεβαίως, θα ξεκινήσει αναλόγως των εξελίξεων στον επόμενο μήνα.

«Στο Υπουργείο Παιδείας έχουμε κάνει το σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις περιπτώσεις. Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων για την στελέχωση και την προετοιμασία των σχολείων. Συζητήσαμε για την κάθε βαθμίδα χωριστά διάφορες προετοιμασίες και προσαρμογές που πρέπει να γίνουν για τη νέα σχολική χρονιά, την προετοιμασία που κάνουμε για να αναπτύξει το σχολείο μια πρόσθετη, πέραν του ωρολόγιού προγράμματος επιμόρφωσης σε διάφορα θέματα, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία», πρόσθεσε. Ο κ. Προδρόμου είπε, επιπρόσθετα, ότι συζήτησαν για θέματα, τα οποία έχουν κατά καιρούς θέση οι οργανώσεις και βεβαίως ο διάλογος θα συνεχιστεί.

«Θα είμαστε σε επικοινωνία και σε επαφή, γιατί, όπως έχουμε πει, τα επιδημιολογικά  δεδομένα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν. Θέλω να ευχαριστήσω τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Έχουμε σημειώσει κάποια θέματα τα οποία εγείρουν και για τα οποία χρειάζονται να δοθούν απαντήσεις. Και βεβαίως θα επανέλθουμε. Στις επόμενες ημέρες θα έχουμε ανάλογες συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των οργανωμένων γονέων, με τις Συνομοσπονδίες Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης, Δημοτικής και Προδημοτικής», σημείωσε.
 
Εισδοχή στα Πανεπιστήμια με GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις
 
Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα της εισδοχής στα Πανεπιστήμια με GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις, ο κ. Προδρόμου είπε ότι για το Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

«Μια εξέλιξη που είναι πολιτική της Κυβέρνησης και η οποία μπορεί να καλύψει αυτή τη συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια είναι η δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια. Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι εκεί, να εγκριθεί. Τα Πανεπιστήμια που σίγουρα πρέπει να έχουν ενδιαφέρον να αναπτύξουν και αγγλόφωνα, ξενόγλωσσα προγράμματα, πρέπει να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό με διαφανείς διαδικασίες και όταν υπάρχουν ξενόγλωσσα προγράμματα και θα μπορούν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές, συμβάλλοντας και τα δημόσια πανεπιστήμια σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται με επιτυχία για να κάνουμε την Κύπρο περιφερειακό διεθνές κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αλλά και να δώσουν την ευκαιρία σε όσους θα ήθελαν να διεκδικήσουν θέσεις πανεπιστημιακές με ξενόγλωσσα προσόντα», πρόσθεσε.

Αντιπρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ  

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Παντελής Νικολαΐδης, σε παρέμβαση του για το θέμα της εισδοχής στα Πανεπιστήμια με GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις είπε ότι κάλεσαν τον Υπουργό Παιδείας, από την στιγμή που τα Πανεπιστήμια δεν οικονομικά αυτόνομα, να ασκήσει την διακριτική του ευχέρεια και να σταματήσει την αυθαιρεσία από πλευράς των κρατικών Πανεπιστημίων.

Σημείωσε ότι υπάρχει η αδιάβλητη διαδικασία των Παγκυπρίων Εξετάσεων και μόνο δια αυτής μπορούν να εισέλθουν φοιτητές στα Πανεπιστήμια, και κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να παρέμβει και να σταματήσει αυτή η αυθαιρεσία. Σε ερώτηση ότι το Πανεπιστήμιο επικαλείται την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι κανένας Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί να καθορίσει τον τρόπο εισδοχής.

«Το θέμα είναι πολιτικό, άπτεται της πολιτείας, για αυτό καλέσαμε τον Υπουργό να παρέμβει. Το Πανεπιστήμιο από την στιγμή που δεν είναι οικονομικά αυτόνομο δεν έχει κανένα δικαίωμα», πρόσθεσε.  

"Θετική εξέλιξη.η ψήφιση των Κανονισμών για τα τετράμηνα από Ολομέλεια

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κληθείς να σχολιάσει την ψήφιση των Κανονισμών για τα τετράμηνα από την Ολομέλεια της Βουλής, είπε ότι είναι μια θετική εξέλιξη.

«Η τροποποίηση στους κανονισμούς έγινε μετά την εμπειρία της περσινής πρώτης εφαρμογής των τετράμηνων και οι εισηγήσεις νομίζω ήταν ομόφωνες. Το γενικό πνεύμα είναι η εφαρμογή των εισηγήσεων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ, και των γονέων. Του χρόνου θα οργανωθεί καλύτερα η σχολική χρονιά για την Α΄ και Β΄ Λυκείου που θα έχουν εξετάσεις τετραμήνου, διότι το τετράμηνο θα λήξη μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπου θα γίνουν και οι εξετάσεις. Από την αρχή του χρόνου, τώρα θα ξέρουμε για να οργανωθεί η λειτουργία των σχολείων, να οργανωθούν οι εκπαιδευτικοί, οι διευθύνσεις των σχολείων θα ξέρουν και τα παιδιά, οι μαθητές και μαθήτριες καθαρά τις νέες διαδικασίες», σημείωσε.

Όπως είπε, «είμαι βέβαιος ότι φέτος θα αποφύγουμε αυτό που, δυστυχώς, έγινε πέρσι , λόγω της αβεβαιότητας, της αναβλητικότητας».

«Πράγματι είχαν συσσωρευτεί γραπτές εξετάσεις, διαγωνίσματα το μήνα Νοέμβριο, αμέσως μετά ήταν τα τετράμηνα. Φέτος δεν θα υπάρξει αυτό το άγχος. Ελπίζω να  το επιτρέψουν και οι συνθήκες οι υγειονομικές για να μην προστεθεί μια άλλη αρρυθμία στα σχολεία. Όμως, με την ψήφιση αυτή, για την οποία ευχαριστούμε την Βουλή, τώρα θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την χρονιά, γνωρίζοντας από την αρχή πως να προγραμματιστούμε», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου) 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1809