Προδρόμου για αποχή μαθητών: Δεν έχει νόημα να χάνουμε μαθήματα ειδικά αυτή τη χρονιά


«Δεν μπορώ  εκεί που υπάρχει υποχρέωση για μάσκα σε κλειστούς χώρους, στη Μέση Εκπαίδευση, να μιλήσω ούτε για χαλαρώσεις ούτε για κάτι διαφορετικό. Ακολουθούμε τις συστάσεις και τις οδηγίες των Ιατρικών Υπηρεσιών».

«Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να φοράμε μάσκα. Αυτό το ξέρουμε και το ομολογούμε όλοι. Όμως δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς θα είναι χρήσιμο, από την ώρα που κρίνεται απαραίτητη η χρήση μάσκας, να συνεχίσουμε να το συζητάμε. Πρέπει να κάνουμε υπομονή, να τηρήσουμε τους κανόνες, έως ότου δοθεί κάποια ιατρικά έγκυρη λύση, με κάποιο εμβόλιο, ούτως ώστε να απομακρυνθεί ο μεγάλος κίνδυνος».

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν αναφορικά με τη χρήση μάσκας από τους μαθητές και την αποχή μαθητών από τα μαθήματά τους.

Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες για τις συνθήκες στις τάξεις με την υψηλή θερμοκρασία, ο ΥΠΠΑΝ ανέφερε ότι είναι επίσης κοινή ομολογία πως πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες και γι’ αυτό αποφασίσαμε και προχωράμε για να εξασφαλίσουμε κλιματισμό στα σχολεία μας. Αυτές οι αποφάσεις κοινοποιήθηκαν και συζητήθηκαν και σε πρόσφατη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των μαθητών. Επομένως, είναι ενήμεροι ότι τώρα και σε αντίθεση με άλλες εποχές, το ΥΠΠΑΝ προχωρά για να εξασφαλίσουμε κλιματισμό στα σχολεία. Προκαλεί επομένως απορία ότι τώρα αποφασίζουν να οργανώσουν διαμαρτυρία.

Πρόσθεσε ότι «Δεν έχει νόημα να χάνουμε μαθήματα ειδικά αυτή τη χρονιά, διεκδικώντας τελικά να γίνεται μάθημα. Κάνω έκκληση και στους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να μη θυσιάζουν τη μάθηση και την εκπαίδευσή τους».

Σε πρόσθετη ερώτηση αν τίθεται θέμα χαλάρωσης των μέτρων για τους μαθητές, όπως έγινε με τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Προδρόμου είπε: «Όσον αφορά τις μάσκες έχω δει και σε αυτό εδώ το σχολείο και στο Γαλλοκυπριακό ακόμα και μικρότερα παιδιά για τα οποία δεν είναι υποχρεωτική  η χρήση μάσκας, να τη χρησιμοποιούν. Αυτό συμβαίνει όπως είδα τις προηγούμενες μέρες και σε δημόσια σχολεία. Θέλω εδώ να υπενθυμίσω ότι η  συμβουλή που έδωσε η συμβουλευτική ομάδα των ειδικών επιστημόνων ήταν ότι η μάσκα δεν είναι μεν υποχρεωτική στη Δημοτική Εκπαίδευση, αλλά συστήνεται ένθερμα. Δεν μπορώ όμως εκεί που υπάρχει υποχρέωση για μάσκα σε κλειστούς χώρους, στη Μέση Εκπαίδευση, να μιλήσω ούτε για χαλαρώσεις ούτε για κάτι διαφορετικό. Ακολουθούμε τις συστάσεις και τις οδηγίες των Ιατρικών Υπηρεσιών. Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα φτιάχνονται από τους ειδικούς και τα εφαρμόζουμε.

Βλέπουμε στην πράξη και σε αυτά τα σχολεία που επισκέφθηκα σήμερα, αλλά και σε δημόσια σχολεία που επισκέφθηκα τις προηγούμενες μέρες, ότι τα πράγματα εξελίσσονται πολύ ομαλά. Το ότι κάποιοι κάπου μπορεί να διαμαρτύρονται δεν μας αποπροσανατολίζει από το βασικό στόχο μας που είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα σε κανόνες υγειονομικής προστασίας.

Δεν θα διαιωνίσουμε αυτή τη συζήτηση

Σε ερώτηση αναφορικά με το αίτημα των μαθητών να αναβληθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, επειδή δεν θα προλάβουν να καλύψουν την ύλη, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι:  «Δεν θα διαιωνίσουμε αυτή τη συζήτηση που έγινε κατά κόρον και εξαντλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει νομοθεσία και υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν και από τη Βουλή. Σε αυτή τη βάση λειτουργούμε και φυσικά το Υπουργείο Παιδείας και όλα τα στελέχη, στη Μέση Γενική και τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, οι επιθεωρητές και μέσα στα σχολεία, διασφαλίζουμε ότι υπάρχει συνεχής προσαρμογή, όταν χρειάζεται, του τι θα εξετασθεί στη βάση του τι έχει διδαχθεί, όπως και του τι θα διδάσκεται στη βάση του διαθέσιμου διδακτικού χρόνου. Αν απόδειξη χρειάζεται, αυτή δόθηκε με τη διεξαγωγή των τελευταίων Παγκύπριων Εξετάσεων, οι οποίες εκτυλίχθηκαν πολύ ομαλά και με προσαρμογή στα δεδομένα που υπήρχαν»

.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1845