Έτσι θα προσαρμοστούν και θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε συνθήκες πανδημίας


Προδρόμου: Υπάρχουν οδηγίες για την αξιοποίηση έτοιμων βιντεογραφημένων μαθημάτων από την ψηφιακή τράπεζα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, μετά από συμφωνία που έχουμε κάνει με την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.

Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου  αναφέρθηκε στην προσαρμογή και λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

Σχετικά επισήμανε: «Όσον αφορά στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα δίνονται σήμερα οδηγίες στα σχολεία για προσαρμογή των όσων προβλέπονται στις βασικές εγκυκλίους.

Εξυπακούεται ότι η προσοχή μας όλη, μαζί με την υγειονομική προστασία των μαθητών και μαθητριών, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολείων γενικότερα, είναι να παρέχουμε στα παιδιά εκπαίδευση, σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου.

Το σχολείο θα μεριμνήσει ούτως ώστε να μη θυματοποιηθεί όποιο παιδί τυχόν ασθενήσει ή τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό για σκοπούς προστασίας.

Διακρίνονται λοιπόν, στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, τρεις περιπτώσεις, με διαφορετικές λύσεις αναλόγως της εκπαιδευτικής βαθμίδας.  Με συνδυασμό πάντοτε ασύγχρονης και σύγχρονης εκπαίδευσης, με εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Υπάρχουν λοιπόν διαφορετικές λύσεις εάν βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και άρα απουσιάζουν από την τάξη μερικά παιδιά και διαφορετικές λύσεις εάν απουσιάζει ένα ολόκληρο τμήμα

Διευκρινίζεται ότι δίνονται σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες στα σχολεία για το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν και για το πώς το σχολείο θα εκπληρώσει την υποχρέωση του σε οποιοδήποτε παιδί χρειαστεί να μείνει στο σπίτι.

Συγκεκριμένα,

-Υπάρχουν οδηγίες για την αξιοποίηση έτοιμων βιντεογραφημένων μαθημάτων από την ψηφιακή τράπεζα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, μετά από συμφωνία που έχουμε κάνει με την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα και θα χρησιμοποιείται εκεί όπου έχει αξιολογηθεί από το ΥΠΠΑΝ και συμπίπτει με το Αναλυτικό Πρόγραμμα. Καλύπτεται έτσι ένα μεγάλο μέρος του Προγράμματος.

Συνεχίζεται η παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων εκπαιδευτικού περιεχομένου από το ΥΠΠΑΝ, κυρίως για την Προδημοτική και τον Α’ κύκλο της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

- Από την πλευρά του ΥΠΠΑΝ συνεχίζεται η αναβάθμιση της σύνδεσης στο διαδίκτυο για όλα τα σχολεία την οποία μας εξασφαλίζει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ). Πολλά σχολεία είναι ήδη έτοιμα.

Για σκοπούς επιτάχυνσης της διαδικασίας έχει γίνει συμφωνία και ανατέθηκε στην ΑΤΗΚ και το έργο της προσαρμογής της εσωτερικής δικτύωσης, διότι διαφορετικά την ευθύνη για το εσωτερικό δίκτυο θα την είχε ξεχωριστά για κάθε σχολείο η Σχολική Εφορεία και θα ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία.

Έχει γίνει επίσης συμφωνία και το ΥΠΠΑΝ προμηθεύεται συνδρομητικά πακέτα παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο για να διατεθούν, όπως και την προηγούμενη σχολική χρονιά σε όσους μαθητές και μαθήτριες τα χρειάζονται.

- Επιπρόσθετα, συνεχίζεται το πρόγραμμα προμήθειας ηλεκτρονικών συσκευών και -προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα οξύ πρόβλημα διαθεσιμότητας στην αγορά, που παρατηρείται τόσο εδώ όσο και διεθνώς- γίνονται ήδη ενέργειες για να προμηθευτούμε συσκευές κατάλληλες αλλά με ελαφρά διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές.

Σκοπός είναι όλα τα σχολεία να μπορούν να λειτουργήσουν στον βαθμό που θα χρειαστεί, με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

- Συνεχίζονται, επίσης, τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στην Ηλεκτρονική Εκπαίδευση και τα Ψηφιακά Μέσα σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

Θέλω με την ευκαιρία να απευθύνω έκκληση σε όσους εκπαιδευτικούς τυχόν δεν είναι ακόμα αρκετά εξοικειωμένοι ή δεν είχαν την επιμόρφωση που χρειάζεται για να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία να αποταθούν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια ούτως ώστε να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί σε θέση να αξιοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία από την οποία περιμένουμε να μας εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχεια και την πληρότητα της διδασκαλίας.

Έκκληση απευθύνεται επίσης στους γονείς/κηδεμόνες ειδικά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου να παραλάβουν τους κωδικούς για ένταξη και συμμετοχή των παιδιών τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης, θα ήθελα να απευθυνθώ στους γονείς/κηδεμόνες ενημερώνοντάς τους ότι όλοι οι μαθητές και μαθήτριες έχουν παραλάβει κωδικούς για συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση και είναι δική τους ευθύνη να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταχθούν στα προγράμματα εξ αποστάσεως που μπορεί να λειτουργήσουν. Σε αυτό το σημείο ξεκαθαρίζεται ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θεωρείται κανονική εκπαιδευτική διαδικασία και καταγράφονται τυχόν απουσίες και εκεί όπου αυτό εφαρμόζεται οι μαθητές και μαθήτριες αξιολογούνται και για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Ενημερώνεσθε, τέλος, ότι είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει και το συμπληρωματικό επιμορφωτικό πρόγραμμα που θα προσφέρεται σε προαιρετική βάση, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, πέραν του Ωρολογίου Προγράμματος, με θεματολογία σε κοινωνικά θέματα και άλλη χρήσιμη επιμόρφωση», ανέφερε κλείνοντας ο Υπουργός Παιδείας.

 

 

 

 

 

 

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


7901