Προδρόμου: Η εκπαιδευτική κοινότητα περνά σε ψηφιακή λειτουργία


Πως θα λειτουργεί το Μηχανογραφικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Δημόσιας Παιδείας και ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται ηλεκτρονικά 

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου παρέθεσε σήμερα, στο Υπουργείο, συνέντευξη Τύπου για το Μηχανογραφικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Δημόσιας Παιδείας. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου όσον αφορά στο Μηχανογραφικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Δημόσιας Παιδείας ανέφερε: «Στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό και μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) προχωρά στην εγκατάσταση Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης των σχολείων.

Έχει προκηρυχθεί πανευρωπαϊκός διαγωνισμός προσφορών για το έργο με προϋπολογισμό €25.335.000 + ΦΠΑ, δηλαδή μια επένδυση €27,8 εκατ.

Ο διαγωνισμός αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία ενός προηγμένου και ολιστικού συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια κυπριακή εκπαίδευση.

Σκοπός είναι να διαθέτουμε στην καθημερινότητα εύχρηστα εργαλεία με τα οποία γονείς, μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, διοικήσεις σχολικών μονάδων και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση μέσω Διαδικτύου σε όλες τις υπηρεσίες της λειτουργίας των σχολείων.

Η εκπαιδευτική κοινότητα περνά σε ψηφιακή λειτουργία.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε:

-       άμεση ενημέρωση για όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα και

-       ηλεκτρονική υποβολή όλων των αιτήσεων, δικαιολογητικών κ.ο.κ.

-       πρόσβαση με κάθε τύπου ηλεκτρονικές συσκευές, δηλαδή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες, έξυπνες τηλεφωνικές συσκευές κ.ά.

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις υπηρεσίες που θα παρέχονται ηλεκτρονικά:

-       Οι μαθητές/μαθήτριες θα έχουν πρόσβαση ηλεκτρονικά στο Σχολικό Πρόγραμμα, το βαθμολόγιο, το πρόγραμμα διαγωνισμάτων και εξετάσεων, στη διοργάνωση εκδρομών και επισκέψεων και τη λειτουργία ομίλων, σε πειθαρχικά ζητήματα και διαδικασίες, σε κάθε είδους αιτήσεις που χρειάζεται να υποβάλουν κ.λπ.

-       Οι γονείς θα μπορούν να χειριστούν ηλεκτρονικά θέματα εγγραφής/μετεγγραφής των παιδιών τους, οικονομικές συναλλαγές με το σχολείο, κάθε είδους αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων οικονομικής στήριξης, σίτισης κ.ά.  Επίσης, οι γονείς θα έχουν άμεση και πλήρη ενημέρωση ηλεκτρονικά όσον αφορά αποτελέσματα εξετάσεων, ασκήσεις, διαγωνίσματα κ.λπ.

-       Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το διαδραστικό βαθμολόγιο, το παρουσιολόγιο μαθητών σε πραγματικό χρόνο.

-       Θα μπορούν ηλεκτρονικά να υποβάλλουν αιτήσεις για άδειες και να χειρίζονται θέματα απουσίας, τοποθετήσεων, μετακινήσεων και ενστάσεων.

Με ηλεκτρονική διαδικασία θα μπορούν επίσης να αναφέρουν στο Υπουργείο προβλήματα ή να υποβάλουν αιτήματα υλικοτεχνικής υποδομής.

-       Το Υπουργείο εισάγει την ηλεκτρονική διοίκηση των σχολικών μονάδων.  Έτσι θα έχουμε άμεση και αποτελεσματική παρακολούθηση της σχολικής υποδομής.  Θα χειρίζεται ηλεκτρονικά το παρουσιολόγιο του προσωπικού.  Θα διαχειρίζεται άμεσα και αποτελεσματικά τον εξοπλισμό.  Σε ηλεκτρονική μορφή θα παραλαμβάνει και θα χειρίζεται αιτήματα των εκπαιδευτικών, όπως και τα αιτήματα προς τα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας.

-       Οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα διαθέτουν άμεσα τα στατιστικά στοιχεία για όλα τα σχολεία.  Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνεται χειρισμός των απουσιών, θεμάτων παραβατικότητας, αλλά και να αναλύονται τάσεις μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού, σχετικά με τα μαθησιακά αποτελέσματα ή ακόμα και δημογραφικά στοιχεία.

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες για το Διαγωνισμό μπορούν να μελετήσουν τα σχετικά έγγραφα στο http://www.eprocurement.gov.cy

Το έργο, με την επωνυμία «Σύστημα Υπηρεσιών Υποστήριξης» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προθεσμία του Διαγωνισμού είναι 45 ημέρες, μέχρι την 18η Δεκεμβρίου 2020 και το όλο έργο θα ολοκληρωθεί το 2023» σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1948