Αυτούσια η επιστολή Προδρόμου για επαναπροσδιορισμό και προσαρμογή των αργιών Χριστουγέννων/Πάσχα


«Παρακαλώ να υποβάλετε απόψεις για την προτεινόμενη τροποποίηση των Κανονισμών σχετικά με την εξασφάλιση δυνατότητας για τον επαναπροσδιορισμό και την προσαρμογή των αργιών Χριστουγέννων/Πάσχα» 

«Παρακαλώ να υποβάλετε απόψεις για την προτεινόμενη τροποποίηση των Κανονισμών σχετικά με την εξασφάλιση δυνατότητας για τον επαναπροσδιορισμό και την προσαρμογή των αργιών Χριστουγέννων/Πάσχα αναλόγως των αναγκών που μπορεί να διαμορφωθούν σε έκτακτες συνθήκες, όπως η πανδημία. Επισυνάπτεται η σχετική πρόταση που έχει ετοιμασθεί».

Αυτή την έκκληση απευθύνει υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου με επιστολή του στις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Ο κ. Προδρόμου καλεί επίσης τις εκπαιδευτικές οργανώσεις με αφορμή δημόσια συζήτηση που έχει γίνει αυτές τις ημέρες σχετικά με τις σχολικές αργίες, εάν έχουν κάποιες εισηγήσεις, να τις υποβάλουν για να τις εξετάσουν μέσα από διάλογο.

Αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Προδρόμου:

 «Ως γνωστόν, κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς η λειτουργία των σχολείων επηρεάζεται από τα μέτρα υγειονομικής προστασίας έναντι της πανδημίας και σε αρκετές περιπτώσεις όταν επιβάλλεται προσωρινή αναστολή της φυσικής παρουσίας, η φοίτηση εξασφαλίζεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι μετά την τροποποίηση των Κανονισμών που έχει εγκριθεί, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ισοδυναμεί με συμβατική φοίτηση.

Εντούτοις, δεν μπορεί να αποκλειστεί σε ορισμένες περιπτώσεις το ενδεχόμενο να σημειωθούν κάποια κενά ή ελλείψεις. Ενώ είναι γνωστή και η θέση που διατυπώνεται από αριθμό γονέων ότι με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, η οποία δεν ισχύει πάντοτε ομοιόμορφα σε όλα τα σχολεία, μπορεί να προκύπτουν ζητήματα ως προς την αποτελεσματικότητα και τα μαθησιακά αποτελέσματα. Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής η λειτουργία των σχολείων δεν έχει διαταραχθεί από την πανδημία σε βαθμό που να χρειάζονται κάποια ιδιαίτερα μέτρα. Ωστόσο, σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τι θα προκύψει ως ανάγκη για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς.

Γι’ αυτούς τους λόγους, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) έχει εξετάσει μια σειρά μέτρων μέσω των οποίων θα μπορεί εάν υπάρξει ανάγκη να αντιμετωπισθούν τέτοια προβλήματα και να υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρώσουμε στα σχολεία διδακτικό χρόνο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι και στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς είχαμε
συνεργαστεί και είχε καταστεί δυνατό, μέσω της παράτασης της φοίτησης και της διδασκαλίας κατά την τελευταία περίοδο του έτους -στο πλαίσιο πάντα της προβλεπόμενης διάρκειας της σχολικής χρονιάς- να συμπληρωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι δείκτες επάρκειας, σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα, ιδιαίτερα όπως αυτό καταγράφηκε για τους τελειόφοιτους εν όψει των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Το ίδιο μπορεί να γίνει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για τη λειτουργία των σχολείων, το ΥΠΠΑΝ έχει σχεδιασμό ούτως ώστε πρώτον, να παρακολουθείται και να καταγράφεται συνεχώς η πρόοδος της διδασκαλίας σε σχέση με το Αναλυτικό Πρόγραμμα και, δεύτερο, εκεί όπου θα υπάρξει ανάγκη, να εφαρμοστούν μέτρα για την αναπλήρωση διδακτικού χρόνου.

Για την παρακολούθηση της προόδου της διδασκαλίας στα σχολεία έχει ενεργοποιηθεί μηχανισμός αξιοποιώντας τις επιθεωρήσεις σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Στη βάση αυτής της καταγραφής και αναλόγως των διαπιστώσεων, θα ληφθούν εν ευθέτω χρόνω αποφάσεις με γνώμονα δυο κριτήρια, τα οποία για το Υπουργείο έχουν την ίδια βαρύτητα:

α) την αξιοπιστία της εκπαίδευσης της οποίας θα τύχουν οι μαθητές/τριες, μέσα στις έκτακτες συνθήκες, σε σχέση με τους δείκτες επάρκειας, σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα όσον αφορά τους τελειόφοιτους, και το Απολυτήριο Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, και

(β) να μην υπάρξει δυσμενής μεταχείριση οποιοσδήποτε ομάδας μαθητών/τριών εξαιτίας των ιδιαζουσών συνθηκών της πανδημίας και των όποιων τοπικών συγκυριών,

Στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνουμε προκειμένου να μπορέσουμε να απαμβλύνουμε τυχόν συνέπειες της πανδημίας ως προς τη διδασκαλία, το ΥΠΠΑΝ εξετάζει και ορισμένα άλλα μέτρα που θα μπορούσε να υιοθετηθούν, εάν παραστεί ανάγκη, προκειμένου να αναπληρωθούν γενικές ή κατά τόπους απώλειες διδακτικού χρόνου.

Συγκεκριμένα, αναλόγως της κατάστασης που θα διαμορφωθεί μπορεί να εφαρμοσθούν τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Παράταση της φοίτησης και διδασκαλίας προς το τέλος και εντός των πλαισίων της σχολικής χρονιάς, με ανάλογη αναδιοργάνωση του χρονοδιαγράμματος των εξετάσεων, εκεί όπου αυτό εφαρμόζεται (Λύκειο/Τεχνικές Σχολές).
  2. Αναπροσαρμογή των αργιών των Χριστουγέννων ή/και του Πάσχα, σύμφωνα με πρόταση που προωθείται και επισυνάπτεται (η ίδια αυτή πρόταση είχε συζητηθεί και στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, αλλά τελικά δεν παρέστη ανάγκη να εφαρμοστεί).
  3.  Εξασφάλιση πρόσθετων ωρών διδασκαλίας, πέραν του Ωρολογίου Προγράμματος, με υπερωριακή απασχόληση των εκπαιδευτικών, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σχολείων/τμημάτων (αναλόγως της καταγραφής που θα γίνει).

Τα πιο πάνω μέτρα μπορεί να αποφασιστούν και να ισχύσουν είτε γενικά είτε σε μεμονωμένες περιπτώσεις σχολείων, αναλόγως των δεδομένων που θα διαμορφωθούν μέχρι την αρχή του δευτέρου τετράμηνου.

Το ΥΠΠΑΝ θα μεριμνήσει ούτως ώστε να αναπληρωθούν τυχόν κενά που θα δημιουργηθούν από τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και τα παιδιά θα τύχουν της εκπαίδευσης που οφείλει να τους παρέχει η πολιτεία. Μέσα από προσαρμοσμένες δράσεις και με τη συνεργασία όλων, θα καταφέρουμε να απαλείψουμε τις δυσμενείς επιδράσεις της πανδημίας.

Παρακαλώ να υποβάλετε απόψεις για την προτεινόμενη τροποποίηση των Κανονισμών σχετικά με την εξασφάλιση δυνατότητας για τον επαναπροσδιορισμό και την προσαρμογή των αργιών Χριστουγέννων/Πάσχα αναλόγως των αναγκών που μπορεί να διαμορφωθούν σε έκτακτες συνθήκες, όπως η πανδημία. Επισυνάπτεται η σχετική πρόταση που έχει ετοιμασθεί.

Όσον αφορά δημόσια συζήτηση που έχει γίνει αυτές τις ημέρες σχετικά με τις σχολικές αργίες, παρακαλώ εάν έχετε κάποιες εισηγήσεις, να υποβληθούν για να τις εξετάσουμε μέσα από διάλογο.

Είμαστε βέβαιοι ότι, με τη συνεργασία των διευθύνσεων των σχολείων και των εκπαιδευτικών, όπως και των γονέων/κηδεμόνων και μέσα από το εποπτικό έργο που πραγματοποιείται από τις επιθεωρήσεις, όχι μόνο θα κερδίσουμε και αυτή τη σχολική χρονιά, αλλά και θα διεξαχθούν όλες οι σχολικές εργασίες, η διδασκαλία, η αξιολόγηση - συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων τετράμηνων και των Παγκυπρίων - και ειδικά προγράμματα στήριξης/ενίσχυσης, σύμφωνα με τους ποιοτικούς στόχους που έχει και αναμένεται να εκπληρώσει το δημόσιο σχολείο. Ενώ, ταυτόχρονα, θα αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Πρόδρομος Προδρόμου

Υπουργός

Κοιν:

-Κύριο Χαράλαμπο Διονυσίου

Πρόεδρο Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμου Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

-Κύριο Σωτήρη Χριστοφή

Πρόεδρο Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης»

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1695