Τηλεδιάσκεψη Προδρόμου με τη Γραμματεία της ΟΛΤΕΚ


Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τη Γραμματεία της ΟΛΤΕΚ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης, από πλευράς Υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κύπρος Κυπριανού και ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Ηλίας Μαρκάτζιης.  

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε την ηγεσία της ΟΛΤΕΚ για τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαχείριση των σχολείων μέσα σε συνθήκες πανδημίας, τις σκέψεις που γίνονται ενόψει της νέας περιόδου μέτρων υγειονομικής προστασίας, μετά τη λήξη του Διατάγματος που ισχύει, όπως και για τους σχεδιασμούς και τις προεργασίες που γίνονται στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) για τη διαδικασία αξιολόγησης και των γραπτών εξετάσεων στο τέλος του πρώτου τετραμήνου.

Από την πλευρά της εκπαιδευτικής οργάνωσης, εκφράστηκαν απόψεις και εισηγήσεις σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνου, όπως και για άλλα θέματα, οι οποίες καταγράφηκαν και θα εξετασθούν. Καταγράφηκαν εισηγήσεις της ΟΛΤΕΚ σχετικά με τη διαδικασία καθορισμού της ύλης προς εξέταση και της θεματοθέτησης, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν ότι στην όλη διαδικασία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, το γεγονός ότι μέρος της διδασκαλίας έγινε σε κάποιες περιπτώσεις εξ αποστάσεως και ότι θα πρέπει να επικρατήσει ανάλογη λογική μετριασμού των δυσχερειών που αντιμετώπισαν οι μαθητές και μαθήτριες, κατά τη θεματοθέτηση και διεκπεραίωση της αξιολόγησης του πρώτου τετραμήνου. Συζητήθηκε επίσης το θέμα των ευπαθών ομάδων και της δυνατότητάς τους να εργάζονται με τηλεργασία, καθώς και της ειδικής άδειας που προβλέπεται.

Σχετικά με τις διαδικασίες διάγνωσης, ο Υπουργός επανέλαβε ότι, όπως είχε πληροφορήσει και σε προηγούμενη ενημέρωση, το ΥΠΠΑΝ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διεξαχθεί αριθμός διαγνωστικών ελέγχων ταχείας διεκπεραίωσης (rapid test) στο σχολικό πληθυσμό μέσα στην επόμενη περίοδο και ότι για το σκοπό αυτό διοργανώνεται ταχύρρυθμη επιμόρφωση για τους σχολικούς ιατρικούς επισκέπτες, προκειμένου να χειριστούν τους διαγνωστικούς ελέγχους που θα τεθούν στη διάθεση των σχολείων. Παράλληλα, συνεχίζεται καθημερινά το πρόγραμμα μοριακών διαγνωστικών ελέγχων που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας, ενώ η Ομάδα Διαχείρισης Περιστατικών COVID-19 που λειτουργεί στο Υπουργείο, συνεργάζεται στενά με την Ομάδα Ιχνηλάτησης.

Η ηγεσία των εκπαιδευτικών της Τεχνικής Εκπαίδευσης ενημερώθηκε ότι σύμφωνα και με πρόταση που οι ίδιοι είχαν καταθέσει στο παρελθόν, έχει ετοιμασθεί πρόταση που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση σχεδίου προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι εκπαιδευτικοί, με οικονομικά κίνητρα, για να χρησιμοποιούν το δικό τους εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, θα υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα στη βάση διαδικασίας που είναι διεθνώς γνωστή με την αγγλική ορολογία  B.Y.O.D. (Βring Υour Own Device) και θα προβλέπει οικονομική ενίσχυση εκπαιδευτικών που θα χρησιμοποιούν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση δική τους νεοαποκτηθείσα συσκευή. Με το πρόγραμμα αυτό το Υπουργείο επιδιώκει να ενθαρρύνει και να διευκολύνει περαιτέρω την τηλεκπαίδευση ως τον τρόπο με τον οποίο διατηρούμε την εκπαιδευτική διαδικασία για όσα παιδιά χρειάζεται να απουσιάσουν από το σχολείο.

Ο Υπουργός ζήτησε, επίσης, από την ΟΛΤΕΚ να υποβάλει προκαταρκτικές σκέψεις και εισηγήσεις, στη βάση και των διαβουλεύσεων που είχαν γίνει το χειμώνα του 2018, για να συνεχιστεί ένας δομημένος διάλογος για την υιοθέτηση ενός νέου Σχεδίου Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, ενώ τους ενημέρωσε, παράλληλα, ότι θα ξεκινήσει και ο διάλογος για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Αξιολόγησης Μαθητή/Μαθήτριας. Από την πλευρά της εκπαιδευτικής οργάνωσης ηγέρθη και το συνταξιοδοτικό θέμα για το οποίο βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση.

Συμφωνήθηκε, τέλος, να γίνει νέα συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού στο μεταξύ θα έχουν υιοθετηθεί αποφάσεις για την υγειονομική διαχείριση μέσα στην επόμενη περίοδο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










669