Τηλεδιάσκεψη Προδρόμου με τους Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης


*ΥΠΠΑΝ: Φέτος οι εξετάσεις τετραμήνου θα γίνουν στη βάση των εισηγήσεων της Συνομοσπονδίας και της ΟΕΛΜΕΚ

*Προβληματισμός από τους Γονείς σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων μέσα στις σημερινές συνθήκες με την αύξηση των κρουσμάτων στην κοινωνία.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τη Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης, από πλευράς Υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κύπρος Κυπριανού.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε την ηγεσία των οργανωμένων γονέων για τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαχείριση των σχολείων μέσα σε συνθήκες πανδημίας, τις σκέψεις που γίνονται ενόψει της νέας περιόδου μέτρων υγειονομικής προστασίας, μετά τη λήξη του Διατάγματος που ισχύει, όπως και για τους σχεδιασμούς και τις προεργασίες που γίνονται στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) για τη διαδικασία αξιολόγησης και των γραπτών εξετάσεων στο τέλος του πρώτου τετραμήνου.

Από την πλευρά της Συνομοσπονδίας εκφράστηκε προβληματισμός σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων μέσα στις σημερινές συνθήκες με την αύξηση των κρουσμάτων στην κοινωνία. Ο Υπουργός, αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στο Υπουργείο επεξήγησε τόσο τις διαδικασίες προστασίας όσο και χειρισμού των κρουσμάτων και των επαφών μεταξύ του σχολικού πληθυσμού, σημειώνοντας ότι η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων μέσα στον πληθυσμό των σχολείων παραμένει πολύ μικρότερη του γενικού μέσου όρου. Ενημέρωσε, επίσης, για τη συνεργασία μεταξύ ΥΠΠΑΝ και Υπουργείου Υγείας και την προετοιμασία που γίνεται με επιμόρφωση των σχολικών ιατρικών επισκεπτών προκειμένου να διενεργείται μεγάλος αριθμός διαγνωστικών ελέγχων ταχείας διεκπεραίωσης (rapid test) σε μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και σε άλλο προσωπικό των σχολείων.

Συζητήθηκαν, επίσης, επιφυλάξεις των γονέων σχετικά με τη διεξαγωγή της γραπτής αξιολόγησης στο τέλος του τετραμήνου. Ο Υπουργός, αφού υπενθύμισε ότι φέτος οι εξετάσεις τετραμήνου θα γίνουν στη βάση των εισηγήσεων της Συνομοσπονδίας και της ΟΕΛΜΕΚ που είχαν υιοθετηθεί και εγκριθεί από τη Βουλή πρόσφατα, επισήμανε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι να κερδίσουμε τη σχολική χρονιά για χάρη των παιδιών και στην προσπάθεια αυτή το σύστημα να είναι αξιόπιστο. Επεξήγησε, επίσης, τη διαδικασία καθορισμού της ύλης προς εξέταση και της θεματοθέτησης. Υπογραμμίσθηκε ότι στην όλη διαδικασία θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, το γεγονός ότι μέρος της διδασκαλίας έγινε σε κάποιες περιπτώσεις εξ αποστάσεως και ότι θα πρέπει να επικρατήσει ανάλογη λογική μετριασμού των δυσχερειών που αντιμετώπισαν οι μαθητές και μαθήτριες. Σημειώθηκε ότι εφ’ όσον υπάρχει η δυνατότητα θα πρέπει, ειδικά φέτος, να αποφύγουμε να επιφορτίσουμε μαθητές και μαθήτριες με εξετάσεις για το σύνολο της χρονιάς τον ερχόμενο Μάϊο.

Η Συνομοσπονδία ενημερώθηκε επίσης για πρόταση που θα καταθέσει το ΥΠΠΑΝ  στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εφαρμογή σχεδίου που θα ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς με οικονομικά κίνητρα για να χρησιμοποιούν το δικό τους εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, θα υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα στη βάση διαδικασίας που είναι διεθνώς γνωστή με την αγγλική ορολογία  B.Y.O.D. (Βring Υour Own Device) και θα προβλέπει οικονομική ενίσχυση εκπαιδευτικών που θα χρησιμοποιούν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση δική τους νεοαποκτηθείσα συσκευή. Με το πρόγραμμα αυτό το Υπουργείο επιδιώκει να ενθαρρύνει και να διευκολύνει περαιτέρω την τηλεκπαίδευση ως τον τρόπο με τον οποίο διατηρούμε την εκπαιδευτική διαδικασία για όσα παιδιά χρειάζεται να απουσιάσουν από το σχολείο.

Ενημερώθηκαν επίσης οι οργανωμένοι γονείς ότι το Υπουργείο ξεκινά δομημένο διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για την υιοθέτηση ενός νέου Σχεδίου Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, όπως επίσης και για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Αξιολόγησης Μαθητή/Μαθήτριας, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης που εφαρμόζεται.

Συμφωνήθηκε, τέλος, να γίνει νέα συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από τυχόν νέες αποφάσεις για την υγειονομική διαχείριση μέσα στην επόμενη περίοδο.

(Φωτογραφία αρχείου)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










812