Προδρόμου για TIMSS 2019: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα των μαθητών/τριών μας της Δ’ Δημοτικού και Β’ Γυμνασίου


*Ιστορικά είναι η πρώτη φορά που οι επιδόσεις των Κυπρίων στις Φυσικές Επιστήμες ξεπερνούν την κεντρική τιμή

*Σε όλες τις κατηγορίες οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έχουν επιδόσεις πολύ βελτιωμένες σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, πολύ πιο ψηλά σήμερα από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, από την μελέτη της Έκθεσης Αποτελεσμάτων της Έρευνας Διεθνών Τάσεων στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, TIMSS 2019. διότι όπως είπε, τα αποτελέσματα των μαθητών και μαθητριών μας της Δ’ Δημοτικού και της Β’ Γυμνασίου είναι πάρα πολύ καλά.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Προδρόμου επισήμανε τα εξής

Στην έρευνα συμμετέχουν 64 χώρες. Τόσο στα Μαθηματικά όσο και στις Φυσικές Επιστήμες οι επιδόσεις των Κυπρίων μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού ξεπερνούν την κεντρική τιμή της κλίμακας. Ιστορικά είναι η πρώτη φορά που οι επιδόσεις των Κυπρίων στις Φυσικές Επιστήμες ξεπερνούν την κεντρική τιμή. Ξεπέρασαν επίσης την κεντρική τιμή και οι επιδόσεις των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου στα Μαθηματικά.

*Σημειώνω με ικανοποίηση ότι σε όλες τις κατηγορίες οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έχουν επιδόσεις πολύ βελτιωμένες σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, πολύ πιο ψηλά σήμερα από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία.

Είναι εξαιρετικά αποτελέσματα που μάς γεμίζουν αισιοδοξία, αφού στο παρελθόν με ανησυχία βλέπαμε τα παιδιά από την Κύπρο να υστερούν σε διεθνείς συγκρίσεις. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους Κύπριους μαθητές και μαθήτριες να έχουν τις ίδιες επιδόσεις με τα παιδιά από χώρες όπως η Φινλανδία ή το Βέλγιο.

Θέλω και πρέπει να συγχαρώ τα παιδιά μας που συμμετείχαν στην έρευνα.

-          4.062 μαθητές/μαθήτριες της Δ’ Δημοτικού από 151 σχολεία (περίπου τα μισά σχολεία) και

-          3.521 μαθητές/μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου από 98 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης (σχεδόν όλα).

Συμμετείχαν παιδιά τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, κατ’ αναλογία.

Συγχαίρω βεβαίως και τους και τους εκπαιδευτικούς τους.

Και στο πρόσωπό τους, συγχαίρω όλους τους εκπαιδευτικούς μας.

Ευχαριστίες και συγχαρητήρια οφείλονται και στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Όχι μόνο γι’ αυτή την έρευνα και τα πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά και για όλο το έργο που κάνουν τόσα χρόνια και με έρευνες αυτού του τύπου, αλλά και γενικότερα στο πεδίο της εκπαιδευτικής έρευνας που στηρίζει το Υπουργείο και τις πολιτικές μας. Συγχαρητήρια στο ΚΕΕΑ και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Τα πολύ καλά αποτελέσματα, τα αναλύουμε και τα επεξεργαζόμαστε βέβαια και ως προς τα επιμέρους χαρακτηριστικά και έτσι προκύπτουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και για την ανάγκη περαιτέρω δράσεων. 

Εκφράζω όμως την ικανοποίησή μου σήμερα διότι φαίνεται και η θετική επίδραση του προγράμματος Μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουμε στην εκπαίδευση.

Αυτά τα αποτελέσματα και οι διεθνείς συγκρίσεις δείχνουν τη θετική επίδραση που έχουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησής μας. Για χρόνια τώρα προωθούνται και εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον εκπαιδευτικό τομέα και φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν.

Θα ήταν καλό τα αποτελέσματα αυτά να τα δουν και όσοι διαρκώς αμφισβητούν ή και αρνούνται τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και όσοι με μεγάλη ευκολία συνεχώς επικρίνουν τα σχολεία μας.

Όσο και αν τέτοιου είδους έρευνες και μετρήσεις είναι σχετικές, πάλι βλέπουμε ότι η μέση επίδοση των Κυπρίων μαθητών/τριών στα Μαθηματικά από 475 που ήταν το 1995 και 510 το 2003, βελτιώνεται σε 523 το 2015 και 532 σήμερα και καταλαβαίνουμε την πρόοδο που καταγράφεται.

Το ίδιο και στις Φυσικές Επιστήμες που από 450, πολύ κάτω από την κεντρική τιμή το 1995, σήμερα η αξιολόγηση είναι στις 511 μονάδες.

Ειδικότερα όμως τα αποτελέσματα των παιδιών του Γυμνασίου στα Μαθηματικά δείχνουν μια θεαματική βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Από 468 που ήταν η μέση βαθμολογία την πρώτη φορά το 1995, σημειώθηκε πρώτα επιδείνωση με μέση τιμή 459 το 2003. Σήμερα καταγράφεται ένα άλμα από 465 το 2007, σε 501 το 2019. Μεγάλη πρόοδος υπάρχει για το Γυμνάσιο και στις Φυσικές Επιστήμες, από 452 το 2007 σε 484 το 2019, αν και εκεί χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικό να γίνεται αποτελεσματική διδασκαλία στα σχολεία μας στο πεδίο των θετικών επιστημών και να καταγράφονται αποτελέσματα που δείχνουν ότι η εκπαίδευσή μας είναι και διεθνώς ανταγωνιστική.

Αναλόγως σημαντικά συμπεράσματα μπορούν να βγουν και από τη φετινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Κύπρο, την έκθεση του 2020 για την οποία θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες. 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1722