Το «Γυμνάσιο Καθολικής» μετονομάζεται σε «Αθηναΐδειο Γυμνάσιο Καθολικής»


Ένα διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας της Λεμεσού ικανοποιείται

Ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Γυμνάσιο Καθολικής για την παρουσίαση του βιβλίου της Σαλώμης Παπαδήμα Σοφοκλέους με τίτλο: «Η Ιδιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών και Ελληνικών Γλωσσών και Ελληνικών μαθημάτων 1920-1950. Βιογραφία ενός σχολείου της Λεμεσού», εξαγγέλλει την επαναφορά του «Αθηναϊδείου» στον τίτλο του «Γυμνασίου Καθολικής» μετά από πρόταση της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου διαδικτυακά η παρουσίαση του βιβλίου της Δρος Σαλώμης Παπαδήμα-Σοφοκλέους, Επίκουρης Καθηγήτριας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Διευθύντριας του Κέντρου Γλωσσών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με τίτλο «Η Ιδιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών και Ελληνικών Γλωσσών και Ελληνικών μαθημάτων 1920-1950. Βιογραφία ενός σχολείου της Λεμεσού».

Την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Καθηγητής Παντελεήμων Κελίρης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ο οποίος αναλύοντας την θέση του εν λόγω βιβλίου στην εν γένει ιστορίας της εκπαίδευσης στη Λεμεσό και στην Κύπρο εν γένει, ανέφερε ότι, «αποτελεί μαρτυρικό υλικό της περιόδου 1920-1950 όχι μόνο για τα εκπαιδευτικά δρώμενα αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της Λεμεσού μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου».

Η συγγραφέας στην αντιφώνησή της ανέφερε ότι μέσα από τη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου της «εκτίμησε τον έρωτα και το πάθος πολλών ανθρώπων που αφοσιώθηκαν στις πολύμορφες δραστηριότητες του Αθηναϊδείου Γυμνασίου Καθολικής με μοναδικό τους στόχο να πλάσουν καλούς πολίτες για την κοινωνία».

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου αφού προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της πορείας του σχολείου καλωσόρισε την απόφαση της Σχολικής Εφορίας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού για μετονομασία του σχολείου από «Γυμνάσιο Καθολικής» σε «Αθηναΐδειο Γυμνάσιο Καθολικής» όπως αρμόζει, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην Αθηναΐδα Λανίτου ιδρύτριας ενός σχολείου το οποίο, έως το 1950 μετά από 30 χρόνια προσφοράς μετεξελίχθηκε στο «Αθηναΐδειο Γυμνάσιο Θηλέων Λεμεσού» το οποίο συνέτεινε στην ποιοτική ανάπτυξη της παιδείας στη Λεμεσό.  

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος αναφέρθηκε πως ένα σχολείο της Λεμεσού σε μια δύσκολη περίοδο για την Κύπρο κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει το ελληνικό πνεύμα και το χριστιανικό ήθος σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης συγχαίροντας τη συγγραφέα του βιβλίου τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι «τέσσερις σημαντικές Γυναίκες εκπαιδευτικοί της πόλης μας, η Αθηναΐς Λανίτου, Ευφροσύνη Χουρμουζίου, Μαρία Μορίδου και Λέα Ταβελούδη κατέστησαν δυνατή τη λειτουργία της Σχολής στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην οικία της οικογένειας Μορίδη, στο κτήριο που το γνωρίζουν οι νεότερες γενιές ως το «Βιβλιοπωλείο του Ανδρέα Ιωαννίδη.» Ο Δήμαρχος επισήμανε τη συνεργασία του Ιστορικού Αρχείου της Λεμεσού με τη Διεύθυνση του Σχολείου για την αξιοποίηση του αρχείου του σχολείου το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά από την έρευνα της συγγραφέως.

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, κ. Ντίνος Έλληνας στο δικό του χαιρετισμό συνεχάρη τόσο τη συγγραφέα όσο και το σχολείο για το γεγονός ότι γνωστοποιείται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ένα αιώνας ζωής του εκπαιδευτηρίου, στο οποίο η πόλη οφείλει τόσα πολλά για τα οποία η πόλη θα πρέπει να νιώθει ιδιαίτερη περηφάνια.  

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Αθηναϊδείου Γυμνασίου Καθολικής κ. Γιάννης Ιωάννου στο χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχαριστίες των γονέων οι οποίοι μέσω του Συνδέσμου στηρίζουν τις δραστηριότητές του νιώθοντας ιδιαίτερο βάρος ώστε να συνεχίζουν με την ίδια θέρμη να εργάζονται για το καλό του σχολείου.

Η Διευθύντρια του Σχολείου κυρία Άντρη Χαραλάμπους, στο καλωσόρισμα που απηύθηνε στο ακροατήριο μοιράστηκε το όραμα του Αθηναϊδείου Γυμνασίου Καθολικής που είναι η μετατροπή μιας αίθουσας του σχολείου σε μουσειακό χώρο για να μπορέσουν όλα τα πολύτιμα αρχεία του να διαφυλαχθούν από τη φθορά του χρόνου. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι όσοι υπηρετούν στο συγκεκριμένο σχολείο νιώθουν περήφανοι που εργάζονται σε ένα σχολείο που συμπληρώνει εκατό χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας και ότι συναισθάνονται 




Share on Facebook


Comments (1)

  1. Γιώργος Μίαρης:
    Feb 01, 2021 at 04:25 PM

    Συγχαίρω την Διευθύντρια του Σχολείου κυρία Άντρη Χαραλάμπους, την κυρία Σαλώμη Παπαδήμα-Σοφοκλέους, τον Καθηγητή Παντελεήμωνα Κελίρη, και όλους τους συντελεστές. Πρωτοβουλία αναγκαία για την Ιστορία της Εκπαίδευσης στην Κύπρο, που δυστυχώς πολύ υστερεί ως πεδίο επιστημονικό. Και θυμούμαι την προσπάθεια για διάσωση πληροφοριών και αρχειακού υλικού του αείμνηστου Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη για την ιδρυτική μορφή του σχολείου και για τη δράση αυτής και του εκπαιδευτικού ιδρύματος.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











2235