Ο Προδρόμου παρουσίασε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Εθνικής Επανάστασης 1821


Επίκεντρο των εορτασμών θα είναι η 25η Μαρτίου

Ο κατάλογος που έχει τεθεί χτες και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι οριστικός, δηλαδή δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά μπορεί αναλόγως να συμπεριληφθούν στη συνέχεια και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου παρουσίασε σήμερα, στο Υπουργείο, το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Εθνικής Επανάστασης του 1821.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Σκιάζει τον ορίζοντα στις μέρες μας η πανδημία και στην προσπάθειά μας να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε την υγεία αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε εντελώς αντικοινωνικούς περιορισμούς. 
Εντούτοις, μέσα από το ζοφερό περιβάλλον αναβλύζει φέτος το μέγα φως της επετείου των 200 χρόνων από την εθνεγερσία και την παλιγγενεσία.

1821-2021: 200 χρόνια από τη μεγάλη εκείνη επανάσταση που όχι μόνο χάρισε στην Ελλάδα την ελευθερία και την υπόσταση ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά ενέγραψε ξανά τον Ελληνισμό μέσα στη χορεία των σύγχρονων ευρωπαϊκών εθνών.

Η Επανάσταση που ξεκίνησε το 1821 υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα στην εποχή εκείνη.

Θα γιορτάσουμε φέτος τα 200 χρόνια από τη μεγάλη Επανάσταση και την παλιγγενεσία. Και ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα δώσουμε έμφαση τόσο στην κυπριακή διάσταση της εθνεγερσίας, όσο και στο πνευματικό περιεχόμενο και τα ιδεολογικά προαπαιτούμενα, δηλαδή τον νεοελληνικό διαφωτισμό.

Όπως είναι γνωστό το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ορίσει μια Συμβουλευτική Επιτροπή, με σκοπό να διοργανωθούν οι πρέπουσες εκδηλώσεις για τη μεγάλη αυτή επέτειο.

Έχουμε την τιμή να προεδρεύει της Επιτροπής αυτής μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, ο Καθηγητής και πρώην Υπουργός και πρώην Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος είναι και εδώ μαζί μας σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και θα μας μιλήσει στη συνέχεια.

Είναι ήδη έτοιμος ο Ιστότοπος της Επιτροπής και των εκδηλώσεων και μέσω του Ιστότοπου www.kypros1821.gov.cy θα ενημερώνεται το ευρύτερο κοινό.

Ως λογότυπο των εκδηλώσεων έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε την εμβληματική σημαία των Κυπρίων Αγωνιστών που συμμετείχαν σε διακριτή φάλαγγα στις επαναστατικές επιχειρήσεις, την ελληνική σημαία της κυπριακής ελευθερίας, η οποία φυλάσσεται στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα. Χρησιμοποιείται ακόμα και το λογότυπο που υιοθέτησε η Επιτροπή για τους εορτασμούς των 200χρονων από την Κύπρο. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε προκαταρκτικά ένας αριθμός εκδηλώσεων. Ο προγραμματισμός αυτός θα προσαρμοστεί, βέβαια, στη συνέχεια αναλόγως και των ευρύτερων υγειονομικών συνθηκών και των όσων θα ισχύουν ως μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έχουμε κινηθεί στη βάση των εισηγήσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής -που θα ήταν καλά να τους είχαμε όλους εδώ σήμερα, αλλά δυστυχώς τα μέτρα υγειονομικής προστασίας το αποτρέπουν. Στην Επιτροπή, εκτός του Καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη, συμμετέχουν ο μεγάλος ποιητής μας και ακαδημαϊκός κ. Κυριάκος Χαραλαμπίδης, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Πέτρος Παπαπολυβίου και Γιώργος Γεωργής, η Καθηγήτρια Μουσικός και Ακαδημαϊκός κα Ελένη Μουζάλα, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και Μουσείου Πιερίδη, κ. Δημήτρης Πιερίδης, και ο  Πρύτανης, Καθηγητής κ. Γιώργος Δημοσθένους, όπως επίσης συμμετείχε για κάποιο χρονικό διάστημα και η Εκπαιδευτικός κα Κίκα Ολυμπίου. Απευθύνω τις ευχαριστίες μου σε όλους. Όπως και στην Επιθεωρήτρια κα Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, η οποία έχει τη Γραμματεία της Επιτροπής.  

Πρόσθετα από τις εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν άμεσα από την ίδια την Επιτροπή μας, έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των εορτασμών και ορισμένες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως επίσης και εκδηλώσεις που οργανώνονται από διάφορους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, οι οποίες θα τεθούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής.

Σημειώνω με ικανοποίηση ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και κινητοποίηση στην κοινωνία μας. Διευκρινίζω ακόμα ότι ο κατάλογος που έχει τεθεί χτες και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι οριστικός, δηλαδή δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά μπορεί αναλόγως να συμπεριληφθούν στη συνέχεια και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις. Πόσο μάλλον αφού εξ αρχής έχουμε την απόφαση της Επιτροπής, εάν αυτό προσφέρεται, οι εκδηλώσεις να επεκταθούν ακόμα και το επόμενο έτος, 2022.

-   Επίκεντρο των εορτασμών θα είναι βεβαίως η ίδια η 25η Μαρτίου. Στην κεντρική εκδήλωση εκτός από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρέσβυ της Ελλάδος στην Κύπρο, κύριος ομιλητής θα είναι ο πολύ γνωστός Καθηγητής κυπριακής καταγωγής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, μουσικό πρόγραμμα που δημιουργεί ειδικά για την εκδήλωση η κα Ελένη Μουζάλα και ο κ. Μαρίνος Πουργούρης, με κείμενα του ποιητή μας του Κυριάκου Χαραλαμπίδη και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Ένα ειδικό ντοκιμαντέρ, που δημιουργεί ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Γεωργιάδης σε συνεργασία με τους καθηγητές Π. Παπαπολυβίου και Γ. Γεωργή, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Λόγω των υγειονομικών συνθηκών που φαίνεται να ισχύουν σε αυτή την περίοδο, η εκδήλωση αυτή προβλέπεται να διεξαχθεί την ημέρα της επετείου διαδικτυακά και με τηλεοπτική μετάδοση και να επαναληφθεί με φυσική παρουσία και με κοινό στις 8 Ιουλίου 2021. 

-   Κατά την περίοδο αυτή του Μαρτίου προγραμματίζονται και ορισμένες άλλες παρεμφερείς εκδηλώσεις, όπως ειδικές συναυλίες από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου, απονομή των βραβείων των μαθητικών διαγωνισμών για τα 200χρονα, έκδοση ειδικής αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων κ.ά.

-   Όλες οι εκδηλώσεις θα αναπρογραμματίζονται στη βάση των εκάστοτε υγειονομικών συνθηκών.

-   Ένας δεύτερος πόλος εορτασμών προγραμματίζεται τον Ιούλιο, με την ευκαιρία της επετείου του μαρτυρίου του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Θα τονισθεί βεβαίως και η κυπριακή διάσταση της εθνικής επανάστασης με τα «Ιουλιανά». Οι κύριες εκδηλώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, λόγω της καταγωγής του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου και με την ευκαιρία θα τιμηθεί βεβαίως και θα αναδειχθεί και το έργο του μεγάλου εθνικού ποιητή μας, του Βασίλη Μιχαηλίδη. Στις εκδηλώσεις του Ιουλίου συμπεριλαμβάνονται και τα εγκαίνια του Μουσείου του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, συναυλίες, συνέδρια και άλλα, όπως, επίσης, και μια εκδήλωση επικεντρωμένη στην Κρύπτη που βρίσκεται κάτω από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, με θέμα τη Φιλική Εταιρεία στην Κύπρο.

-         Για τον εορτασμό των 200χρονων θα συνεργαστούμε και με μια σειρά από πολιτιστικούς φορείς, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστήμια και ιδιώτες. Συνέδρια, συναυλίες, εκδόσεις κ.ά. τίθενται υπό την αιγίδα της Επιτροπής και συμπεριλαμβάνονται στις εκδηλώσεις.

Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα ο κατάλογος των εκδηλώσεων όπως έχουν κατατεθεί στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 200ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

1.   Κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις, Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

 

-   Μαθητική παρέλαση και δεξίωση της Πρεσβείας της Ελλάδος (υπό την αίρεση των μέτρων υγειονομικής προστασίας)

-   Κεντρική εορταστική εκδήλωση, Δημοτικό Θέατρο ή Συνεδριακό Κέντρο. Κύριος Ομιλητής Καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης

-   Μουσικό πρόγραμμα σε επιμέλεια Ελένης Μουζάλα και κείμενο Κυριάκου Χαραλαμπίδη, με τη συμμετοχή κλιμακίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

-  Ειδικό Επετειακό Ντοκιμαντέρ Μιχάλη Γεωργιάδη, σε συνεργασία με τους Καθηγητές Πέτρο Παπαπολυβίου και Γιώργο Γεωργή.

Εξαιτίας των μέτρων υγειονομικής προστασίας που φαίνεται ότι θα ισχύουν, η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά/τηλεοπτικά και θα μετατεθεί για να διοργανωθεί με φυσική παρουσία κοινού την Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2021.

2.    Παρασκευή, 26 Μαρτίου, Πανηγυρική Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας (ΙΣΟΚ), Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Εφόσον το επιτάσσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας η συναυλία θα μετατεθεί  το Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021.

3-5. Παρεμφερείς εκδηλώσεις – Μάρτιος 2021

-    Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021, Παράδοση αντιγράφου της σημαίας Κυπρίων αγωνιστών στην Πρεσβεία της Ελλάδος – Αποστολή αντιγράφου σε όλα τα σχολεία. Η σημαία των Κυπρίων αγωνιστών θα χρησιμοποιηθεί και ως γενικό λογότυπο των εορτασμών.

-    Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021, Παρουσίαση Τιμητικού Αφιερώματος Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου στα 200χρονα, Θέατρο Παλλάς/ Καστελιώτισσα  (εναλλακτική ημερομηνία Τρίτη, 1 Ιουνίου 2021)

-    Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021, Απονομή βραβείων των μαθητικών διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν από το ΥΠΠΑΝ, Πολυχώρος Αττικόν Πάφος (εναλλακτική ημερομηνία Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021).

-    Κυκλοφορία αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων με θέμα τα 200χρονα από την Εθνική Επανάσταση, Μάρτιος 2021.

 6.    Εγκαίνια Έκθεσης Κειμηλίων, «Η Κύπρος και το ’21» Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, Μουσείο Παγκυπρίου Γυμνασίου (εναλλακτική ημερομηνία Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021) και, ενδεχομένως, μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα, Νοέμβριος 2021.

7.    Η Φιλική Εταιρεία στην Κύπρο, εκδήλωση με επίκεντρο την Κρύπτη του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Παρασκευή, 25 Ιουνίου.

8-14. Εκδηλώσεις για την επέτειο της 9ης Ιουλίου

-    Κεντρική Εκδήλωση και Εγκαίνια Μουσείου/Πλατείας Εθνομάρτυρα Κυπριανού, Δήμος Στροβόλου, Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021

-    Παράσταση 200 χρόνια - 200 κιθάρες, (με Γιάννη Κότσιρα, Κύρο Πατσαλίδη κ.λπ.), Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

-   Τιμητική Εκδήλωση στα Καμπιά, Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021.

-   Πανηγυρική Συναυλία ΙΣΟΚ, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021 (εξ αναβολής από τις 25 Μαρτίου) και Λεμεσός, Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021.

-   Παρουσίαση της Έκδοσης Ι. Μ. Κύκκου για τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό (Κ. Κοκκινόφτας), Τετάρτη, 7 Ιουλίου.

-    Θεατρική Παράσταση «Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός», Δήμος Στροβόλου, Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021.

-   Μνημόσυνο Αρχ. Κυπριανού, Ι. Ν. Φανερωμένης, Κυριακή, 4 Ιουλίου 2021

-   Ημερίδα/Συνέδριο «Εθνομάρτυρας Κυπριανός», Δήμος Στροβόλου, Σεπτέμβριος 2021.

15-16. Παράσταση Χορωδίας Άρη Λεμεσού με το μελοποιημένο έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (Δ. Σολωμού / Γ. Μαρκόπουλου):

-    Δευτέρα, 21 Ιουνίου, Ημέρα Μουσικής, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

-   Παρασκευή, 9 Ιουλίου, Λεμεσός

17. Έκθεση Βιβλίου, 25 Ιουνίου-10 Ιουλίου, Εγκαίνια Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021. Παρουσίαση επανεκδόσεων Λοΐζου Φιλίππου, «Κύπριοι Αγωνισταί» και Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη, «Η Κύπρος εις τον αγώνα του 1821».

18. Συνέδριο για τον Φιλελληνισμό στην Ευρώπη, σε συνεργασία με πρεσβείες Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας. Σε συνδυασμό με την εκδήλωση «Νάπολη-Κύπρος και Εθνική Παλιγγενεσία» της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, Οκτώβριος 2021

19. Συνέδριο «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία», Γ΄ Επιστημονικό Συνέδριο Πισσουρίου σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, Παρασκευή 24 Οκτωβρίου.

20. Συνέδριο «Η Ελληνική Επανάσταση στη Λογοτεχνία», Νοέμβριος 2021

Παρεμφερείς εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Επιτροπής για τον Εορτασμό των 200 χρόνων

-   Μέγα Συνέδριο για τον Κωστή Παλαμά «Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του ’21», Οινοποιείο Οίνου Γη, Όμοδος, Οκτώβριος 2021.

-   Συναυλία Ηλία Ανδριόπουλου, Οινοποιείο Οίνου Γη, Όμοδος, Οκτώβριος 2021.

-   Θεατρική παράσταση «Παπαφλέσσας», Σπύρου Μελά, ΣΙΜΑΕ, δυο παραστάσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό, Οκτώβριος-Νοέμβριος 2021

-   Διαδραστική Έκθεση Studio 8 (για παιδιά 8-14 ετών) Μάϊος-Ιούνιος 2021.

-   Εορτασμοί για την Εθνική Παλιγγενεσία του Δήμου Αγίας Νάπας «Μοναδική Μάχη Αγίας Νάπας», 27 Μαρτίου 2021 (ή ημερομηνία κατά την οποία θα μετατεθεί λόγω μέτρων).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1145