Προδρόμου για Παγκύπριες: Ας μην υπάρχει αγωνία, θα τα καταφέρουμε όπως και πέρσι


*Θα γίνει η εξέταση στο τέλος του δεύτερου τετράμηνου και όπως προβλέπεται, αφού δεν έχουμε το πρώτο, αυτή θα δώσει την προβλεπόμενη για τη γραπτή αξιολόγηση βαθμολογία και για τα δυο τετράμηνα

*Συντομα θα εφαρμόσουμε το σχέδιο ενθάρρυνσης  των εκπαιδευτικών για απόκτηση και χρήση δικής τους συσκευής 

Την ικανοποίηση του διότι μέσα σε μερικούς μήνες το σχολείο, κερδίζει το στοίχημα της ψηφιακής τεχνολογίας, εκφράζει, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου και επαναλαμβάνει πως το ότι μιλάμε σήμερα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τηλεκπαίδευση, είναι μια σημαντική κατάκτηση του δημόσιου σχολείου.

Ερωτηθείς πως κρίνεται η μέχρι σήμερα τηλεκπαίδευση, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι «από εκεί που ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του 2020 χωρίς ουσιαστικά καμία βάση, σήμερα έχουμε ένα παγκύπριο σχέδιο τηλεκπαίδευσης με ψηφιακή τεχνολογία και ηλεκτρονικά μέσα».

Δεν ακούσαμε κάποιες φωνές αρνητών, των μονίμως διαμαρτυρόμενων

«Σε όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίσαμε βέβαια ελλείψεις και αδυναμίες. Ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση. Πολύ μεγάλο το στοίχημα. Χαίρομαι όμως που τότε, τον Μάρτιο και την άνοιξη της περασμένης χρονιάς δεν ακούσαμε κάποιες φωνές αρνητών, των μονίμως διαμαρτυρόμενων, αλλά και κάποιων που δεν πίστευαν στο εγχείρημα και προχωρούσαν και σε υποτιμητικά σχόλια.  Φτάσαμε σήμερα σε μια κατάσταση όπου στη Μέση Εκπαίδευση γίνεται πλήρης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλα τα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές και έχει επεκταθεί και στα γυμνάσια. Ενώ αυτή τη σχολική χρονιά είδαμε και τα δημοτικά σχολεία να λειτουργούν όπου και όσο χρειάστηκε και εξ αποστάσεως», συμπλήρωσε. Όπως είπε, στον δεύτερο κύκλο της Δημοτικής έχουμε και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με σημαντική επιτυχία.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «είδα μάλιστα να επεκτείνεται η σύγχρονη εξ αποστάσεως, με άμεση διδασκαλία με ψηφιακά μέσα, ακόμα και στον πρώτο κύκλο της Δημοτικής. Έγινε σε περιορισμένο βαθμό, αλλά με πολύ καλά αποτελέσματα». «Αποδείξαμε ότι το δημόσιο σχολείο μπορεί. Οι εκπαιδευτικοί μας, με την πολύ σημαντική συμβολή και των γονέων και του σπιτιού βέβαια -δεν μπορεί να το παραλείψουμε- απέδειξαν ότι το εκπαιδευτικό σύστημά μας μπορεί να δείξει σωστά αντανακλαστικά απέναντι σε έκτακτες αντίξοες συνθήκες και να αντιμετωπίσει ακόμα και μια πανδημία. Απομένει να το συστηματοποιήσουμε και να το θέσουμε σε τακτική βάση», σημείωσε. Όπως ανέφερε, ένα μεγάλο βήμα ήταν και η θέσπιση, με νομοθετική ρύθμιση της εξ αποστάσεως.

Έμε βέβαια πολλά ακόμα να βελτιώσουμε

«Έμε βέβαια πολλά ακόμα να βελτιώσουμε και την υλικοτεχνική υποδομή να συμπληρώσουμε. Θα υπενθυμίσω εδώ το σχέδιο που τρέχουμε με το Υφυπουργείο Ψηφιακής Τεχνολογίας για να μετατρέψουμε το σύνολο των σχολικών αιθουσών σε ψηφιακές τάξεις. Μέχρι τώρα όμως έχουμε περισσότερους από 100 χιλιάδες ψηφιακούς λογαριασμούς, χρήστες στο πρόγραμμα του ΥΠΠΑΝ. Τόσο τους μαθητές και μαθήτριες όσο και όλους τους εκπαιδευτικούς μας που απέκτησαν λογαριασμό, ασφαλή πρόσβαση και χρησιμοποιούν το πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, αρκετές χιλιάδες εκπαιδευτικών έχουν παρακολουθήσει τα ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια τα οποία και συνεχίζονται μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. «Περνάμε μάλιστα σταδιακά και σε ένα δεύτερο επίπεδο. Γιατί δεν αρκεί μόνο η εξοικείωση με τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες χρήσης του λογισμικού, αλλά έμφαση δίνουμε τώρα πια στην παιδαγωγική προσέγγιση. Με τη συνεργασία της ΑΤΗΚ έχουμε προχωρήσει σε σημαντική αναβάθμιση της σύνδεσης στο διαδίκτυο που διέθεταν ήδη τα σχολεία. Γιατί σύνδεση προβλεπόταν και υπήρχε. Δεν ήταν όμως ικανοποιητική για τέτοιες χρήσεις. Πρακτικά όλα τα σχολεία έχουν τώρα όχι απλή σύνδεση, αλλά επαρκή σύνδεση για σκοπούς ψηφιακής εκπαίδευσης», συμπλήρωσε Αφού ο προμηθευτής, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, που αναδείχτηκε από τη διαδικασία προσφορών αναγκάστηκε μέχρι τώρα, λόγω δυσχερειών στις διεθνείς αγορές, δυο φορές να αναβάλει, «περιμένουμε μέσα σε αυτό το μήνα να παραδοθεί τελικά μια πρώτη παρτίδα συσκευών που είχαμε προγραμματίσει να έρθουν». 

Περίπου δυο χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα πάνε αμέσως σε σχολεία 

«Περίπου δυο χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Θα πάνε αμέσως σε σχολεία για να συμπληρωθεί ο εξοπλισμός εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις. Είτε για να καλύψουμε βασικές ανάγκες είτε για να αντικατασταθούν παλιές συσκευές. Περιμένουμε στη συνέχεια και μια δεύτερη παράδοση ανάλογης ποσότητας φορητών συσκευών και έτσι θα ενισχυθεί περισσότερο η υλικοτεχνική υποδομή. Προσπαθούμε συνεχώς για να επισπευσθεί η παραλαβή και να προχωρήσουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχαμε κάνει από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Δυστυχώς όμως οι διεθνείς συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και συμβαίνει κάτι ανάλογο με αυτό που είδαμε στις καθυστερήσεις για τα εμβόλια», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «έχουμε όμως την αισιοδοξία ότι, ανεξάρτητα από το αν είμαστε σε φοίτηση με φυσική παρουσία, θα μπορέσουμε μέσα σε αυτή τη σχολική χρονιά να εξοπλίσουμε εκατοντάδες σχολεία. Ταυτόχρονα όμως προχωρά και το γενικό σχέδιο που καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με ένα τρόπο που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα όλων των σχολικών αιθουσών». Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά και το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης που ενίσχυσε ειδικά τα τμήματα εκείνα που λειτούργησαν περισσότερο με ασύγχρονη εξ αποστάσεως, δηλαδή τον πρώτο κύκλο της Δημοτικής και την Προδημοτική. 

Συγχαρητήρια σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς 

«Στο μεταξύ όμως και θέλω και οφείλω εδώ να επαναλάβω συγχαρητήρια και ικανοποίηση από την πλευρά του Υπουργείου σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που  έχουν δείξει ευσυνειδησία και φιλότιμο. Έκαναν πράγματι πολύ μεγάλες προσπάθειες. Και για να υπερβούν προβλήματα και ελλείψεις και για να βρουν τρόπους να στηρίξουν τα παιδιά εξ αποστάσεως όσο έμεναν στο σπίτι», συμπλήρωσε. 

Σε παρατήρηση ότι κατά καιρούς, όμως, υπήρξαν διαμαρτυρίες από τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν διαχειριστεί το όλο θέμα με τη δική τους λογική και πολύ συχνά με συνδικαλιστικά κριτήρια.  «Μη σας πω ότι βλέποντας αυτές τις μέρες τη δημοσίευση των ψηφοδελτίων των πολιτικών κομμάτων -πρόσωπα που είναι υποψήφιοι- αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα και την πολιτική διάσταση που αναπόφευκτα υπάρχει. Μην παρεξηγηθώ όμως: τους εύχομαι καλή επιτυχία. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους εκπαιδευτικούς και νυν και πρώην και στους συνδικαλιστές και σε άλλους, διεκδικούν εκλογή στη Βουλή. Θα ήταν εξάλλου καλό να υπάρξουν μέσα στη Βουλή, όπως έχει εξάλλου ξαναγίνει,  άνθρωποι που έχουν ιδία γνώση των εκπαιδευτικών πραγμάτων», πρόσθεσε.

Το τελευταίο διάστημα, σημείωσε, επισκέφτηκε πολλά σχολεία τόσο Δημοτικής όσο και Μέσης, που λειτουργούσαν εξ αποστάσεως.
«Συνομίλησα με τις διευθύνσεις, αλλά και με πολλούς εκπαιδευτικούς που έτυχε για τις ανάγκες του σχολείου να είναι εκεί. Η εικόνα που υπάρχει, η πραγματικότητα την οποία είδα και τα όσα άκουσα, είναι εντελώς διαφορετικά από τα όσα ακούγονται έξω και στη δημόσια σκηνή», σημείωσε.. Απαντώντας σε ερώτηση ποια είναι δηλαδή η πραγματικότητα που είδε, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι άκουσε εκπαιδευτικούς να περιγράφουν την εμπειρία τους.

«Πώς έγινε και ορισμένοι που προηγουμένως δεν έτυχε να έχουν σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία, τα προγράμματα και τα μέσα, μέσα σε μερικές εβδομάδες μυήθηκαν, ενημερώθηκαν, εξοικειώθηκαν και τα κατάφεραν να χρησιμοποιούν τη ψηφιακή τεχνολογία για το μάθημα τους. Είδα και άκουσα άλλους που στήριξαν και βοήθησαν συναδέλφους τους επί τω έργω. Πώς βρήκαν μαζί λύσεις. Άλλους που συνεργάστηκαν και στήριξαν τη διευθυντική ομάδα για την όλη λειτουργία του σχολείου. Είδα πλείστους εκπαιδευτικούς που συστηματικά χρησιμοποίησαν δικά τους μέσα, δικές τους συσκευές», ανέφερε.

Συντομα θα εφαρμόσουμε το σχέδιο ενθάρρυνσης για απόκτηση και χρήση δικής τους συσκευής 

Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «σύντομα θα εφαρμόσουμε το σχέδιο ενθάρρυνσης για απόκτηση και χρήση δικής τους συσκευής («bring your own device»)». «Να δώσουμε κάποια οικονομική ενίσχυση ως κίνητρο για την απόκτηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, με συνεννόηση ότι θα αξιοποιείται και για σκοπούς διδασκαλίας στο σχολείο. Είδα όμως και άκουσα και δασκάλες και δασκάλους που στάθηκαν δίπλα στην οικογένεια. Μερίμνησαν, καθοδήγησαν και αφιέρωσαν ώρες και ώρες για να εξηγήσουν, να καθοδηγήσουν ή ακόμα και να φροντίσουν ούτως ώστε μητέρες να αποκτήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους και να χρησιμοποιούν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», πρόσθεσε.

Όπως είπε, κάθισαν και εξήγησαν σε γονείς πώς να «κατεβάσουν» διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές για τα παιδιά τους και για την επικοινωνία με το σχολείο. «Είδα και άκουσα εκπαιδευτικούς που ανέπτυξαν ιδιαίτερες προσαρμοσμένες μεθόδους και πρακτικές για το εξ αποστάσεως μάθημα. Διευθυντικές ομάδες που συστηματοποίησαν αξιοθαύμαστα σχέδια δράσης. Είδα και παρακολούθησα διαδικτυακές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως στη γιορτή των Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών, για παράδειγμα. Που δείχνουν ότι το σχολείο περνά με αξιώσεις σε μια άλλη εποχή. Είναι εργασίες και προσφορά που συνήθως παραμένουν άγνωστα. Δεν μπορεί όμως να μείνουν απαρατήρητα. Είναι δουλειά ουσίας. Που την έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν εκπαιδευτικοί. Αυτό είναι το σχολείο. Αυτή είναι η πραγματικότητα του σχολείου. Όχι μόνο οι ανακοινώσεις που προβάλλονται κάθε μέρα ή οι δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης», συμπλήρωσε.

 Το σχολείο έδειξε καλά αντανακλαστικά

Όπως είπε, το σχολείο έδειξε καλά αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της πανδημίας. «Το δημόσιο σχολείο κερδίζει το στοίχημα της ψηφιακής τεχνολογίας. Το ίδιο παρατηρώ να γίνεται και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και αυτό είναι κάτι που θα το κρατήσουμε, θα το αξιοποιήσουμε και θα το επεκτείνουμε προσαρμόζοντάς το και σε ομαλές συνθήκες. Στο σχολείο αναπτύσσεται τώρα αυτό που θα χαρακτήριζα ως «ψηφιακή κουλτούρα». Είναι κάτι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό συγχαίρω και ευχαριστώ τις διευθύνσεις και τους/τις εκπαιδευτικούς», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από το θέμα των τετραμήνων, της ύλης, των αξιολογήσεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι πράγματι, καθημερινά ακούει τόσο από τελειόφοιτους όσο και από τους γονείς τους σχετικά με τις τελικές εξετάσεις και την ύλη. «Θα επαναλάβω ότι δεν πρέπει να ανησυχούν. Δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Βεβαίως καταλαβαίνω πως ό,τι και αν πούμε είναι και πάλι φυσιολογικό τα παιδιά να έχουν μια αγωνία και να νιώθουν πίεση. Αφού πρόκειται για το μέλλον τους και αυτό δεν το ξεχνούμε», σημείωσε.

Θα επικρατήσει, όπως έγινε και το προηγούμενο σχολικό έτος, μια λογική μετριασμού

Ο κ. Προδρόμου διευκρίνισε ότι στο Υπουργείο «έχουμε πλήρη γνώση και συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και πώς αυτό λειτουργεί ειδικά για τους τελειόφοιτους».«Είτε εν όψει των Παγκυπρίων Εξετάσεων είτε και γενικότερα για το Απολυτήριο τους. Είναι κάτι που παίζει αποφασιστικό ρόλο δια παντός και το λαμβάνουμε υπόψη. Πώς; Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τις τελικές εξετάσεις, οι διαδικασίες, χρονοδιάγραμμα, θεματοθέτηση, καθορισμός περιεχομένου-ύλης εξετάσεων, θα λάβουν υπόψη και θα προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες. Θα λάβουμε υπόψη και το ότι κάποια μαθήματα έγιναν εξ αποστάσεως. Όπως και γενικότερα τις αντίξοες συνθήκες και εκτός σχολείου. Θα επικρατήσει, όπως έγινε και το προηγούμενο σχολικό έτος, μια λογική μετριασμού», πρόσθεσε. Διευκρίνισε, επίσης, ότι γίνεται ήδη από την αρχή της χρονιάς παρακολούθηση και καταγραφή της προόδου της διδασκαλίας.

«Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε την άνοιξη αρκετό χρόνο για να αναπληρώσουμε κενά είτε και να έχουμε ενίσχυση για μαθήματα που έγιναν εξ αποστάσεως. Για να γίνουν ενισχυτικά μαθήματα ή επαναλήψεις-εμπέδωση. Αν τυχόν δεν πάνε όλα κατ’ ευχήν και αν έχουμε πρόσθετες επιπλοκές και πάλι θα προσαρμοστούμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όπως το έχουμε πει και ίσχυσε και την προηγούμενη χρονιά «εξετάζεται μόνο ό,τι έχει διδαχθεί». Άρα λοιπόν και τον «Οδηγό Εξετάσεων» που αναρτήθηκε πριν λίγες μέρες δεν πρέπει να τον λάβουμε υπ’ όψη κατά γράμμα. Η δημοσίευση-ανάρτηση, με όλη την τυπικά προβλεπόμενη ύλη, έγινε διότι προβλέπεται από Κανονισμούς. Το τι θα εξεταστεί τον Ιούνιο θα προσδιοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα το γνωρίζουν. Ενώ ήδη γνωρίζουν καλά τη διδασκαλία που ολοκληρώθηκε από το πρώτο τετράμηνο», σημείωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, πως μόλις έγιναν κάποιες σχετικές ανακοινώσεις για την εξεταστέα ύλη στην Ελλάδα (25% μείωση) τον ρώτησαν αρκετές φορές αν θα κάνουμε κάτι ανάλογο, και υπενθύμισε ότι «την προηγούμενη σχολική χρονιά είχε γίνει καταγραφή όπως κάνουμε και τώρα».

Ας μην υπάρχει αγωνία γαι τις Παγκύπριες, θα τα καταφέρουμε όπως και πέρσι

«Φάνηκε ότι στα διάφορα αντικείμενα-μαθήματα είχαν καλυφθεί τουλάχιστον δυο τρίτα των όσων προβλεπόταν να διδαχτούν (σε ορισμένα καλύφθηκε μεγαλύτερο μέρος, γύρω στα τρία τέταρτα). Αυτό κρίθηκε ικανοποιητικό και ήταν αυτό που υιοθετήθηκε και στις Παγκύπριες Εξετάσεις (αυτόματα σήμαινε μια μείωση κατά ένα τρίτο!). Εφαρμόστηκε κανόνας αντιστοιχίας ανάμεσα σε διδασκαλία και εξέταση. Έτσι και φέτος αυτό που θα εξεταστεί δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση το τι έχει διδαχτεί. Λιγότερο μπορεί να είναι, περισσότερο όχι», συμπλήρωσε. Άρα, λοιπόν, ας μην υπάρχει αγωνία, είπε ο κ. Προδρόμου και πρόσθεσε ότι «ας αφιερωθούν στα μαθήματα και στις προσπάθειές τους και να είναι βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε όπως και πέρσι».

«Όπως στις Παγκύπριες του 2019-20 που έγιναν με επιτυχία, στη βάση των προδιαγραφών οι οποίες ισχύουν πάντοτε στο εκπαιδευτικό σύστημά μας. Αυτό φάνηκε και στα αποτελέσματα που σε γενικές γραμμές δεν διέφεραν από άλλες χρονιές», σημείωσε. Αναφορικά με την γραπτή αξιολόγηση τετραμήνων, και αφορά την Α’ και τη Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα γίνει η εξέταση στο τέλος του δεύτερου τετράμηνου «και όπως προβλέπεται, αφού δεν έχουμε το πρώτο, αυτή θα δώσει την προβλεπόμενη για τη γραπτή αξιολόγηση βαθμολογία και για τα δυο τετράμηνα».

«Αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα λάβουμε υπόψη τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες.  Όπως ήδη υπήρξε μια συνεννόηση, όταν φτάσουμε εκεί θα δοθούν κατευθύνσεις προκειμένου να μετριασθεί το βάρος του πρώτου τετράμηνου. Στο βαθμό βέβαια που κάτι τέτοιο είναι δυνατό κατά την κρίση και των εκπαιδευτικών», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1191