Προδρόμου Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο βρέθηκε χώρος που ταυτίζεται με την παρουσία των Φιλικών στην Κύπρο


Ένας μέχρι σήμερα άγνωστος υπόγειος χώρος ήρθε στο φως μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης που διεξάγονται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, είπε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ο χώρος αυτός θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί ως κομμάτι της ιστορικής μνήμης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «σήμερα εδώ, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο θέλω να ανακοινώσω ότι με τις εργασίες αποκατάστασης που γίνονται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο βρέθηκε υπόγειος χώρος δίπλα στη γνωστή αίθουσα καμάρας με τον θόλο στην οροφή που ταυτίζεται με την παρουσία των Φιλικών στην Κύπρο. Μια μέχρι τώρα άγνωστη αίθουσα, ένας υπόγειος χώρος στον οποίον κατέλυσαν οι Φιλικοί όταν ήταν εδώ για επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Εθνομάρτυρα Κυπριανό, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής της Ελληνικής Σχολής το 1812.

Είναι πολύ μεγάλης ιστορικής και συμβολικής σημασίας αυτός ο χώρος. Δόθηκαν οδηγίες να αποκατασταθεί, να προσαρμοστούν οι εργασίες που γίνονται, ούτως ώστε να μπορέσουμε όταν ολοκληρωθεί το έργο να  αναδείξουμε και να διατηρήσουμε ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορικής μνήμης, της Ιστορίας ενός σχολείου, όπου παντού αναβλύζει η Ιστορία.

Εξάλλου, έχουν βρεθεί και τα ίχνη μιας κυστέρνας, μιας δεξαμενής, στην οποία φυλάσσονταν τότε αγαθά με ιδιαίτερη, μας, σημασία που και αυτή θα αποκατασταθεί για να δείχνει συμβολικά την πορεία αυτού του σχολείου, την πορεία μας Ιστορίας μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










829