Απολογισμός, λογοδοσία Προδρόμου με το τέλος της σχολικής χρονιάς


«Στόχος είναι να δημιουργηθεί δίχτυ μαθησιακής ασφάλειας στο σχολείο»  

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας παρέθεσε σήμερα διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).

Ο Υπουργός, προηγουμένως, επισκέφτηκε σήμερα τέσσερα δημοτικά σχολεία στην Αγλαντζιά και το Καϊμακλί και ανέφερε ότι οι επισκέψεις αφορούσαν την περιοχή Λευκωσίας διότι προσφέρεται λόγω απόστασης και χρόνου και ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθεί και σχολεία σε άλλες επαρχίες.

Στόχος ήταν η παρακολούθηση της εξέλιξης του σχεδίου για ψηφιακό εξοπλισμό και της προόδου του κτηριολογικού προγράμματος του Υπουργείου.

Προηγουμένως όμως αναφέρθηκε σε μια σημαντική καινοτομία που αφορά ειδικά τη Δημοτική Εκπαίδευση.  Ενόψει της πανδημίας και των ιδιόμορφων συνθηκών που επικράτησαν, τίθεται ως στόχος η αποτίμηση των πεπραγμένων και ο εντοπισμός τυχόν αδυναμιών ή μαθησιακών ελλείψεων που πρέπει να καλυφθούν.

Εξήγησε ότι από αυτή τη χρονιά εφαρμόζεται σχετικό διαγνωστικό εργαλείο στην Προδημοτική Εκπαίδευση και στις τρεις πρώτες τάξεις των Δημοτικών για να καταγραφούν τα αποτελέσματα. Στην Προδημοτική αφορά το σύνολο των παιδιών που θα φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο στην  Α’ Δημοτικού και στα Δημοτικά αφορά πληθυσμό 15000 μαθητών/-τριών σε 80 σχολεία, με στόχο να συμπληρωθεί η έρευνα καλύπτοντας όλους τους μαθητές/-τριες των τριών πρώτων τάξεων  τον Σεπτέμβριο.  Στόχος είναι να υπάρξει πληροφόρηση για τυχόν κενά ή ελλείψεις που πρέπει να συμπληρωθούν, αλλά και γενικότερα για τον εντοπισμό μαθησιακών δυσκολιών.

Είναι κρίσιμο η διάγνωση να γίνεται έγκαιρα, σε όσο το δυνατό πιο πρώιμο στάδιο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι όποιες ανάγκες και ενδεχομένως να αναπροσαρμόζονται και προγράμματα.

Πρόκειται για μια καινοτομία που στόχο έχει να ενισχύσει τον αλφαβητισμό και να περιορίσει τον κίνδυνο λειτουργικού αναλφαβητισμού.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ μαθησιακής ασφάλειας στο σχολείο.  Διευκρίνισε ότι πέραν της προφανούς ανάγκης διάγνωσης για τυχόν συνέπειες λόγω της πανδημίας, η διάγνωση αυτή θα καθιερωθεί και θα εφαρμόζεται από τούδε και στο εξής τακτικά.

Όσον αφορά την ψηφιακή τεχνολογία στη δημόσια εκπαίδευση, ο Υπουργός ανέφερε ότι:

  1. Περισσότεροι από 50000 μαθητές και μαθήτριες της Δημοτικής εκπαίδευσης και πέραν των 100 χιλιάδων στο σύνολο της εκπαίδευσης εντάχθηκαν και έγιναν συνδρομητές αποκτώντας πρόσβαση στο OFFICE365/MSTEAMS και το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου
  2. Αναβαθμίστηκε η διασύνδεση στο Διαδίκτυο όλων των Δημοτικών, όπως και των υπόλοιπων σχολείων, προκειμένου να μπορεί να παρέχεται και τηλεκπαίδευση.
  3. Συνεχίστηκε η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που αποκτούν στο σύνολό τους δεξιότητες χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας.
  4. Παραδίδονται αυτές τις μέρες 1320 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (Η/Υ) ή MiniPCs σε Δημοτικά, από ένα σύνολο 3755 H/Y που διαθέτει το ΥΠΠΑΝ σε όλα τα σχολεία.  Συμπληρωματικά βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών ο διαγωνισμός για 6.600 ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία που θα φέρει πρόσθετο ψηφιακό εξοπλισμό.
  5. Ενεργοποιείται το σχέδιο ενθάρρυνσης εκπαιδευτικών για απόκτηση προσωπικού Η/Υ που θα χρησιμοποιείται και για σκοπούς διδασκαλίας.  Εντός του 2021 θα τύχουν της ειδικής χορηγίας 2500 εκπαιδευτικοί, ενώ το σχέδιο θα επεκταθεί και το 2022 λόγω αυξημένης ζήτησης.
  6. Επιχορηγήθηκε η σύνδεση στο Διαδίκτυο για 700 νοικοκυριά με παιδιά στη Δημοτική Εκπαίδευση, προκειμένου όλοι οι μαθητές/-τριες να έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.
  7. Διατέθηκαν δωρεάν συσκευές τύπου ταμπλέτας σε παιδιά της Δημοτικής Εκπαίδευσης που δεν διέθεταν κάποιο μέσο για τηλεκπαίδευση. Συνολικά στα σχολεία καλύφθηκαν 12% του πληθυσμού.
  8. Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόστηκε με επιτυχία και στη Δημοτική Εκπαίδευση και η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  9. Έγινε ηλεκτρονικά η επιβεβαίωση των εγγραφών και στα Δημοτικά Σχολεία, διευκολύνοντας τους γονείς και αποφεύγοντας τη σχετική γραφειοκρατία.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση είναι πλέον μια πραγματικότητα και ότι το δημόσιο σχολείο έχει πλέον αποκτήσει μια ψηφιακή διάσταση και αυτό αποτελεί μια νέα μεγάλη μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη

Για το σκοπό αυτό, ανέφερε, συνεχίζουμε και στη νέα σχολική χρονιά 2021-22 με κυριότερες εξελίξεις:

  1. Την αναπροσαρμογή και των Αναλυτικών Προγραμμάτων, προκειμένου να διευρυνθούν οι ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και να αναπτυχθούν προσαρμοσμένες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, αφού η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί και πέραν των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία να εμπλουτίσει και να διευρύνει την εκπαιδευτική πρακτική.
  2. Τον εξοπλισμό 2400 ψηφιακών αιθουσών διδασκαλίας στη Δημοτική Εκπαίδευση, από ένα σύνολο 6600 σε όλα τα σχολεία.
  3. Την ένταξη 8000 νέων μαθητών για σύνδεση και δωρεάν συνδρομή στο πρόγραμμα OFFICE 365/MS TEAMS.
  4. Την προώθηση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη Δημόσια Εκπαίδευση, η οποία θα φέρει μια καινούρια εποχή στη διαχείριση των σχολείων και στην καθημερινή σχέση της οικογένειας και των γονέων/κηδεμόνων με το σχολείο και στη διαρκή ενημέρωσή τους για την πορεία των μαθητών/-τριών και την εξέλιξη των σχολικών εργασιών.

΄Οσον αφορά τις υποδομές της εκπαίδευσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι το ΥΠΠΑΝ, με τη δραστήρια και αποτελεσματική συμβολή των Τεχνικών Υπηρεσιών του, αξιοποιεί το κυβερνητικό πρόγραμμα και υλοποιεί ένα κτηριολογικό σχεδιασμό με έργα αξίας πέραν των 100 εκατ. ευρώ.

Σε συνέχεια του θεμέλιου λίθου για το Γήπεδο Γυμνασίου και Λυκείου Παλουριώτισσας, με δαπάνη 750 χιλιάδων ευρώ την περασμένη εβδομάδα ή ακόμα της παράδοσης του νεόδμητου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Λαζάρου στη Λάρνακα, με προϋπολογισμό πέραν των 3 εκατ. ευρώ, σήμερα επισκέφθηκε το Α’ και το Δ’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς όπου έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί έργα αναβάθμισης ύψους πέραν των 4 εκατ. ευρώ, ενώ στην περιοχή προχωρά ο σχεδιασμός έργων                  0,5 εκατ. ευρώ στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς.

Έκανε ειδική αναφορά στο ιστορικό Α’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς το οποίο λειτουργώντας από το 1898, μετέπειτα ήταν το πρώτο δημοτικό σχολείο που εγκαινιάστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και σήμερα μέσα από τα έργα που ολοκληρώθηκαν έχει αποκτήσει μια νέα όψη, αποτελώντας στολίδι για την πόλη της Αγλαντζιάς. 

Ανέφερε ότι επιτόπου είδε και εκτίμησε ένα εξαιρετικό έργο που συνδυάζει το ανακαινισμένο ιστορικό και διατηρητέο κτήριο, ένα κλασικό σχολικό κτήριο που είναι δείγμα της ιστορικής κληρονομιάς μας, με τις νέες πτέρυγες, σε ένα λειτουργικά σύγχρονο σύνολο που εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες και μπορεί τώρα να φιλοξενήσει πολύ περισσότερα παιδιά.  Σημείωσε ότι στο Δ’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα αντισεισμικής αναβάθμισης και βελτίωσης και ότι το σχολείο θα μπορέσει μέσα σε ένα νέο περιβάλλον να λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά, ενώ καταγράφηκαν και κάποιες επιμέρους ανάγκες που θα αντιμετωπισθούν δεόντως.

Όπως επίσης αναφέρθηκε και στο Α’ – Β΄ Δημοτικό Καϊμακλίου όπου σε επίσκεψη στην αρχή της σχολικής χρονιάς διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις σε Η/Υ,  το σχολείο έχει τώρα εξοπλισθεί με 11 Η/Υ. Ενώ ταυτόχρονα στο χώρο του σχολείου προστέθηκε από την αρχή της σχολικής χρονιάς μια αξιόλογη κατασκευή στεγασμένου εξωτερικού χώρου που τώρα φιλοξενεί τα παιδιά και τις ανάγκες του σχολείου, για την οποία συγχάρηκε την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας. Σημειώνοντας ότι το Υπουργείο στηρίζει πρωτοβουλίες όπως το αξιόλογο Μουσείο που έχει δημιουργηθεί στο Δημόσιο Σχολείο Καϊμακλίου, ο Υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι με μελετημένο κτηριολογικό σχεδιασμό και με τη συνεργασία και με τις Σχολικές Εφορείες θα συνεχστεί η προσπάθεια για βελτίωση και λειτουργικότητα όλων των σχολείων




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1319