Προδρόμου: Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων


Οι 6.702 τελειόφοιτοι έγραψαν στα Νέα Ελληνικά κατά μέσο όρο 10,2. Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι βαθμολογίες ήταν πέριξ του 9 στα 20 και στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού ελαφρά υψηλότερη. 

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου παραχώρησε σήμερα, στο Υπουργείο, συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων, τα οποία έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο Σάββατο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Τα αποτελέσματα των φετινών Παγκύπριων Εξετάσεων είναι παρόμοια με εκείνα άλλων ετών και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα θετικό, εάν λάβουμε υπόψη ότι τα σχολεία λειτούργησαν και οι εξετάσεις έγιναν μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Με την εξαγωγή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρέπει να συγχαρούμε 7.155 τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριες που παρακάθησαν στις εξετάσεις, όπως και το σύνολο των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στις διαδικασίες των Παγκυπρίων. Συγχαρητήρια απευθύνω και στο σύνολο των εκπαιδευτικών και των διευθύνσεων μέσα στα σχολεία. Ευχαριστίες απευθύνω και στην Υπηρεσία Εξετάσεων, αλλά ιδιαίτερες ευχαριστίες στο νοσηλευτικό προσωπικό που συνέδραμε την προσπάθειά μας στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα που είχαμε φέτος, επιτρέποντας σε όλους τους υποψηφίους να συμμετάσχουν.

Τα αποτελέσματα δείχνουν, σε γενικές γραμμές, ότι με σκληρή δουλειά και σοβαρότητα οι υποψήφιοι, δηλαδή οι τελειόφοιτοι είχαν απόδοση που δεν επηρεάστηκε όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ή να αναμένει από τις μεγάλες δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία.

Από τα αποτελέσματα και τις αποκλίσεις στην κατανομή των βαθμολογιών φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι υπήρξε συνοχή στη θεματοθέτηση και σε γενικές γραμμές και στη δομή των εξεταστικών δοκιμίων.

1. Εάν ως γενικός δείκτης θεωρηθεί η βαθμολογία στα Νέα Ελληνικά αυτή ήταν όπως και πέρσι, όπως και κάθε χρονιά, περίπου 10 στα 20.

Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι βαθμολογίες ήταν πέριξ του 9 στα 20 και στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού ελαφρά υψηλότερη. Πάνω από 14/20 ήταν η επίδοση στην Αγγλική Γλώσσα.

Οι 6.702 τελειόφοιτοι έγραψαν στα Νέα Ελληνικά κατά μέσο όρο 10,2. Μεταξύ τους υπήρξε ένα ποσοστό 1% που αρίστευσαν με βαθμό 18-20. Ανάλογη επίδοση, μεταξύ 18 και 20/20, είχαν 6% των υποψηφίων στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και 9,7% στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού, όπως και 4,5% στη Φυσική. Εξαιρετική επίδοση, μεταξύ 18 και 20, είχαν 25,3% των υποψηφίων στην Αγγλική Γλώσσα, 15,6% στη Βιολογία,  21% στη Χημεία και 8,7% στα Οικονομικά.

2. Αν αυτή είναι όμως η θετική πλευρά, υπάρχει και κάτι ανησυχητικό που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Παρουσιάστηκε και φέτος μια σημαντική μερίδα υποψηφίων οι οποίοι ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην εξέταση. Υπήρξαν 453 υποψήφιοι (δηλαδή 6,3% του συνόλου) που ουσιαστικά έδωσαν «λευκή κόλλα» στα Νέα Ελληνικά (βαθμολογία 0,1 ή 2/20). Υπολογίζοντας και αυτή την απώλεια, ο μέσος όρος της βαθμολόγησης στα Νέα Ελληνικά ήταν 9,6/20 αντί 10,2/20. Μεγαλύτερη απώλεια σημειώνεται στα Μαθηματικά, όπου 12,6% των υποψηφίων ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στο γραπτό (είχαν βαθμολογία 0,1 ή 2/20). Τα αντίστοιχα ποσοστά, που δείχνουν ότι υπάρχουν παιδιά που δεν συμμετέχουν ουσιαστικά στη διαδικασία αξιολόγησης, ήταν 21,7% στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού, 27% στα Οικονομικά, 10,6 % στη Χημεία και τη Φυσική, 11,6% στη Βιολογία κ.ο.κ.

Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά, να αναζητηθούν τα αίτια και να βρεθούν τρόποι θεραπείας.

3. Τα αποτελέσματα των σχολείων δεν είναι άσχημα. Μάλλον καλά είναι. Αυτό επιβεβαιώνεται εκεί όπου γίνεται προσπάθεια και οι μαθητές και μαθήτριες ακολουθούν.

Φαίνεται όμως να υπάρχει μια μερίδα των μαθητών και μαθητριών που ουσιαστικά δεν συμμετέχουν στη διδασκαλία και τη σχολική διαδικασία.

Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.

Στις φετινές εξετάσεις φάνηκε ότι 20% των υποψηφίων βαθμολογήθηκαν μεταξύ 0 και 5 στα 20 στα Νέα Ελληνικά. Τις ίδιες πολύ χαμηλές επιδόσεις είχαν 36,4% των μαθητών/τριών στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και 35,7% στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού. Στη Φυσική 31,1%, στη Χημεία 21,3%, στη Βιολογία 23,7% και στην Πληροφορική 20,6%.

4. Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται όμως να υπάρχει στην Ιστορία και στα Οικονομικά. Στην Ιστορία ο μέσος όρος ήταν μόλις 7,4/20 και στα Οικονομικά 7,9/20. Ποσοστό 44,7% των υποψηφίων βαθμολογήθηκαν από 0 έως 5/20 στα Οικονομικά και τόσο χαμηλή βαθμολογία είχε και το 40,6% των υποψηφίων στην Ιστορία. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο μία υποψήφια παγκυπρίως, από 1.126 υποψηφίους που παρακάθησαν στο μάθημα της Ιστορίας, βαθμολογήθηκε με 18-20.

5. Πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν σε όλα τα μαθήματα με σημαντικό αριθμό υποψηφίων, είτε το ένα τρίτο είτε και οι μισοί υποψήφιοι βαθμολογούνται κάτω από τη βάση. Ποσοστό 50,1% στα Νέα Ελληνικά και 58,0% στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού βαθμολογήθηκαν από 0 έως και 10/20. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 62,5% στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Στη Φυσική είναι 57,4%, στη Βιολογία 40,3%, στη Χημεία 34,7%. Στην Πληροφορική 32,4%. Πραγματικά προβληματισμό θα πρέπει να προκαλέσει ότι 69,7% βαθμολογήθηκαν από 0 μέχρι 10/20 στην Ιστορία.

6. Δεν ενδείκνυνται βεβιασμένα ή πρόχειρα συμπεράσματα.

Προκύπτουν όμως δυο σκέψεις:

Α. Θα πρέπει να προβληματίσουν όχι αυτές καθαυτές οι επιδόσεις, ως αριθμοί, αλλά το ερώτημα κατά πόσον κάποια παιδιά, ένας σημαντικός αριθμός μαθητών και μαθητριών, βρίσκονται σε εκείνα τα σχολικά προγράμματα στα οποία ταιριάζουν. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί αφορά περισσότερο τη συμμετοχή και όχι τη βαθμολογία. Όταν ένα σημαντικό μέρος των παιδιών παραδίδουν στο τέλος «λευκή κόλλα», προφανώς αποδεικνύεται ότι δεν συμμετείχαν σχεδόν καθόλου ή μπορεί και να μην έχουν καλή γνώση των διαδικασιών αξιολόγησης, κάτι που είναι επίσης σοβαρό. Εφόσον όμως δεν συμμετείχαν, προκύπτει ότι δεν επωφελήθηκαν από τη φοίτηση. Άρα θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχει κάτι άλλο και τι είναι εκείνο στο οποίο θα μπορούσε να συμμετέχουν επωφελώς.

Β.  Εάν οι φετινοί τελειόφοιτοι που συμμετείχαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις είχαν αξιολόγηση από την Α’ Λυκείου, με τις εξετάσεις τετραμήνων, αυτήν περίπου την εικόνα τους και τη μαθησιακή ικανότητά τους θα τη γνώριζαν καλύτερα, με σαφήνεια, και οι ίδιοι και το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί τους (μαζί βεβαίως και οι γονείς), από τότε, πριν δυόμισι σχολικά έτη. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης. Όπως θα γίνει από το σχολικό έτος 2021-22, που γενικεύεται η γραπτή αξιολόγηση τετραμήνων σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές με τη συμμετοχή και της Γ’ τάξης/έτους. Ενώ από τη σχολική χρονιά 2022-23 θα έχουμε και στα Γυμνάσια γραπτή αξιολόγηση σε όλες τις τάξεις.

7. Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί εδώ ότι αρκετά ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα των αποφοίτων των Τεχνικών Σχολών. Είναι συνολικά φτωχές οι επιδόσεις και σε κάποια μαθήματα φαίνεται ότι ικανός αριθμός μαθητών δεν παρακολουθεί τη μαθησιακή διαδικασία και δεν έχει επωφεληθεί.

Για το μάθημα της Ιστορίας θα πρέπει να γίνει μια ξεχωριστή συζήτηση. 

Καταλήγοντας, θα πω ότι, παρά τις αδυναμίες που είναι ανάγκη να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν, η γενική εικόνα είναι πολύ ικανοποιητική, αν λάβουμε υπόψη ότι λειτουργήσαμε σε συνθήκες πανδημίας, και λέω ικανοποιητική διότι είναι η ίδια εικόνα που έχουν τα σχολεία μας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Θέλω και πάλι να συγχαρώ όλα τα παιδιά για τις προσπάθειές τους, τους εκπαιδευτικούς, όλους τους επιτελείς του Υπουργείου για τη διοργάνωση των εξετάσεων και ιδιαίτερα βεβαία πρέπει να συγχαρούμε εκείνα τα παιδία, τα οποία, όπως σημειώθηκε, έχουν πετύχει πολύ σημαντικές επιδόσεις, αποδεικνύοντας ότι μπορεί κάποιος με προσπάθεια να ανταποκριθεί σε αυτά που αναμένεται να μάθει στο σχολείο».

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


821