Προδρόμου προς Γονείς Μέσης: Γίνονται έγκαιρα όλες οι προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά


*Απαντήσεις σε επιστολή του προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαρ. Διονυσίου

*Εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοδεύουν στα σχολεία και συνεργεία που να μπορεί να διεξάγουν επιτόπου εμβολιασμό των μαθητών/-τριών.

Τη διαβεβαίωση ότι όλα τα απαραίτητα γίνονται έγκαιρα για να αρχίσει ομαλά η νέα σχολική περίοδος δίνει στους οργανωμένους Γονείς Μέσης ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου.

Απαντώντας σε επιστολή του προέδρου της Συνομοσπονδίας  Χαράλαμπου Διονυσίου με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2021 ο κ. Προδρόμου διαβεβαιώνει ότι «τόσο τα ζητήματα που εγείρονται σε αυτή, όπως και ο χειρισμός σχετικά με όσα άλλα θέματα άπτονται της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνονται έγκαιρα όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Paideia-News, o υπουργός Παιδείας ενημερώνει ότι:

«Έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση με τρόπο που το εκπαιδευτικό προσωπικό θα βρίσκεται στα σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα θα μπορούν να ξεκινήσουν. Σημειώνω ότι όπως και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά υπήρξε μέριμνα ούτως ώστε η στελέχωση να ολοκληρωθεί νωρίτερα από ότι άλλοτε, κατά τρόπο που τα σχολεία να είναι εντελώς έτοιμα με την έναρξη του έτους και να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα διευθετηθεί συνάντηση με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας σας ούτως ώστε να ενημερωθείτε ενδελεχώς για όλες τις προετοιμασίες και ειδικότερα για τα όσα θα ισχύσουν σχετικά με τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Ο στόχος του Υπουργείου που είναι η φοίτηση με φυσική παρουσία, αλλά με ταυτόχρονη τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας των μαθητών/-τριών, των εκπαιδευτικών και των λοιπών εργαζομένων μέσα στα σχολεία, τον οποίο και γνωρίζω ότι συμμεριζόμαστε, επιτυγχάνεται μέσα από συνεργασία και διευθετήσεις που γίνονται αυτό το χρονικό διάστημα με το Υπουργείο Υγείας.

Όπως ισχύει γενικότερα για τους υπόλοιπους χώρους εργασίας και τις όποιες άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, η προσέλευση και παρουσία στα σχολεία θα προϋποθέτει ότι όλοι θα διαθέτουν τη σχετική πιστοποίηση «Safe Pass». Θεωρώ ότι η δυνατότητα εμβολιασμού όλων, που προσφέρεται ήδη από το κράτος, διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων κατά την επικείμενη σχολική χρονιά. 

Στο μεταξύ και αναφερόμενος σε ερωτήματα που τίθενται στην επιστολή σας θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα.

  1. Κατά τη νέα σχολική χρονιά, 2021-22, θα εξακολουθήσει να ισχύει η διευθέτηση για επισκέψεις στα σχολεία συνεργείων που θα διενεργούν διαγνωστικούς ελέγχους ταχείας διεκπεραίωσης έναντι του COVID-19 (rapid test), όπως και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά.
  2. Σύμφωνα με διευθετήσεις που γίνονται με το Υπουργείο Υγείας, αυτά τα τεστ θα διενεργούνται για τους μαθητές/-τριες δωρεάν.
  3. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοδεύουν στα σχολεία και συνεργεία που να μπορεί να διεξάγουν επιτόπου εμβολιασμό των μαθητών/-τριών.
  4. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα διοργανωθεί ενημέρωση/ επιμόρφωση των μαθητών/-τριών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την πανδημία όπως εξελίσσεται σήμερα, όπως βεβαίως και για την ωφέλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις θα διοργανωθούν από το ΥΠΠΑΝ και για γονείς/κηδεμόνες, μετά από συνεννοήσεις που θα γίνουν με τη Συνομοσπονδία σας.
  5. Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα ισχύσει και το οποίο διαλαμβάνει ζητήματα που αναφέρονται στην επιστολή σας (π.χ. τι θα ισχύει εάν προσβάλλεται από τον ιό κάποιος εμβολιασμένος, χειρισμός στενών επαφών κ.ο.κ.) έχει ετοιμασθεί. Απομένει να δοθούν κάποιες τελικές κατευθύνσεις/διευκρινήσεις από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπ. Υγείας (επιδημιολόγοι), προκειμένου να διοχετευτεί σε όλα τα σχολεία και να σας κοινοποιηθεί.
  6. Το ΥΠΠΑΝ σκοπεύει να διοργανώσει και φέτος ενημερωτικά σεμινάρια τόσο για τις διευθύνσεις των σχολείων και άλλους αρμόδιους, όσο και για γονείς, σχετικά με το Πρωτόκολλο και την εφαρμογή του.

 

 

 

3

 

 

Επιφυλάσσομαι για την εκτενέστερη ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων που θα έχουμε στη συνάντηση μεταξύ μας που θα διευθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».      




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1432