Συνάντηση για την 9η Υπουργική Σύνοδο της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ


Θα λάβει χώρα στην Κύπρο, τον Οκτώβριο του 2022

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ενημερωτική συνάντηση για την 9η Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο από τις 5 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2022.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, το Υφυπουργείο Τουρισμού, την Αστυνομία, το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Μετά τα πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Ενημερώνουμε σήμερα για ένα σημαντικό διεθνούς εμβέλειας γεγονός που θα λάβει χώρα στην Κύπρο, τον Οκτώβριο του 2022. Πρόκειται για την 9η Υπουργική Σύνοδο της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια Σύνοδος, η οποία θα έχει ως θέμα την κυκλική οικονομία, την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη και τον αειφόρο τουρισμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας που θα φιλοξενήσει αυτή τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αν και ήταν προγραμματισμένη για το 2021, εξαιτίας των συνθήκων που επικρατούν με την πανδημία, αναβλήθηκε και οριστικά προγραμματίζεται να γίνει τον Οκτώβριο του 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο.

Η σύνοδος αυτή θα φιλοξενήσει περίπου 1.000 συνέδρους και είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία, πρώτα απ’ όλα,  για να αναπτυχθεί ο προβληματισμός, η ατζέντα και η στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών προς το 2030 σε θέματα αειφορίας για την περιοχή μας, τη Μεσόγειο, και για την Κύπρο. Έχει συσταθεί μια Εθνική Επιτροπή, αφού στη διοργάνωση αυτής της Συνόδου εμπλέκονται διάφορα Υπουργεία και Υπηρεσίες του Κράτους. Συνεργαζόμαστε στενά, πρώτα απ’ όλα, με τον καθ’ ύλην αρμόδιο για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και κυκλικής οικονομίας, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και βεβαίως ευχαριστώ ιδιαίτερα τον συνάδελφο κ. Κώστα Καδή, γιατί ως Υπουργός Παιδείας τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχε στην 8η Σύνοδο της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, όπου ελήφθη η απόφαση για την 9η Υπουργική Σύνοδο που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω και το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως και τα Γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και του Επιτρόπου του Πολίτη, το Γραφείο και το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και τη Διοίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την Αστυνομία, και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τη συνεργασία. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε η επιτυχία αυτής της Συνόδου, η οποία θα δώσει, επίσης, την ευκαιρία στη χώρα μας να διαδραματίσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της Μεσογείου, αφού η Μεσόγειος δοκιμάζεται ιδιαίτερα από την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, θα δοθεί η ευκαιρία, όπως είναι και η πρωτοβουλία που ήδη αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να προταθεί στην Κύπρο ένας συντονιστικός ρόλος για τις πολιτικές σε θέματα κλιματικής αλλαγής, εδώ στον χώρο της Μεσογείου. Επιπρόσθετα, θα δοθεί και η ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε και τη δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Προδρόμου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1083