Προδρόμου: Tο σχολείο θα πάρει θέση για τον εμβολιασμό όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών


Πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο για Διευθυντές και Διευθύντριες Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Διεξήχθη στις 30 Αυγούστου 2021 διαδικτυακά το καθιερωμένο σεμινάριο με τους Διευθυντές και Διευθύντριες Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2021-2022.

Στο σεμινάριο συμμετείχε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες και τους ευχήθηκε μια γόνιμη και παραγωγική σχολική χρονιά. Ο Υπουργός ευχαρίστησε και πάλι του διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων για την επιτυχή διαχείριση της προηγούμενης σχολικής χρονιάς που, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, ολοκληρώθηκε ομαλά. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι και η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά μέσα σε συνθήκες πανδημίας και ότι παρά την ελεγχόμενη υγειονομική κατάσταση της χώρας μας, θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Υπολογίζουμε σε εσάς, ανέφερε, όσο και στο σύνολο των εκπαιδευτικών, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υγεία μέσα στα σχολεία και να κερδίσουμε το στοίχημα της φοίτησης με φυσική παρουσία, παρέχοντας ποιοτική εκπαίδευση.

Ο κ. Προδρόμου επισήμανε ότι μαζί με την ανάγκη να συνεχίσουμε να τηρούμε στα σχολεία όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, έχουμε φέτος δυο συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, την εμπειρία, αφού τα σχολεία έχουν ήδη εγκαταστήσει διαδικασίες ούτως ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως λειτούργησαν τον περασμένο Ιούνιο, πριν από τις θερινές διακοπές. Δεύτερο, τον εμβολιασμό.

Ειδικά σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού, ο Υπουργός ανέφερε ότι μιλώντας σε διευθυντές και διευθύντριες σχολείων, δηλαδή σε ανθρώπους των γραμμάτων και της εκπαίδευσης, με επιστημονική κατάρτιση, αναμένει ότι όλοι μαζί στα σχολεία θα στηρίξουμε την προσπάθεια για εμβολιασμό και προστασία όλων.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι αυτή την ώρα που φαίνεται να αναπτύσσεται ένας διάλογος και υπάρχουν σε ένα τμήμα της κοινωνίας αμφιταλαντεύσεις, το σχολείο θα ταχθεί στο πλευρό της επιστημονικής γνώσης και θα πάρει θέση για τον εμβολιασμό όλων και των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών

Αναφέρθηκε, επίσης, σε ειδικές δράσεις που αναλαμβάνονται για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού, όπως η διοργάνωση επισκέψεων από κινητές μονάδες εμβολιασμού σε σχολεία, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός μαθητών και μαθητριών που θα έχουν τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους και η διοργάνωση επιμορφωτικών παρουσιάσεων από ειδικούς για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών για την πανδημία και την εξέλιξή της, καθώς και για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Στη συνέχεια, παρουσίασε συνοπτικά θέματα Γενικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΠΑΝ. Αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των μαθητών/τριών και υπενθύμισε την επέκταση του θεσμού σε όλο τον λυκειακό κύκλο σύμφωνα με τους Τροποποιητικούς Κανονισμούς του 2020 και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνων τα δύο προηγούμενα χρόνια καταδεικνύουν την ευεργετικότητά της αξιολόγησης για τους μαθητές και μαθήτριες. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις εξετάσεις τετραμήνων, και σημείωσε ότι τη νέα σχολική χρονιά θα γίνει  διαχωρισμός των εξετάσεων Απόλυσης και των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης. Έκανε επίσης αναφορά σε θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους στόχους της σχολικής χρονιάς και σημείωσε ότι εκτός από τον στόχο «Μνήμη Κατεχομένων – Δεν ξεχνώ» που ισχύει όπως κάθε χρόνο και φέτος αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της έξαρσης των προκλήσεων και της κατοχικής αλαζονείας της τουρκικής πλευράς, κατά το 2021-22 παρατείνεται η αναφορά στα 200 χρόνια από την Εθνική Επανάσταση του 1821 και την Παλιγγενεσία, ενώ με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τίθεται ως στόχος η συνεισφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Ως πρόσθετος στόχος για τη φετινή χρονιά ορίζεται επίσης η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η συνειδητοποίηση της απειλής της κλιματικής αλλαγής.    

Κλείνοντας τη δική του παρέμβαση σημείωσε ότι αύριο θα φτάσει στις διευθύνσεις το υγειονομικό πρωτόκολλο που καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου από την 1η Σεπτεμβρίου που θα παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικοί να τύχει επεξεργασίας και εφαρμογής, ενώ στους  μαθητές και τις μαθήτριες θα διανεμηθεί ειδικό βιβλιάριο με σχετικές οδηγίες και ενημέρωση για να τεθεί υπόψη και των γονέων/κηδεμόνων.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δρ Αθηνά Μιχαηλίδου παρουσίασε στους συμμετέχοντες τα Προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που αφορούν στη Μέση Εκπαίδευση, δηλαδή στη στήριξη των σχολικών μονάδων στον επιμορφωτικό τομέα.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Προϊστάμενος του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας του ΥΠΠΑΝ δρ Ηλίας Μαρκάτζιης παρουσίασε τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά.

Τέλος, ο  Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης δρ Κυπριανός Δ. Λούης, παρουσίασε στους Διευθυντές Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης τα θέματα:

α) Προκλήσεις και αναδυόμενες ευκαιρίες μέσα από την κρίση της πανδημίας: Ενεργοποίηση συνθηκών συνεχούς βελτίωσης και β) Οργανωτικά θέματα Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1720